• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Multiecuscan (MES) dla Giulii/Stelvio (tylko dyskutujemy tu funkcje)

Nie ma powodu do dalszej dyskusji na ten temat. Napisałem, że "dam sobie z tym problemem spokój, ponieważ te wartości wyświetlane na ekranie nie są mi do niczego potrzebne (prowadzę niezależną ewidencję napraw i czynności eksplotacyjnych Giulii)". Dziękuję wszystkim powyżej za porady.

Ostatnia edycja:
Witam.
Mam problem z Mesem. Ciężko się łączy kablem elm327 lub po bt vgate mc+ ale nie robi proxy bo jest za wolne połączenie lub za długo trwa. Można coś na to poradzić? Mes zarejestrowany i wykupiona licencja. Kombinowałem z ustawieniami mesa ale nic nie pomaga.

elmy jeśli już markowe stosować choćby viaken, bo china to różne problemy zbyt często (brak pełnej kompatybilności protokołu, problemy z interfejsem elektrycznym i forumowe sposoby z usuwaniem rezystora, po niektórych procedurach potrafią się wieszać i trzeba od nowa połączyć USB i z autem - np alfaobd status read). MC+ nie wiem, raczej vlinker MS jest tym oficjalnym. Może jakieś aktualizacje masz do MC+? MC+ to też adapter(y) potrzebujesz, rozumiem że masz? Sprawdź też ustawienia - przy USB to był wariant bodajże elm high-speed i lata temu u mnie dopiero po tym radziło sobie z proxi po USB jeszcxze na starym chińczyku (od lat takich nie używam - viaken, cantiecar, vlinker MS). vlinker MS fajny ale ze 2x wolniejszy niż cantiecar.

Dzięki za pomoc. Na ten moment nic się nie ruszyło. Zamówiłem vlinkerMS jako ostatnią opcję. Jeśli to nie pomoże to dam zarobić specjalistom. Dziwi mnie tylko że Mes po kablu nie daje rady chociaż rok temu w podobnym roczniku się udało. Mam tylko inny komunikat przy SGW bo w w modelu z 2017 był że jest nieobecny a w 2019 jest "usunięty". Może tu jest problem. Fizycznie na pewno go nie ma bo sprawdzałem.

rozumiem że ustawiłeś z listy ELM (HIGH SPEED)? bo ten wyżej zwykły to proxi w giulii nei ruszy - tylko na wejśiu dostajesz komunikat o tym od razu to znaczyłoby że nie czytasz co program Ci radzi, więc to nie ten przypadek? A może ten? Na FB ostatnio był taki co ignorował podpowiedź MESa a jak zmienił bo mu to samo powiedzieli na grupie, to zaczęło działać.

Zmieniałem na high speed. Dzisiaj łączyłem się vlinkerem ms. Wszystko ładnie śmiga do momentu rozpoczęcia osiowania. Ten sam efekt na Mes i na alfa obd.Nie mam już pomysłów. W weekend ostatnia szansa.

Skoro i alfaobd i mes Ci szwankują a interface zmieniałeś to albo coś z kompem (wątpię jeżeli zarówno kabel jak i BT Ci sie wywalają ale pod W10/11 różne cuda bywają) albo ze zlaczem obd w samochodzie... Na pewno masz bypass na SGW skoro oba softy wywalają Ci się na proxi?
Wejdz w mes w ktorys modul, np serwis hamulców czy sterowanie swiatlami i zobacz czy samochod przyjmuje komendy sterujace w ogóle.

Mesa pobierałem najnowszego, chyba 5.4. pokazuje mi że SGW nieobecny no i fizycznie też go nie ma więc nie mam gdzie założyć bypassa. Jutro powalczę jeszcze raz i dam znać.

Mesa pobierałem najnowszego, chyba 5.4. pokazuje mi że SGW nieobecny no i fizycznie też go nie ma więc nie mam gdzie założyć bypassa. Jutro powalczę jeszcze raz i dam znać.
wyjaśnij, w jakim aucie dokładnie robisz. każde auto nawet z SGW bzdury wypisuje bo SGW nie jest detektowane tylko to co wpisane w proxi. możesz mieć że jest a go nie ma, albo na odwrót, i w autach fabrycznych właśnie i tak źle pokazuje. jak jest rocznik na SGW, to masz ominąć i tyle.
co do detekcji - wystarczy że Scan puścisz, to SGW się odezwie na 2 CANach jeśli jest podłączone i wtedy masz pewność że w stelvio czeka CIę taka sobie przyjemna robota z założeniem bypassa.

