• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Fotele elektryczne - przeróbka - dodanie regulacji kąta siedziska

Mam Forda Fusion z usa, fotele maja ful regulacje, sprawdzałem dzisiaj kąt pochylenia siedziska wzgldem stelvio, to u mnie w Fordzie jest 25st gdzie w stelvio jest 14st. Zeby uzyskać 25st trzeba by przód prawie 2cm podnieść... cięzka sprawa.
No właśnie, mnie brakuje przynajmniej 1-1,5cm. Regulacja długości siedziska niewiele daje i jest bez sensu, kiedy uda nie dotykają przedłużenia.

To jakaś technologia rakietowa dodać podkładki?
Chyba, że chcesz zakres regulacji mieć większy a nie tylko przesunąć go bardziej pod swoje preferncje.

To jakaś technologia rakietowa dodać podkładki?
Chyba, że chcesz zakres regulacji mieć większy a nie tylko przesunąć go bardziej p od swoje preferncje.
Tak też pewnie zrobię. Muszę tylko wykombinować podkładki, żeby to jakoś estetycznie wyglądało. Regulacji nie potrzebuję, bo sam tylko jeżdżę. Tylko słabe to, że w samochodzie za ćwierć bańki muszę kombinować.

Z jednej strony słabe a z drugiej po prostu akurat w tym wypadku nie trafiłeś na swoje potrzeby, pewnie wielu innym pasuje jak jest. Ja jakoś nie zwróciłem na to uwagi, bardziej że mnie w boki "pije" fotel choć trzyma w zakrętach perfekcyjnie.

Z tą podkładką jest jednak pewien problem jak widzę. Z dołu wystaje z przodu bolec 6mm na wysokość 8mm. Ma zapobiegać dodatkowo możliwości ścięcia śrub w razie przeciążenia podczas spotkania ze ścianą. Jak uniesiesz fotel to wypadasz z tego kołka. Więc wypadało by zrobić trójkątny długi klin z otworem na ori bolec i również z bolcem w tej samej osi w górę. Narzuca to jakąś minimalną wysokość podniesienia w tym miejscu, powiedzmy, że bezpiecznie jakieś 8+15 = 23. Może się okazać za dużo?

Jednak przynajmniej w teorii nie takie trywialne.
Zobacz:

1782143692609.png
PS. Trochę kiepskie ze nie są skośne. Naprężenia na szynie nieuniknione. Warto by zfrezowac lewą stronę (na zdjęciu) ze 3mm z powierzchni skierowanej w stronę fotela.

Ostatnia edycja:
No właśnie, mnie brakuje przynajmniej 1-1,5cm. Regulacja długości siedziska niewiele daje i jest bez sensu, kiedy uda nie dotykają przedłużenia.
ale Ty masz i tak pewnie mocniej pochylony niż mój. Ja mam klasyczne fotele skórzane. Tu by sie przydało wyrzezbic jakas ładna prowadnice pod tą prowadnice tylko musiała by byc w formie klina. Coś na zasadzie dystansu do felg.

Z jednej strony słabe a z drugiej po prostu akurat w tym wypadku nie trafiłeś na swoje potrzeby, pewnie wielu innym pasuje jak jest. Ja jakoś nie zwróciłem na to uwagi, bardziej że mnie w boki "pije" fotel choć trzyma w zakrętach perfekcyjnie.

Z tą podkładką jest jednak pewien problem jak widzę. Z dołu wystaje z przodu bolec 6mm na wysokość 8mm. Ma zapobiegać dodatkowo możliwości ścięcia śrub w razie przeciążenia podczas spotkania ze ścianą. Jak uniesiesz fotel to wypadasz z tego kołka. Więc wypadało by zrobić trójkątny długi klin z otworem na ori bolec i również z bolcem w tej samej osi w górę. Narzuca to jakąś minimalną wysokość podniesienia w tym miejscu, powiedzmy, że bezpiecznie jakieś 8+15 = 23. Może się okazać za dużo?

