• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Olej w skrzyni biegów 1.5 Mhev

V1ALFA

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Tonale 1.5 mhev 160
Witam. Pytanie do użytkowników 1.5 Mhev. Czy ktoś wymieniał olej w skrzyni biegów przy przebiegu 60 kkm. W instrukcji widniej taki zapis że olej w skrzyni wymienia się przy powyższym przebiegu a moje ASO twierdzi że nie, nie mają takich wytycznych w systemie. A czy wymiana oleju w skrzyni wchodzi w wykupiony pakiet serwisowy?.

A mój serwis na ostatnim przeglądzie poinformował mnie,że na następnym dojdzie wymiana oleju w skrzyni.

We wrześniu zeszłego roku oddawałem do ASO (Wrobud we Wrocławiu) na przegląd na 60 000. Nie wymieniali oleju w skrzyni.

W sobotę będę w ADF Wrocław to będę z nimi rozmawiać na temat wymiany oleju w skrzyni biegów. Zobaczymy co powiedzą.

No i po serwisie.
O jakości usług nie będę pisać bo szkoda czasu.
Co do wymiany oleju w skrzyni biegów to wszyscy w ADF byli zdziwieni. Twierdzili, że oleju w skrzyni nie wymienia się, ale jak im pokazałem że w instrukcji przy 60 kkm/4 lata jest zalecana wymiana to nie mogli uwierzyć. Mają rozmawiać z kimś z "góry" bo ich wytyczne tego nie przewidują. Mam dzwonić we wtorek. Może coś będziemy wiedzieć więcej.
Pytałem też czy jest przewidziana dla mojego samochodu jakaś aktualizacja/akcja serwisowa. Oczywiście brak.
I w tym momencie skończył bym swój wywód na temat przeglądu serwisowego ale niestety nie mogę. Po odebraniu samochodu przejechałem już troszkę km i nie wydaje mi się ale coś się zmieniło i to na duży "+". Mam wrażenie, że serwis zaktualizował soft skrzyni biegów albo .... . W trybie "D" auto przy redukcji biegów w ogóle nie szarpie. To co było normą podczas redukcji z 3 na 2 bieg nie istnieje. Brak jakiegokolwiek szarpnięcia. Skrzynia zmienia biegi płynni. Reakcja na gaz w trybie "D" jest mniejsza co powoduje że auto nie jest tak agresywne. Jazda stała się przyjemniejsza. Ciekawe. Celowo nie pisałem wcześniej żeby chwilę pojeździć i się upewnić.

No i po serwisie.
O jakości usług nie będę pisać bo szkoda czasu.
Co do wymiany oleju w skrzyni biegów to wszyscy w ADF byli zdziwieni. Twierdzili, że oleju w skrzyni nie wymienia się, ale jak im pokazałem że w instrukcji przy 60 kkm/4 lata jest zalecana wymiana to nie mogli uwierzyć. Mają rozmawiać z kimś z "góry" bo ich wytyczne tego nie przewidują. Mam dzwonić we wtorek. Może coś będziemy wiedzieć więcej.
Pytałem też czy jest przewidziana dla mojego samochodu jakaś aktualizacja/akcja serwisowa. Oczywiście brak.
I w tym momencie skończył bym swój wywód na temat przeglądu serwisowego ale niestety nie mogę. Po odebraniu samochodu przejechałem już troszkę km i nie wydaje mi się ale coś się zmieniło i to na duży "+". Mam wrażenie, że serwis zaktualizował soft skrzyni biegów albo .... . W trybie "D" auto przy redukcji biegów w ogóle nie szarpie. To co było normą podczas redukcji z 3 na 2 bieg nie istnieje. Brak jakiegokolwiek szarpnięcia. Skrzynia zmienia biegi płynni. Reakcja na gaz w trybie "D" jest mniejsza co powoduje że auto nie jest tak agresywne. Jazda stała się przyjemniejsza. Ciekawe. Celowo nie pisałem wcześniej żeby chwilę pojeździć i się upewnić.
1788532224629.png

Nie wiem czy jest się z czego cieszyć skoro reakcja na gaz jest złagodzona a od tego powinien być tryb Natural. W D powinno być właśnie "ostro i gwałtownie". Szarpanie skrzyni też by nie zaszkodziło przy ostrym depnięciu.
Jeśli złagodzili tryb D po aktualizacji to może jego ustawienia też były niezbyt zdrowe dla łańcucha? Inaczej po cholerę by dodatkowo zamulali samochód który i tak nie jest demonem prędkości....

Amortyzatory
Powrót