No właśnie dlatego dla pewności/potwierdzenia proponowalem zapuścić jakieś komendy sterujace, one przez SGW też sie nie powinny przedrzeć? Ale kolega się upiera, że go fizycznie nie ma... a może tylko go nie znalazł, a w Stelvio nie łatwa sprawa.

Przeciwnie. Chętnie znajdę SGW bo mam narzędzia bu je obejść. Chwilowo nie mam czasu tego rozgrzebywać ponownie bo wiem z czym to się wiąże ale komunikat w Mes mówi że go nie ma a szukałem za radiem i niestety nie było. Dlatego szukam rozwiązania elektronicznego. Niestety wszystko wskazuje że gdzieś jest a Mes pokazuje mi głupoty. Jeszcze się nie poddałem. Komendy sterujące też nie przechodzą.
Auto to jak pisałem wcześniej Stelvio quadrifoglio z 2018 roku.

On nie jest za radiem tylko bardziej za zegarami, przynajmniej w 2.0.
Albo wyrywasz zegary i masz dostęp - ja poleglem na tej operacji.
Albo opuszczasz radio i wsadzasz łapę od dołu zeby go znalezc i wypiac konektory - tez zabawa wredna i uzalezniona od typu konektorow jakie się trafily. Mi się udalo ale często trzeba ten modul też odkrecic tam i ściagnac na dół żeby wypiąć złącza. Browarek na uspokojenie wskazany do tej roboty.

Przeciwnie. Chętnie znajdę SGW bo mam narzędzia bu je obejść. Chwilowo nie mam czasu tego rozgrzebywać ponownie bo wiem z czym to się wiąże ale komunikat w Mes mówi że go nie ma a szukałem za radiem i niestety nie było. Dlatego szukam rozwiązania elektronicznego. Niestety wszystko wskazuje że gdzieś jest a Mes pokazuje mi głupoty. Jeszcze się nie poddałem. Komendy sterujące też nie przechodzą.
2018r jest sgv

napisałem Ci że to co wyświetla MES jest g. warte - bo to flaga wpisana w konfig i do dupy jest to zrobione - nic z rzeczywistowścią nie ma wspólnego.

Puść Skan z MES błędów - tam wypisze Ci po kolei moduły które odpowiedzą na CANie i jeśli jest SGW wpięte to się odezwie na 2 CANach.
SGW dla aut EU wprowadzili do produkcji w 4.2018 (np moja z 10.4.2018 ma fabrycznie), a na USA wprowadzili od 31.1.2018.

A SGW w Stelvio jest nad kolumną kierownicy w prawo od radia
1782042205740.png

Jest sukces. Nie wiem gdzie miałem oczy ale teraz już znalazłem SGW, pomogło powyższe zdjęcie. Nie spodziewałem się że Mes może wskazywać brak SGW chociaż w rzeczywistości jest obecne i wcześniej szukałem tak "po łebkach". Sam demontaż to bez tragedii jak się wie czego szukać. Od strony schowka na okulary po opuszczeniu radia. Konwersja lamp zrobiona, drzwi i klapka wlewu również. Faktycznie Vlinker MS jest szybki i wszystko poszło bez problemu. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

vlinker ms nie jest szybki, ale wygodny (brak potrzeby korzystania z psujących się chińskich przejściówek w MES od wersji bodajże 5.3 która wspiera jego mux) a jeszcze w miarę przystępnej cenie, poza tym działa dobrze (w przeciwieństwie do wielu chińskich elmów).

co do pokazywania SGW - pisałem Ci już w sobotę że to co pokazuje nic nie warte, że tylko skan powie prawdę najszybciej bez rozkręcania, dopiero powtórka pomogła. może troche wiecej zaufania do kogoś kto ma ponad 11 tys postów tu na forum, a i o SGW trochę wiem skoro od 7.5 roku produkuję bypassy.

Zapewne robicie inspekcję olejową mesem, ja w alfaobd. Dlatego mam pytanie w apce jest wymagane rozgrzanie do min 80st żeby to przeszło, czy w mes jest też tak samo wymagane?

oficjalna procedura, na witech2 w ASO też tak ma być robione. i chyba nie 80 a 75 o ile pamiętam jakiś oficjalny dokument serwisowy na który looknąłem kilka lat temu.

Amortyzatory
Powrót