• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Termostat TS, JTD

mac!ek zlituje się za Ciebie ... wskaźnik temp ma 5 kresek - |__|__|__|__| druga to 80st, 3cia to 90st, 4ta to 100st, mi na sprawnym termostatcie zazwyczaj wskaźnik zatrzymuje się 2 mm za 2gą kreską i jedynie jak jest ciepło i będę przez chwilę gnać silnik to podejdzie na 1mm przed 3cią.

Rozumiesz już kolego ? :O

- - - Updated - - -

Przy okazji prośba o namiary na termostat BEHR w dobrej cenie, który będzie pasował do Alfy 147 1.9 JTD 16V 140KM 2004r.
Ja mam na sprzedaż oryginalny Behr używka, mogę negocjować cenę: http://allegro.pl/termostat-alfa-156-jtd-1-9-16v-2-4-behr-i2666522320.html

Ja mam na sprzedaż oryginalny Behr używka, mogę negocjować cenę: http://allegro.pl/termostat-alfa-156-jtd-1-9-16v-2-4-behr-i2666522320.html
Nie interesuje mnie uzywka :)

To pewnie do 156 jtd 16v tez nie będzie pasował..
Zgodnie z tym co jest napisane na tej aukcji:

http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-lancia-jtd-cf3-termostat-behr-667-i2617661704.html

To pasuje do 156 i 166. Musialbys zobaczyc jaki masz u siebie w aucie i porownac z moim zdjeciem.

Ostatnia edycja:
o jakiej drugiej kresce Ty do mnie rozmawiasz? może masz na myśli taką długą białą kreskę sypaną po stole przecinaną złotą kartą kredytową co? jeżeli nie to proszę jaśniej bo nic o żadnej drugiej kresce nie wspominałem. Vernet chyba musiałbym sprawdzić fakture

Wcale sie nie dziwie Mackowi, że dostałes taką odpowiedź, bo albo sie doinformowałes czytając te wszystkie strony, w których jest jedno i to samo w kółko, albo sam prubujesz wyciągnąc jakieś ciekawe, nowe wnioski po konsulatcji ze swym mechanikiem od polonezów, gdyż podejrzewam iż on nawet nie wiedział że druga kreska na wyświetlaczu kabinowym to ok. 80st.C temp. cieczy chłodzącej, a nie 70st. C jak to sie przyjęło z innych aut. Środkowa kreska to równe 90st.C.
Jak zafundowałes sobie termostat firmy vernet to jesteś w gronie osób, które chciały zaoszczędzic 50zł i zamontowały "to coś", a teraz temperatura płyny chłodzacego ma dziwne skoki - niestety czasami vernety tak własnie świrują....
Mało tego podejrzewam iż stary, fabryczny termostat (o ile tam był taki), mógł byc jeszcze sprawny...

Jak zafundowałes sobie termostat firmy vernet to jesteś w gronie osób, które chciały zaoszczędzic 50zł i zamontowały "to coś", a teraz temperatura płyny chłodzacego ma dziwne skoki - niestety czasami vernety tak własnie świrują....
mam " to coś " w drugiej AR i jest 90 na wskaźniku kabinowym bez skoków jak ... nakazał :-)

Witam no dzięki za chęci ale tak jak pisałem wcześniej juz mam nie wiem tylko czy wszystko jest tak jak powinno ale po tym co przeczytałem raczej tak. jakby ktoś potwierdził byłbym wdzięczny. pozdrawiam

- - - Updated - - -

Panowie nie lubie się powtarzać ale raz jeszcze napisze - JA NIE POWIEDZIAŁEM ZE DRUGA KRESKA TO 70ST. No teraz już na pewno wiem po odpisaniu Macka i Majstra ze ok 80st czyli trochę nad nią nie jest zle - zgadza sie. Jeżeli chodzi o sam termostat Vernet to zdania są podzielone na pewno nie jest to smietnik za 120 zl wiec pisanie ze chciałem zaoszczędzić 50zł jest co najmniej nie na miejscu a ja bym nawet powiedział wkur... ...jace. Wiec darujcie sobie takie teksty. Po drugie komu mam zaufać jeżeli nie mechanikowi który prowadzi fiat servis to może sobie?

Ostatnia edycja:
Termostat często się nie wymienia i dlatego wolałem kupić Behr numer 55202883. Termperatura w końcu dochodzi do 90st. a zazwyczaj jest pomiędzy 2 a 3 kreską. Na starym termostacie nigdy nie dochodziła do 2 kreski.
Udało mi się go kupić za 306zł w Auto-Dap z Pabianic.

