• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Piszczące hamulce (prawdopodobnie przednie) w Stelvio Quadrifoglio

Dziki Kur

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
Siemka. Czy może ktoś podpowiedziałby, co to może być za problem? Otóż od dłuższego czasu, przed zatrzymaniem auta i końcowym dohamowaniu, przednie hamulce wydają niestandardowy pisk. Dodam, że samochód jest nowy, ma 2 500 przebiegu. Byłem w serwisie, coś tam pogrzebali, ale niewiele to pomogło. Coś, ktoś? Z góry dzięki.

Nie napisałeś, najważniejszego czy masz stalowe hamulce czy ceramiczne.
Ponoć ceramiczne dużo częściej piszczą.
Ja bym po prostu sprawdził ich czystość.
Z ciekawostek mi tarcze piszczą ale tylko jak hamuje przy cofaniu.

Nie napisałeś, najważniejszego czy masz stalowe hamulce czy ceramiczne.
Ponoć ceramiczne dużo częściej piszczą.
Ja bym po prostu sprawdził ich czystość.
Z ciekawostek mi tarcze piszczą ale tylko jak hamuje przy cofaniu.
Stalowe. Gdyby hamowały mi przy cofaniu to byłoby pół biedy:) Dziwna sytuacja, bo nie występuje to za każdym razem. Z drugiej strony, jeśli miałaby piszczeć przy każdym delikatnym zabrudzeniu to słabo to widzę. Może to kwestia klocków i muszą się trochę przytrzeć.

Ostatnia edycja:
Kwestia dopasowania klocków i tarcz (zależna od niewiadomo czego). Czasami przestaje piszczeć po x tysięcy a czasami piszczy coraz ciszej aż do kolejnej wymiany, kiedy trafi się lepiej zgrany zestaw... U mnie tarcze + klocki brembo, założyłem 8k temu, piszczały mocno, teraz tylko przy hamowaniu z małych prędkości (do świateł). Wkurza, ale co zrobić...

Zgłaszaj na gwarancji aczkolwiek musisz doczytać bo hamulce tylko do jakiegoś przebiegu auta chyba 5 lub 10 tys
I niech wymieniają. Możesz spróbować kupić zmywacz do hamulców w spraju i popsikać może coś pomoże - ja stosuje w rowerze i pomaga

żadne docieranie nie pomoże- coś jest nie tak- pisk hamulców to wibracje w które wpada klocek a nie dźwięk okładziny - zgłaszaj na gw . prawdopodobnie coś blokuje klocek/zacisk

Amortyzatory
Powrót