• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Filtr węglowy Alfa 147

dudzik87

Nowy
Auto
147, 1.6 16v 105 km
WItam
z racji tego iż ma rozebrany cały przód Alfy zastanawiam się nad filtrem węglowym, a mianowicie:
do czego on tak naprawdę służy??
co ile powinno się go wymieniać??wymienia się całą puszkę czy jakiś wkład??
ile kosztuje nowy?? na alledrogo widzę tylko używane z demontażu

Ale chodzi Ci o filtr kabiny rozumiem ??? Jeśli tak to taki filtr wkłada sie po prostu w miejsce starego filtra a jest o tyle leprzy od zwykłego że filtruje powietrze z z różnych związków organicznych, dioksyn, chloru i jego pochodnych, metali ciężkich, zanieczyszczeń stałych i wielu innych.
Pozdrawiam

Kabinowe są 2.

A instrukcję wymiany milion lat temu Adam wrzucał ale niech i w tym temacie będzie bo może komuś się przydać:

7395e1e1545b0473.jpg

Edit: Koledze chyba jednak nie chodzi o filtr kabinowy.

Ostatnia edycja:
On jest w prawie każdym aucie, ale czy go się wymienia :confused:
Chyba nie

Chodzi ci o filtr węglowy opar paliwa wydaje mi się ze tego filtra się nie wymienia ale jeśli jest inaczej niech mnie ktoś poprawi Pozdrawiam

Filtr kabinowy powinno się wymieniać praktycznie co roku, to on jest odpowiedzialny za czystość powietrza wewnątrz kabiny. Filtr węglowy działa na podobnej zasadzie co filtr węglowy w masce przeciwgazowej. Nie przepuszcza gazów, dymów i zapachów, tylko czyste powietrze. Do Alfy 147 dobrym filtr z węglem aktywnym to FILTRON K1105A-2X :) Natomiast ten pochłaniacz oparów paliwa to raczej część nie wymagająca okresowej wymiany :)

Ostatnia edycja:
Filtr kabinowy węglowy będzie jeszcze naturalizował nieprzyjemne zapachy i dopuszczał tylko czyste powietrze także jak zmieniać to zmieniać na węglowy bo różnica cenowa jest niewielka więc nie ma co żałować.

Nie nie koledzy.
o kabinowych to ja wiem co i jak ale mi chodzi o ten pod błotnikiem
taki jak ten : http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/24/94/84/44/2494844451
Przypominam tylko o jaki filtr chodzi;D czytajcie uważnie

- - - Updated - - -

Swego czasu wymieniłem taki w omedze jak robiłem nadkola. Wydatek zbędny. I kosztowny.
Po otwarciu puszki stwierdziłem brak jakiegokolwiek syfu i brak jakichkolwiek zapachów wskazujących na zły stan węgla.
Uważam że wymiana jest zbędna i szkoda kasy. No chyba że kosztuje 20zł. To dlaczego by nie:D

U mnie w sumie wymiana kabinowego wogóle nie wpływa na jakość wentylacji. Nie czuję żadnej różnicy ani w zapachu, ani w sile nawiewu(że stary niby brudny, zatkany). A wsadzany był zawsze węglowy.

Ogólnie to wogóle wentylacja i manualna klima w 147 to nieporozumienie wg mnie. Wentylacja siła 2.5 cicho i niewiele się dzieje, na 3 głośno i też niewiele się dzieje. Dalej tez nie jest lepiej;P

Klima to samo, działa kiepsko i zabiera tyle mocy z autka, że aż nie chce mi się jej włączać...

Kur** nie gadamy o węglowym w kabinie i nie o klimie tylko o węglowym pod zderzakiem ciężko przeczytać??

Amortyzatory
Powrót