Cytat Napisał amba400 Zobacz post
Jeżeli chodzi o te zostawienie na 5min to z tego co wyczytalem na 26stronach - raczej nie wystarczy a zwlaszcza na wolnych obrotach. Proponowałbym poczytac te strony a moze Pan sympatyczny "majster" sie wypowie i Ci doradzi a moze zdenerwuje Cie tak jak mnie sypiac tekstem ze chcialem zarobic 50zl. tak czy siak powodzenia
Masz jakies problemy ze sobą? Poczytaj raz jeszcze te kilka poprzednich stron, tam jest wszystko napisane jak zdiagnozowac termostat, ale lepiej napisac następny post, bo po co czytac ww. rady? Czyż nie? Raz już pytałeś i odpowiedź dostałes... wiec w czym masz jeszcze problem?
- - - Updated - - -
Cytat Napisał amba400 Zobacz post
No ja żałuje, że nie byłem doinformowany i nie dołozyłem 50 czy 100 do tego Behr. Mam Vernet i jest odrobine nad druga kreska ale denerwuje mnie to, że cały czas ta wskazówka skacze między 90 a 80. Moze dlatego, że całe zycie niemcami jeździłem a tam jak wskoczyło 90 to do wylaczenia silnika - nic trzeba sie przyzwyczaić.
Tu nie ma co żałowac... jak już pisałem na nowym termostacie nie powinno byc takich cyrków. Jtd ja uzyska temp. roboczą - np. stary, fabryczny termostat oryginalnie zamontowany ma początek otwarcia przy 78-82*C i taką temperature utrzymuje czy zima, czy lato bez zadnych większych skoków temperatury, przerabiałem to juz kilka razy w jtd. Z resztą kiedyś wklejałem wykres z przebiegiem otwarcia termostatu i jego utrzymywania temperatury względem czasu.... Było widac jak byk iż najwyższa różnica temp. w tym przypadku to było całe. 5*C.
P.S. Nagrzewanie Jtd na postoju to nie 5, a ze 20 minut do temp ok. 80*C - ale jak ktoś ma dużo ON i czasu to może czekac
Z resztą Maciek już kiedyś wklejał tabelke temperatur do jtd/ts/v6 w 156 i tam wszystkie info. zostało zamieszczone. Ne wiem z czym masz dalej problemy?
- - - Updated - - -
Cytat Napisał kusior007 Zobacz post
Koledzy jak najprościej sprawdzić czy termostat jest dobry??Słyszałem,żeby odpalic,zostawić na 5 minut auto i jak chlodnica robi sie letnia to termostat puszcza,jak nie to trzyma temperaturę??Co radzicie,jak sprawdzić czujnik temperatury??
Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk
szkoda kasy na ON, bo w ciągu 5 minut to nawet 50st.C nie osiągnie przy temperaturach jakie teraz panują Najprosciej i najdokładniej - podpinasz fesa i w droge, aż silnik załapie temp., bądz kiedy zacznie przepuszczac termostat niesprawny. Możesz zrobic sobie nawet wykres z pracy termostatu i jego otwarcia przy konkretnej temp. - w tedy masz 100% pewnosci czy jest sprawny, czy nie.