Jednak przynajmniej w teorii nie takie trywialne.
Zobacz:

Pokaż załącznik 292320
PS. Trochę kiepskie ze nie są skośne. Naprężenia na szynie nieuniknione. Warto by zfrezowac lewą stronę (na zdjęciu) ze 3mm z powierzchni skierowanej w stronę fotela.
Wiem, że tam jest ten bolec i najlepiej byłoby coś opracować na CNC. Coś jak na tym zdjęciu ale ładny klin. Nie wiem czy aż tak mi zależy. Fotel i tak jest najwygodniejszy z tych które testowałem.

Wiem, że tam jest ten bolec i najlepiej byłoby coś opracować na CNC. Coś jak na tym zdjęciu ale ładny klin. Nie wiem czy aż tak mi zależy. Fotel i tak jest najwygodniejszy z tych które testowałem.
w Twoim przypadku to bez sensu. Jak do moich foteli dołożę taka podkładkę to uzyskam to co Ty masz obecnie zapewne.

w ogóle nie słuchaliście co Wam pisałem (chyba w tym wątku też) - a czemu nie podnieść samej blachy na stelarzu? Tam są 4 torxy, dać tylko podkładki w formie lekkiego klina podpierającego całą długość tej blachy. Nie wiem, na drukarce 3D wydrukować, albo z twardego drewna wyciąć nawet. macie tu fotki - z lewej jest stelarz z regulacją kąta gdzie podnosi się ten przód właśnie i pochyla o ile pamiętam, ja w tym po prawej podniesiecie tą blachę bo można ją odkręcić, to macie ten sam efekt - bo reszta tego drucianego stelarza podniesie się już z tym. Macie pewność że to bezpieczne w razie wypadku, a nie jakieś dziwne adaptery na punkty montażowe fotela. Serio w razie wypadku chccie ryzykować że zetnie śrubę czy adapter i przy opóźnieniu np 10g wasze ciało wraz z fotelem będzie odpowiednikiem nacisku powiedzmy 1500kG i was wgniecie w kierownicę łamiac żebra i wbijając wszystko to w serce/płuca i inne narządy?

Fotela nie trzeba tak rozbierać jak tu na fotkach - ja przekładałem cały dolny stelarz z 8 strefowego i rzeźbiłem wiązki dlatego mam rozebrane całkowicie - normalnie ściąga się łatwo sąme sidzisko i można rzeźbić rozwiązanie bezpieczne i skuteczne

1782210803483.png

Że cały fotel/prowadnice zostaje fabrycznie a tylko podparcie unoszą do góry?
To chyba najbezpieczniejsze jak już ktoś musi kombinować.

w ogóle nie słuchaliście co Wam pisałem (chyba w tym wątku też) - a czemu nie podnieść samej blachy na stelarzu? Tam są 4 torxy, dać tylko podkładki w formie lekkiego klina podpierającego całą długość tej blachy. Nie wiem, na drukarce 3D wydrukować, albo z twardego drewna wyciąć nawet. macie tu fotki - z lewej jest stelarz z regulacją kąta gdzie podnosi się ten przód właśnie i pochyla o ile pamiętam, ja w tym po prawej podniesiecie tą blachę bo można ją odkręcić, to macie ten sam efekt - bo reszta tego drucianego stelarza podniesie się już z tym. Macie pewność że to bezpieczne w razie wypadku, a nie jakieś dziwne adaptery na punkty montażowe fotela. Serio w razie wypadku chccie ryzykować że zetnie śrubę czy adapter i przy opóźnieniu np 10g wasze ciało wraz z fotelem będzie odpowiednikiem nacisku powiedzmy 1500kG i was wgniecie w kierownicę łamiac żebra i wbijając wszystko to w serce/płuca i inne narządy?

Fotela nie trzeba tak rozbierać jak tu na fotkach - ja przekładałem cały dolny stelarz z 8 strefowego i rzeźbiłem wiązki dlatego mam rozebrane całkowicie - normalnie ściąga się łatwo sąme sidzisko i można rzeźbić rozwiązanie bezpieczne i skuteczne

Pokaż załącznik 292328
Trzeba ściągać całe poszycie fotela to dolne? Czy jest do tego dostęp po demontażu fotela?

