• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Tonale 1.6 JTD- raport użytkownika

weszło na licznik 80 000 - od serwisu do serwisu, bez dodatkowych przygód.
Przy serwisie zrobiona płukanka+ uszlachetniacz oleju - jakby palił nieco mniej...
Spalanie : ciut poniżej 6 ltr/100 z trumną minimalnie powyżej 6/100 ( autostrady)
szum kół nieco zmalał po zmianie kół przód/tył - okazało się, że przednie koła wycierają się szybciej od zewnątrz, a tylne od wewnątrz ( albo odwrotnie- nie pamiętam) - więc trzeba przód z tyłem co sezon zamieniać i robi się ciszej. Ogólnie zaczynam powoli ogarniać jak się tym jeździ- jeszcze z 80 000 i się może polubimy :)

weszło na licznik 80 000 - od serwisu do serwisu, bez dodatkowych przygód.
Przy serwisie zrobiona płukanka+ uszlachetniacz oleju - jakby palił nieco mniej...
Spalanie : ciut poniżej 6 ltr/100 z trumną minimalnie powyżej 6/100 ( autostrady)
szum kół nieco zmalał po zmianie kół przód/tył - okazało się, że przednie koła wycierają się szybciej od zewnątrz, a tylne od wewnątrz ( albo odwrotnie- nie pamiętam) - więc trzeba przód z tyłem co sezon zamieniać i robi się ciszej. Ogólnie zaczynam powoli ogarniać jak się tym jeździ- jeszcze z 80 000 i się może polubimy :)
Zakupiliśmy z żoną, wersja VELOCE, zanim przeczytałem Twój post, okleiliśmy cały przód, wszystkie plastiki "piano black", klamki, lusterka i górę dachu. Żona będzie często jeździć ekspresówka + autostrada, więc coś tam zabezpieczy :)
Generalnie od razu jak się wsiada i ruszy, to wiadomo, że to nie Stelvio...no ale jednak to inna klasa samochodu, chociaż mogłaby być "ciut" bardziej premium w tej cenie...

PS. Mam pytanie o te dolne zaślepki, które trzeba zdjąć do podniesienia auta na podnośniku...czy rzeczywiście są 3 fabrycznie i nie montowali czwartej (lewy tył)??? Bo mnie to mocno zastanawia, a jeszcze nie pytałem w ASO...

Załączniki

• Stelvio & Tonale.jpg
    Stelvio & Tonale.jpg
    403.4 KB · Wyświetleń: 26
  • Zaslepka_1.jpg
    Zaslepka_1.jpg
    373.2 KB · Wyświetleń: 25
Ostatnia edycja:
Pykło 100 000.
Nie wiem, co pisać, bo nic się nie zmieniło - serwis ( niestety coraz droższy) - w serwisie zrobiłem ( a przynajmniej dopłaciłem, bo nie wiem czy rzeczywiście zrobili) płukankę oleju i jakiś uszlachetniacz do oleju.
Cała reszta ( klocki, tarcze, zawieszenie itp) od fabryki nie dotykane
Opony tylne ( zimowe pirelli) hałasują strasznie - (nierówne pożeranie opon już opisywałem)- nie chce już mi się tego dotykać - do wiosny wytrzymam ( najwyżej ogłuchnę) i pójdą w kibel.
Cały czas zdarza ( nie za każdym razem) się jakoś dziwnie szarpnąć przy zmianie biegu 3-4 przy średnim przyspieszaniu w trybie N ( jak lekko przyspieszam, albo mocno przyspieszam to zmienia płynnie, w trybie D też zmienia płynnie, ręczne przełączenia też płynnie) - w serwisie za każdym razem "przyuczą sprzęgło" - na chwilkę pomoże- albo po prostu, się wtedy nie zdarzy chgw - przelatał tak 100 000 km, jakby to było coś złego to już by się rozpadł :)
Wczoraj zauważyłem, że lustra nie grzeją - ale to podobno standard jak spadnie naładowanie aku ( moim zdaniem durnota) - polecę dłuższą trasę i sprawdzę, czy się poprawi- zdam raport
Co do pytań wyżej:
- tak z tyłu po lewej nie dają zaślepki - następna durnota
-wykonanie premium w tej cenie? ja za swojego dałem 150 koła, w tym czasie w tej cenie ( może 4-5 tysi taniej) można było kupić kuge, C5 aircośtam, mazde 6 kombi czy reno austral - żadnym z nich nie jeździłem, siedziałem we wszystkich - tonale było zdecydowanie najlepiej wykonane i chyba najlepiej wyposażone- mimo podstawowego pakietu.
Oczywiście czasy i cenniki do dzisiaj się zmieniły - więc pewnie teraz wygląda to inaczej.

