• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Aktualizacja nawigacji dla pojazdów MY2020

ja też robiłem, ale lepiej mieć zapas prądu i brak przerywaczy.

Cześć. Mały offtop. A'propos map Yanocik na AA. Mianowicie, jak wyświetla mi na prawej stronie wyświetlacza np. "zjedź z ronda trzecim zjazdem", to pokazuje mi w wersji "angielskiej" tzn. skręt na rondach pokazuje jakby w lustrzanym odbiciu. normalne "w lewo" i "w prawo" pokazuje prawidłowo. W GoogleMaps jest wszystko jak należy. Ogólnie mam to w "poważaniu" ale ciekaw jestem czy to kwestia mojego egzemplarza, czy inni też mają takie "kwiatki".

Mam pytanie co do wgrania map, Stelvio produkcja 11/19, wersja USA modelowo 2020, mam radio gen3 z dotykowym ekranem ściągnąłem mapy MAP50450.bin z tego linku
https://download.tomtom.com/cs/giorgio/MY20/maps/nds/2025.06/UNZIP_AND_READ_INSTRUCTIONS.zip

plik licencyjny pobrałem od netzmarka z innego wątku gdzie jest podpięty, ale wyskakuje mi błąd, że wersja pliku map jest nieodpowiednia, próbowałem kilka razy i na różnych wejściach USB, za jednym razem pokazał też błąd niewłaściwy plik licencyjny, ale tylko raz.

Mógłby ktoś potwierdzić czy używam dobrej wersji plików? Mam firmware 118.000.052, czy może jest wymagana aktualizacja na nowszą wersję aby wgrać mapy z 2025r?

Kilka postów wcześniej widziałem, że @TheGear wgrywał najnowsze mapy na tym samym sofcie 118.000.052 i niby działało.

Pendrive zakładam że jest w porządku, SanDisk 32gb wgrywałem nim mapy do radia gen2 w innym Stelvio i wszystko śmigało.

Czy może problem powoduje to, że wgrywam pliki i formatuje pendrive na MacOS?

W którymś linku była raz uszkodzona mapa, później podmieniona. Nie pamiętam ktora. Ściągnij nowszą, jest już 03.2026 dostępna.
Formatujesz exFAT? Oba pliki w katalogu głównym i rozzipowane?

Tak to najnowsze ale nie wiem czy ktoj już testowal je, ja jeszcze nie.
Napewno dzialaja 12.2025.

Od początku mam NTFS i kilka map już wgrałem, ale mam nowszy soft - nie wiem czy ma znaczenie. Tej jeszcze nie ruszałem.

Od początku mam NTFS i kilka map już wgrałem, ale mam nowszy soft - nie wiem czy ma znaczenie. Tej jeszcze nie ruszałem.
Sprawdziłem w swoim archiwum, to wersja 445 była zwalona przez jakiś czas a później poprawiona. 450 powinna być ok.

jeszcze kwestia ustawienia czasu w radiu, no i oczywiście kraj na jakiś europejski w proxi musi być

@epsonix ustawienie czasu w radiu? Jaki powinien być ustawiony, aktualna data czy coś innego? W Proxi jest ustawione na Polske

w miarę aktualna i pewnie wyższa niż data wypuszczenia mapy danej - ludzie mają totalnie zły i im nie wchodzi.

Ustawiłem datę na dzisiejszą i mapy weszły, pendrive sformatowany na NTFS, ale odczytało go tylko z USB w schowku, jak wkładałem do USB pod panelem klimy to pokazywało błąd o nieprawidłowych plikach.

Rzeczywiście zawsze używam usb w schowku, mam tam na stałe wetknięty mini pendrive z mp3, Jak wyjdą nowe mapy to zabieram go do domu, dogrywam, i z powrotem do schowka.

A ja w Stelvio zawsze używam dla penow tylko usb pod klimą, ten w schowku jest u mnie dla aawireless.

To widać jest inaczej, bo w Giulii MY24 są tam dwa usb: A - akurat na pena i C do AA i szybkiego ładowania. AA akurat nie używam.

W Stelvio MY21 tak samo w podłokietniku jest małe i duże usb.

Amortyzatory
Powrót