1782217846112.pngPatrząc na to zdjęcie, to chyba nie tylko ta blacha sama idzie w górę, tylko trzeba by te banany z przodu do pionu podnieść w jakiś sposób.

tylko ta blacha idzie do góry - trzeba dać dystans pomiędzy nią a ten czarny kształtownik z blachy do którego jest wkręcona. Oczywiście dłuższe śruby.

Co do roboty - fotel out na zewnątrz, obudowa boczna out, podpinać mocowanie dolnego siedziska - to idzie pianka razem ze skórą. Nie pamiętam bo przy fotelach grzebałem 4.5 roku temu, możliwe że w wersji Veloce trfzeba też odczepić łącznik od wysuwanych ud, ale może nie skoro on jest do tej blachy mocowany, albo przynajmniej nie trzeba będzie go odkręcać a tylko dla lepszego dojącia/odchylenia pianki/skóry siedziska odpiąć. Wybaczcie ale totalnie nie pamiętam, natomiast IMHO bezpieczne i robota nietrudna - jak gdzieś pisałem wielokrotnie po forach i grupach FB, gdybym jeszcze raz podchodził do tematu podniesienia siedziska, to nie przeróbka na 8 stref jak ja to robiłem, tylko właśnie podniósłbym tą blachę odpowiednio z lekko klinowatym dystansem. Tym bardziej prosta sprawa jak w domu ma sie drukarkę 3D i na szybko sobie odpowiedni dystans lekko klinowaty można wydrukować

PS, może mocowanie tego stelarza drucianego tam z boku możnaby trochę skrócić, choć patrząc na fotkę którą wkleiłem, lewy fotel z regulacją 8 stref, też jest na stałe przymocowane a przecież ta baza o ile pamiętam się nie rusza (tak na 90% piszę, totalnie już nie pamiętam)

tylko ta blacha idzie do góry - trzeba dać dystans pomiędzy nią a ten czarny kształtownik z blachy do którego jest wkręcona. Oczywiście dłuższe śruby.

Co do roboty - fotel out na zewnątrz, obudowa boczna out, podpinać mocowanie dolnego siedziska - to idzie pianka razem ze skórą. Nie pamiętam bo przy fotelach grzebałem 4.5 roku temu, możliwe że w wersji Veloce trfzeba też odczepić łącznik od wysuwanych ud, ale może nie skoro on jest do tej blachy mocowany, albo przynajmniej nie trzeba będzie go odkręcać a tylko dla lepszego dojącia/odchylenia pianki/skóry siedziska odpiąć. Wybaczcie ale totalnie nie pamiętam, natomiast IMHO bezpieczne i robota nietrudna - jak gdzieś pisałem wielokrotnie po forach i grupach FB, gdybym jeszcze raz podchodził do tematu podniesienia siedziska, to nie przeróbka na 8 stref jak ja to robiłem, tylko właśnie podniósłbym tą blachę odpowiednio z lekko klinowatym dystansem. Tym bardziej prosta sprawa jak w domu ma sie drukarkę 3D i na szybko sobie odpowiedni dystans lekko klinowaty można wydrukować

PS, może mocowanie tego stelarza drucianego tam z boku możnaby trochę skrócić, choć patrząc na fotkę którą wkleiłem, lewy fotel z regulacją 8 stref, też jest na stałe przymocowane a przecież ta baza o ile pamiętam się nie rusza (tak na 90% piszę, totalnie już nie pamiętam)
dla mnie to jest trochę nie logiczne ze podnosi sie tylko przód. Sprawdzałem w fordzie i tam stelaż sie pochyla caly a nie tylko przod.

Wyższe odsoby (>185cm) mają problem w Giulii przy braku regulacji kąta siedziska - uda w powietrzu, szczególnie jak zjedzie się fotelem max na dół. Siedzenia Veloce tutaj nic nie wnoszą po wysunięciu podparcia ud - jest jeszce gorzej - wrzyna się krawędź części stałej siedziska w górny odcinek uda.