Hej, też mam niepokojący odgłos ślizgnia się paska (tak to przynajmniej wg mnie brzmi) przy zmianie w trybie N z 3 na 4. Najczęściej występuje to przy niskich obrotach lub przy podjeździe pod górkę, gdy akurat tak się biegi zgrają. To ślizagające się sprzęgło czy jak?! Pozdro i witam! xD

Hej, też mam niepokojący odgłos ślizgnia się paska (tak to przynajmniej wg mnie brzmi) przy zmianie w trybie N z 3 na 4. Najczęściej występuje to przy niskich obrotach lub przy podjeździe pod górkę, gdy akurat tak się biegi zgrają. To ślizagające się sprzęgło czy jak?! Pozdro i witam! xD
Też mam taki objaw, zgłosiłem w serwisie i stwierdzili że wszystko jest ok i nie widzą problemu. Na moją prośbę zrobili kalibrację ale nic to nie dało i dźwięk czasami się pojawia. Chyba ten typ tak ma 🤷‍♂️

Też mam taki objaw, zgłosiłem w serwisie i stwierdzili że wszystko jest ok i nie widzą problemu. Na moją prośbę zrobili kalibrację ale nic to nie dało i dźwięk czasami się pojawia. Chyba ten typ tak ma 🤷‍♂️
Do którego serwisu jeździsz, z ciekawości???

Pytanie do znawców. Czy takie „zapocenie” to wynik nieszczelności czy pozostałość po fabrycznym uszczelnieniu/konserwacji? Próbowałem przetrzeć to palcem i ma to kleista konsystencje (taki glutek trochę). Auto ma przejechane 8 tys. km

Załączniki

• 834cdb79-0dd9-4998-8121-469c9c98c94a.jpeg
    834cdb79-0dd9-4998-8121-469c9c98c94a.jpeg
    568.8 KB · Wyświetleń: 22
Wygląda to na masę uszczelniającą. Jak by to był wyciek, zapocenie to łatwo by się dało usunąć. Jeździć i obserwować czy się powiększa.

raczej zgłaszaj - moja właśnie skisła na kilka tygodni w serwisie - zapocenie skrzyni - rozebrali i okazało się, że na części trzeba czekać...

raczej zgłaszaj - moja właśnie skisła na kilka tygodni w serwisie - zapocenie skrzyni - rozebrali i okazało się, że na części trzeba czekać...
Pewnie na śruby jak u mnie XD. Ponad miesiąc czekania był zanim włosi "znaleźli" ale auto dostałem do jazdy w tym czasie. Próbujcie może się w ten sposób umawiać - pierw części na miejscu, później wizyta w ASO. Oczywiście jeśli auto jest jezdne.

niby jakiś adapter..
Ps. raczej bym nie czekał - jak zachlapie sprzęgła to będą do wymiany i niekoniecznie za darmo
ja niestety jestem już w etapie rozszerzonej gwarancji i niby zastępczy się nie należy, więc muszę popylać swoim rezerwowym gruzem

niby jakiś adapter..
Ps. raczej bym nie czekał - jak zachlapie sprzęgła to będą do wymiany i niekoniecznie za darmo
ja niestety jestem już w etapie rozszerzonej gwarancji i niby zastępczy się nie należy, więc muszę popylać swoim rezerwowym gruzem
Pytanie czy to rzeczywiście wyciek czy pozostałości po jakimś frabrycznym uszczelnieniu ale pewnie finalnie dla spokoju podjadę do ASO na weryfikację

niby jakiś adapter..
A no tak w dieslu suche - TCT. U mnie nie miało czego zachlapać, pewnie dlatego bez oporu wydali samochód.

Wygląda to na masę uszczelniającą. Jak by to był wyciek, zapocenie to łatwo by się dało usunąć. Jeździć i obserwować czy się powiększa.
Próbowałem dzisiaj to wyczyścić brake cleanerem i to wgl nie schodzi więc może rzeczywiście to ta masa ale będę jeszcze obserwował a na najbliższym przeglądzie zgłoszę do weryfikacji

UPDATE: zgłosiłem w serwisie i po weryfikacji dostalem info że to pozostałości po kleju montażowym

Ostatnia edycja:
Robiłem jakiś czas temu przegląd w niemieckim ASO na 60tys.km, wyszło 370e. W cenie inspekcja, olej, filtr oleju i paliwa. Zgłaszałem ślizgi przy zmianie na 4 bieg, ale wg serwisu wszystko jest ok. Trzeba na coś zwrócić niedługo uwagę, np. olej w skrzyni?