Koledzy jak najprościej sprawdzić czy termostat jest dobry??Słyszałem,żeby odpalic,zostawić na 5 minut auto i jak chlodnica robi sie letnia to termostat puszcza,jak nie to trzyma temperaturę??Co radzicie,jak sprawdzić czujnik temperatury??

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk

Termostat często się nie wymienia i dlatego wolałem kupić Behr numer 55202883. Termperatura w końcu dochodzi do 90st. a zazwyczaj jest pomiędzy 2 a 3 kreską. Na starym termostacie nigdy nie dochodziła do 2 kreski.
Udało mi się go kupić za 306zł w Auto-Dap z Pabianic.
No ja żałuje, że nie byłem doinformowany i nie dołozyłem 50 czy 100 do tego Behr. Mam Vernet i jest odrobine nad druga kreska ale denerwuje mnie to, że cały czas ta wskazówka skacze między 90 a 80. Moze dlatego, że całe zycie niemcami jeździłem a tam jak wskoczyło 90 to do wylaczenia silnika - nic trzeba sie przyzwyczaić.

Jeszcze nie doczytałeś, że należy podpiąć komputer?

Koledzy jak najprościej sprawdzić czy termostat jest dobry??Słyszałem,żeby odpalic,zostawić na 5 minut auto i jak chlodnica robi sie letnia to termostat puszcza,jak nie to trzyma temperaturę??
Jeżeli chodzi o te zostawienie na 5min to z tego co wyczytalem na 26stronach - raczej nie wystarczy a zwlaszcza na wolnych obrotach. Proponowałbym poczytac te strony a moze Pan sympatyczny "majster" sie wypowie i Ci doradzi a moze zdenerwuje Cie tak jak mnie sypiac tekstem ze chcialem zarobic 50zl. tak czy siak powodzenia

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja moze Pan sympatyczny "majster" sie wypowie i Ci doradzi a moze zdenerwuje Cie tak jak mnie
nie przejmuj się - z czasem nauczysz się "olewania" :lol:trzeba tylko umieć wybrać z forum to co nam potrzebne i tyle- - - Updated - - -to pisałem ja :posiadacz drugiego verneta w drugiej AR nie znający problemu skoków wskazańp.s.mieniałem też termo na verneta w innej AR i też było ok( ale zawsze mieniane było wraz z czujnikiem . behr ma czujnik , vernet sprzedaje osobno , celem wykluczenia zawsze kupowałem nowy czujnik za 33zł i było ok )

Ostatnią edycję dokonał moderator:
niecałe 30-40zł kosztuje
ja zawsze mieniałem kpl ( termo + czujnik ) żeby właśnie mieć pewność

jak byś potrzebował graty to pisz do "puotek" i powołaj się na mnie - ma sklep i ceny ma ok

Jeżeli chodzi o te zostawienie na 5min to z tego co wyczytalem na 26stronach - raczej nie wystarczy a zwlaszcza na wolnych obrotach. Proponowałbym poczytac te strony a moze Pan sympatyczny "majster" sie wypowie i Ci doradzi a moze zdenerwuje Cie tak jak mnie sypiac tekstem ze chcialem zarobic 50zl. tak czy siak powodzenia

Masz jakies problemy ze sobą? Poczytaj raz jeszcze te kilka poprzednich stron, tam jest wszystko napisane jak zdiagnozowac termostat, ale lepiej napisac następny post, bo po co czytac ww. rady? Czyż nie? Raz już pytałeś i odpowiedź dostałes... wiec w czym masz jeszcze problem?

- - - Updated - - -

No ja żałuje, że nie byłem doinformowany i nie dołozyłem 50 czy 100 do tego Behr. Mam Vernet i jest odrobine nad druga kreska ale denerwuje mnie to, że cały czas ta wskazówka skacze między 90 a 80. Moze dlatego, że całe zycie niemcami jeździłem a tam jak wskoczyło 90 to do wylaczenia silnika - nic trzeba sie przyzwyczaić.

Tu nie ma co żałowac... jak już pisałem na nowym termostacie nie powinno byc takich cyrków. Jtd ja uzyska temp. roboczą - np. stary, fabryczny termostat oryginalnie zamontowany ma początek otwarcia przy 78-82*C i taką temperature utrzymuje czy zima, czy lato bez zadnych większych skoków temperatury, przerabiałem to juz kilka razy w jtd. Z resztą kiedyś wklejałem wykres z przebiegiem otwarcia termostatu i jego utrzymywania temperatury względem czasu.... Było widac jak byk iż najwyższa różnica temp. w tym przypadku to było całe. 5*C.