Chodzi mi po głowie pomysł przeróbki stelaży i dodania choćby manualnej regulacji (choćby jednorazowej), chociaż nie pogardziłbym pełną elektryką jak w fotelach z 8 kierunkami regulacji.

Zanim sam zaczną wyjmować u siebie fotele zastanawiam się czy ktoś już nie przyglądał się tematowi? Interesują mnie następujące kwestie:
1.Czy ma ktoś może fotki zwykłych stelaży jak i tych z 8 kierunkową regulacją, albo porówynwał już je ze sobą i coś może podpowiedzieć?
2.Czy da się istniejący stelaż przerobić choćby na manualną regulację - choćby coś regulowanego za pomocą klucza/blokad/dodania prostych metalowych/dorabianych elementó na stałe?
3.Czy ktoś rozkminiał podmianę stelaża np z siedzeń z wersji z pakietem Luxury (ewentualnie zostawić swój sterownik gdyby miały wystąpić problemy z lusterkami wariującymi albo np niemożliwością wyłączenia Easy Entry (starsze sterwoniki/ich firmwary?)
4.Czy w proxi coś siedzi odnośnie opcji jakie zapewnia sterownik 6 -o kierunkowy vs 8 kierunkowy fotel?
5.Czy stelaże ze Stelvio pasują 100% idealnie do Giulii czy jednak są jakieś różnice w gabarytach/mocowaniach itp (pomijam przyciski pamięci fotela w boczku drzwi zamiast w fotelu kierowcy)

Zastanawiam się nad kupnem zestawu siedzień lux, na allegro jest trochę kompletów ale tylko ze Stelvio. Czy ktoś byłby chętny w razie czego odkupić taki komplet taniej po robocie zarówno gdybym przełożył stelaże (czyli jako 6-o kierunkowy) lub gdyby fotele okazały się niekompatybilne i musiałbym od razu odpuszczać, czyli normalnie pełnowartościowy 8-o kierunkowy?
Kup sobie stelvio

Kup sobie stelvio
a ześ odkopał posta sprzed iluś lat. jakbyś doczytał to dołożyłem chyab 4.5 roku temu elektryczne pochylanie... a Stelvio nie chcę i nie będę miał - wystarczy żony Tonalka na wakacje, a na codzień wolę sedany i tu mam Giulię i Ghibli na zmianę na co mam humor, a dziś akurat słoneczko to spiderem wyjechałem do pracy.

ja mam stelvio i co? pochylenie foteli to dramat. w kazdej innej marce pochylają się bardziej, przy takim jak jest obecnie to je..ą plecy po 100km
to dziwne może zacznij cos ćwiczyć bo ja jestem zachwycony aczkolwiek mam wysportowana sylwetkę
dla takich jak ty to Mercedesik.... heheheh

a ześ odkopał posta sprzed iluś lat. jakbyś doczytał to dołożyłem chyab 4.5 roku temu elektryczne pochylanie... a Stelvio nie chcę i nie będę miał - wystarczy żony Tonalka na wakacje, a na codzień wolę sedany i tu mam Giulię i Ghibli na zmianę na co mam humor, a dziś akurat słoneczko to spiderem wyjechałem do pracy.
prawdziwy pasjonat samochodów, ja Lubie ta markę ale bez przesady to tylko samochód, są lepsze rzeczy na co można wydać kasę ....szerokości

to dziwne może zacznij cos ćwiczyć bo ja jestem zachwycony aczkolwiek mam wysportowana sylwetkę
Ja mam zmaltretowany kręgosłup lędźwiowy i jak innymi samochodami po 200km musiałem robić przerwy i spacerować, to w Stelvio mam nareszcie twardy fotel z super regulacją lędźwiową i przejeżdżam kilkaset km bez bólu pleców i drętwienia kolan.!

Amortyzatory
Powrót