Załączniki

• feedd6dc-8555-479e-b389-d1f3969bb973.jpeg
    feedd6dc-8555-479e-b389-d1f3969bb973.jpeg
    165.5 KB · Wyświetleń: 16
weszło 120 tysi...
ogólnie wszystko fajnie - nawet zaczynam się przyzwyczajać do tego wynalazku.
był jeden mały zgrzyt - wcześniej wspomniany - zapocenie skrzyni - wymiana siłownika- naprawa gwarancyjna, przy okazji sprawdzili sprzęgła- stwierdzili, że są w dobrym stanie i nie wymagają wymiany- ogólnie byłbym bardzo zadowolony, gdyby nie czas czekania na części - 3 tygodnie :(
Pozostałe rzeczy:
spalanie nadal 5,5-6, filtr DPF czyści się nadal co 450 km (od nowości bez zmian)
nadal żyją fabryczne hamulce ( jeszcze nie miałem samochodu, żeby tyle wytrzymały)
nadal żyje fabryczne zawieszenie
skrzynia jak popiskiwała tak popiskuje, czasem dziwnie zmula przy ruszaniu ( w zasadzie ma tak chyba od nowości)
nadal nie rozumiem logiki, dlaczego środkowego zagłówka nie można wyjąć
znalazłem powód dziwnego działania lusterka wewnętrznego - jak coś leży na półce, albo świecą się lampki do czytania to się nie chce ściemniać.
ciekawe spostrzeżenie- jak pojeździłem po alpejskich dróżkach przez 4 dni to skrzynia zaczęła działać dużo lepiej ( chyba na co dzień jeżdżę jak pi***a i ją rozleniwiam :)

Ps Powoli będę się przymierzał do sprzedaży, na razie jeszcze bez ogłoszenia, ale jak ktoś chętny na uczciwe auto w uczciwej kasie to próbować łapać mnie na priv.

weszło 120 tysi...
ogólnie wszystko fajnie - nawet zaczynam się przyzwyczajać do tego wynalazku.
był jeden mały zgrzyt - wcześniej wspomniany - zapocenie skrzyni - wymiana siłownika- naprawa gwarancyjna, przy okazji sprawdzili sprzęgła- stwierdzili, że są w dobrym stanie i nie wymagają wymiany- ogólnie byłbym bardzo zadowolony, gdyby nie czas czekania na części - 3 tygodnie :(
Pozostałe rzeczy:
spalanie nadal 5,5-6, filtr DPF czyści się nadal co 450 km (od nowości bez zmian)
nadal żyją fabryczne hamulce ( jeszcze nie miałem samochodu, żeby tyle wytrzymały)
nadal żyje fabryczne zawieszenie
skrzynia jak popiskiwała tak popiskuje, czasem dziwnie zmula przy ruszaniu ( w zasadzie ma tak chyba od nowości)
nadal nie rozumiem logiki, dlaczego środkowego zagłówka nie można wyjąć
znalazłem powód dziwnego działania lusterka wewnętrznego - jak coś leży na półce, albo świecą się lampki do czytania to się nie chce ściemniać.
ciekawe spostrzeżenie- jak pojeździłem po alpejskich dróżkach przez 4 dni to skrzynia zaczęła działać dużo lepiej ( chyba na co dzień jeżdżę jak pi***a i ją rozleniwiam :)

Ps Powoli będę się przymierzał do sprzedaży, na razie jeszcze bez ogłoszenia, ale jak ktoś chętny na uczciwe auto w uczciwej kasie to próbować łapać mnie na priv.
ile cenisz? olej w skrzyni wymieniałeś? ja póki co 65kkm, sam zrobiłem w rok 30kkm. Naprawdę spoko się jeździ, tylko najchętniej wziąłbym Merca E220 z hakiem (2016-2018), bo faza na karawaning wskoczyła, a Tonale za cienkie na targanie balastu ze sobą. Poza tym mój nie ma haka ani nawet relingów :(

mój ma i relingi i hak - aczkolwiek hak tylko do wożenia rowerów - 2-3 razy przyczepkę 300 kilo z quadem tachałem to nie było problemu, aczkolwiek jak nad jezioro wiozłem łódkę to przypiąłem beczkę 2.4 w dieselu - nie jedzie, a przynajmniej się łatwiej manewruje :)
co do kasy - nie wiem - jeszcze nie dałem ogłoszenia- zobacze co jest w otomłoto i ze środka skali wybiorę- jak się nie sprzeda to pojeżdżę jeszcze rok - dowalę 40 tysi i spróbuję ponownie - nic mnie nie ciśnie- jeszcze dwa lata i do 200 000 mam gwarancję to nie będę handlarzynom za 5 dyszek wypuszczał.

Amortyzatory
Powrót