• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wiązka od zacisku hamulca ręcznego.

kaz68

Nowy
Auto
alfa33 1.4 imola '93, , alfa159 1.9jtd '08, Giulietta 2.0jtd 170KM '10, Giulia Veloce 280KM Q4 '17
Witm.
Mam problem z kupnem nowej wiązki od zacisku hamulca ręcznego do Giulii.Byłem w aso nie ma w Polsce ani we Włoszech.co radzicie gdzie jeszcze uderzyć.

Witm.
Mam problem z kupnem nowej wiązki od zacisku hamulca ręcznego do Giulii.Byłem w aso nie ma w Polsce ani we Włoszech.co radzicie gdzie jeszcze uderzyć.

Odezwij się na priv, mam taką.
Pozdr

uważacie, że warto ją wymienić prewencyjnie?
155kkm i 7 lat ma auto
ręczny nigdy nie sprawił żadnych oznak problemu ale nie ukrywam czasami strach zaciągać jakby miał nie odjechać a jestem np w trasie...

uważacie, że warto ją wymienić prewencyjnie?

Warto. Sam widziałem jak facet podjechał pod sklep Giulią misano blue i już nie odjechał. Wówczas jeszcze nie kupiłem swojej i bardzo mi się to auto w tym kolorze podobało. A tu zonk, klasyczna Alfa - odjechała na lawecie, bo się hamulce zablokowały.

Odkopię temat.

Zna ktoś nr tej wiązki? Albo dysponuje ktoś taką na sprzedaż?

Witaj
Tak , mam taką nową.
Potrzebujesz prawą stronę czy lewą?
Jak coś to pisz na priv.

Pozdrawiam

Po jakim przebiegu, tak "Pi razy Oko" myśleć o prewencyjnej wymianie?
Mój samochód to jeszcze świeżynka ale lubię być przygotowany i uważam, że odwlekanie do czasu kiedy już awaria nastąpi to nie oszczędność. Wręcz odwrotnie, bo zgodnie z "prawem Murphiego" awaria nastąpi w najbardziej nieodpowiednim momencie.

Myślę, że przebieg ma mniejsze znaczenie, a większe warunki atmosferyczne tudzież środowiskowe na jakie wystawiona jest wiązka. Przy bardziej wilgotnych warunkach szybciej może dojść do degradacji izolacji wiązki.

Myślę, że przebieg ma mniejsze znaczenie, a większe warunki atmosferyczne tudzież środowiskowe na jakie wystawiona jest wiązka. Przy bardziej wilgotnych warunkach szybciej może dojść do degradacji izolacji wiązki.
To zrozumiałe. Dla tego pytałem o przybliżony przebieg. Chodziło mi raczej o to czy między 30 a 50kkm albo 100-150kkm. Po prostu w żadnym z dotychczasowych samochodów nie miałem takiego problemu więc "zaciągam języka" u doświadczonych kolegów.

140 000 km, nie ma reguły. Rozebralem "niesprawną" wiązkę, zaśniedzialy był konektor w dużej wtyczce (tej w górnej części nadkola - słaba ochrona przed wodą i wilgocią".

140 000 km, nie ma reguły. Rozebralem "niesprawną" wiązkę, zaśniedzialy był konektor w dużej wtyczce (tej w górnej części nadkola - słaba ochrona przed wodą i wilgocią".
To jest chyba bolączka włoskiej motoryzacji. W służbowym Iveco 90kkm zgniły (dosłownie) wtyczki lamp. W 500tce żony złącza w lusterkach (piny cienkie jak igiełki). Tak sobie pomyślałem, że tam rozwiązałem problem zapsikując załe złącze jakimś preparatem do złączek i jest spokój, to i może tutaj profilaktycznie przy wymianie klocków albo kół zaaplikować takie coś. Nie wiem czy pomoże, na pewno nie zaszkodzi.

Wymieniłem przy ~170k km i 8 latach - auto od nowości jeżdżone w PL. Wyglądały bardzo słabo i mimo, że już prewencyjnie jak nie musiałem to nie zaciągałem ręcznego to dwa razy po odpaleniu miałem błąd ręcznego na desce to wtedy na następny tydzień pojechałem wymienić bo wiedziałem, że to już ostatni moment. Nie dostałem wiązki z jednej strony ale warsztat dorobił coś uniwersalnego i wszystko na nowo zarobione - śmiga

Amortyzatory
Powrót