P.S. Nagrzewanie Jtd na postoju to nie 5, a ze 20 minut do temp ok. 80*C - ale jak ktoś ma dużo ON i czasu to może czekac:)

Z resztą Maciek już kiedyś wklejał tabelke temperatur do jtd/ts/v6 w 156 i tam wszystkie info. zostało zamieszczone. Ne wiem z czym masz dalej problemy?

- - - Updated - - -

Koledzy jak najprościej sprawdzić czy termostat jest dobry??Słyszałem,żeby odpalic,zostawić na 5 minut auto i jak chlodnica robi sie letnia to termostat puszcza,jak nie to trzyma temperaturę??Co radzicie,jak sprawdzić czujnik temperatury??

szkoda kasy na ON, bo w ciągu 5 minut to nawet 50st.C nie osiągnie przy temperaturach jakie teraz panują:) Najprosciej i najdokładniej - podpinasz fesa i w droge, aż silnik załapie temp., bądz kiedy zacznie przepuszczac termostat niesprawny. Możesz zrobic sobie nawet wykres z pracy termostatu i jego otwarcia przy konkretnej temp. - w tedy masz 100% pewnosci czy jest sprawny, czy nie.

Mam pytanie odnośnie termostatu Gates-a wyczytałem że jest to dobry produkt ale czy ktoś to zakładał i czy nie ma z nim żadnych problemów?bo prawdopodobnie czeka mnie wymiana i znalazłem takowy w całkiem przystępnej cenie więc prosiłbym o jakieś info na temat tego produktu

Cytat Napisał amba400 Zobacz post
Masz jakies problemy ze sobą? Poczytaj raz jeszcze te kilka poprzednich stron, tam jest wszystko napisane jak zdiagnozowac termostat, ale lepiej napisac następny post, bo po co czytac ww. rady? Czyż nie? Raz już pytałeś i odpowiedź dostałes... wiec w czym masz jeszcze problem?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał amba400 Zobacz post
Tu nie ma co żałowac... jak już pisałem na nowym termostacie nie powinno byc takich cyrków. Jtd ja uzyska temp. roboczą - np. stary, fabryczny termostat oryginalnie zamontowany ma początek otwarcia przy 78-82*C i taką temperature utrzymuje czy zima, czy lato bez zadnych większych skoków temperatury, przerabiałem to juz kilka razy w jtd. Z resztą kiedyś wklejałem wykres z przebiegiem otwarcia termostatu i jego utrzymywania temperatury względem czasu.... Było widac jak byk iż najwyższa różnica temp. w tym przypadku to było całe. 5*C.

P.S. Nagrzewanie Jtd na postoju to nie 5, a ze 20 minut do temp ok. 80*C - ale jak ktoś ma dużo ON i czasu to może czekac

Z resztą Maciek już kiedyś wklejał tabelke temperatur do jtd/ts/v6 w 156 i tam wszystkie info. zostało zamieszczone. Ne wiem z czym masz dalej problemy?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kusior007 Zobacz post

szkoda kasy na ON, bo w ciągu 5 minut to nawet 50st.C nie osiągnie przy temperaturach jakie teraz panują Najprosciej i najdokładniej - podpinasz fesa i w droge, aż silnik załapie temp., bądz kiedy zacznie przepuszczac termostat niesprawny. Możesz zrobic sobie nawet wykres z pracy termostatu i jego otwarcia przy konkretnej temp. - w tedy masz 100% pewnosci czy jest sprawny, czy nie.
...no Majster już dał chyba 100% wyczerpującą odpowiedz na nasze pytania. Dziękuje w imieniu swoim.

Jaki termostat polecicie do GT 1.8ts? Firmy Wahler czy moze o połowe tańszy z Verneta można śmiało założyc????
Z góry dzięki!!!

Plemek - na VErneta to wszyscy kwiczą
ja jednak nie
miałem taki w 156
założyłem taki do gt
w obu było ok
w obu przypadkach zmieniałem od razu czujnik temp. ( koszt ok 30-40 zł )
behr sprzedaje termostaty wraz z czujnikiem a vernet bez
wolałem machnąć kpl i z głowy
koledze też mieniałem na verneta - też miał ok

więc --- decyzja należy do ciebie

nie wiem - może moje przypadki tylko potwierdzają zdania innych że vernet jest beee

ja wiem , że gdybym znowu miał mieniać termo. to znowu kupiłbym verneta ( który był tani i sprawdził się u mnie )

Amortyzatory
Powrót