maciek 2
Użytkownik
Ja w 2.0jtdm leje 5w40 c3,dpf na pokładzie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
No coś ty? Zapewniam cie, że oznaczenie C2 ma bardzo ścisły związek ze wskaźnikiem W30
A to poproszę o wyjaśnienie tego związku
Bardzo chętnie.
Woda ma wartość lepkości wysokotemperaturowej HTHS w 150°C [cP] - 0,18 mPa
Oleje C2 mają wartość lepkości wysokotemperaturowej HTHS w 150°C [cP] - pomiędzy 2,6 - 2,9 mPa
Oleje C3 mają wartość lepkości wysokotemperaturowej HTHS w 150°C [cP] - ≥ 3,5 mPa (to znaczy co najmniej, powyżej, nie mniej niż 3,5 mPa)
A lepkość wysokotemperaturowa to te dwie cyferki po literze "W", (np. 5w30), które oznaczają klasyfikację „letnią”.
W uproszczeniu: olej C2 (więc także olej 5w30 o niskiej wartości lepkości wysokotemperaturowej) podczas krytycznego obciążenia (wysoka temperatura pracy, wysokie obroty) nie będzie utrzymywał warstwy filmu olejowego.
Czy to dosyć jasne jest? Dla ułatwienia podałem porównanie z wodą, żebyś zobaczył że im niższe HTHS, tym niższa lepkość w wysokich tempraturach (więc gorsze smarowanie silnika).
Przecież nie wlejesz wody do silnika, prawda?
Dokładnie tak. Przy braku filtra nawet lepiej lać full saps.Tylko ze wszędzie zgodnie z normą fiatowską FIAT 9.55535-S1 są zarówno c2 jak i c3 są dopuszczalne.
Patrząc na ten parametr to nawet a3/b4 można używać jak ktoś nie ma dpf
Dokładnie tak. Przy braku filtra nawet lepiej lać full saps.
Znakomicie. Jest świetny do konserwacji drewnaWitam,długo temat nie ruszany,jak olej orlen sie sprawuje?
Aż taki kiepski?Znakomicie. Jest świetny do konserwacji drewna
Jaki dokładnie zalałeś olej?Zrobiłem na Orlen XD w 2.0 jtdm 170HP zawrotne 5 tys. km i silnik działa jak na motulu, ale co ja się tam znam, więc można stwierdzić tyle, że silnik się nie zatarł.
A tak serio to ten olej ma całkiem dobre opinie więc czemu nie wspierać swoich jak produkt równie dobry jak zagraniczny,
Wiem wiem że tyle wchodzi,filtry zakładam zawsze filtrona tylko ja nie mam dpf to mi c2 c3 nie potrzebne to bym zwykły 5w30 zalal
Olej Silnikowy Syntetyczny Orlen Oil MAX EXPERT XD 5W-30 C2 C3 Dexos 2
Tylko do 2.0 musisz mieć 4,9 litra, do tego filtr MANN HU712/11x
nie wiemFiltron to gówno