• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] przepływomierz powietrza ...

U

umc91

Guest
Witam serdecznie mam dziure przetopioną w tej siatce w przepływomierzu powietrza i mysle ze dlatego mi strzela i nie ma w ogole mocy ... moje pytanie jest nastepujące czy do mojej alfy 146 z roku 2000 o poj 1.4 TS bedzie pasowal przeplywomierz z silnika 1.6 z 99roku . Chodzi mi dokladnie o ta aukcje ... http://allegro.pl/alfa-romeo-alfa-146-przeplywomierz-1-6-16v-ts-99r-i1825832644.html ,ale również o inne np od alfy 147 wygląda tez bardzo podobnie http://www.rzeszowiak.pl/witam-przedmiotem-mojej-aukcji-jest-nowy-nigdy-nie-1635486 ... bo nowa kosztuje kolo 400 zł ... a niestety mnie nie stac na taki wydatek :)

Ostatnia edycja:
Sprawdź numery(chodzi o ten 10-cio cyfrowy),jak będą takie same to powinno być ok,o ile ta używka jest sprawna.Jeśli chodzi o tę dziurę to chyba jednak film przepływomierza jest uszkodzony(ułamany),jest bardzo kruchy

ogolnie czytalem ze za brak mocy i takie strzały odpowiedzialny jeste ten przepływomierz powietrza więc rozebralem go i okazało sie ze ta siateczka jest poprpstu jakims cudem PRZETOPIONA ...

To będziesz zmieniał wszystko po kolei? Nie lepiej podpiąć pod komputer i sprawdzić co rzeczywiście padło? Te objawy są owszem przy uszkodzonym przepływomierzu ale zdiagnozować nie zaszkodzi. Poza tym siateczka pewnie się stopiła od strzałów w przewód i prawdopodobnie uszkodził się też przepływomierz ale strzały są też częste przy padających świecach. Odepnij kostkę przepływomierza i zobaczysz czy będzie mocniejszy. U mnie w 1,4 też tak miałem i jeździłem przez kilka dnie na odpiętym bo inaczej się nie dało. Potem kupiłem nową i było już ok. Podpowiem tylko, że taki sam wkład jest w silnikach Opla Ecotec 1.0 z Corsy i bodajże kilku innych z GM. Koszt nowego to około 280-350 zł w zależności od sklepu. Używanego bym nie kupił bez możliwości sprawdzenia lub zwrotu. To taka pozorna oszczędność.

Ostatnia edycja:
tak pewnie bede musial zrobić , odłączyc kostke i pojezdzic chwilke i zobaczyc co bedzie .. swiece na pewno nie bo wymienialam 2 tyg temu :)

edit: jak odlacze kostke to strasznie mi faluje na obrotach takze nie pojezdzi za bardzo :) ^^

Ostatnia edycja:
jak odlacze kostke to strasznie mi faluje na obrotach takze nie pojezdzi za bardzo :) ^^
No to chyba średnio przepływomierz. Po odłączeniu silnik powinien śmigać miodzio.
Może zamiast wydawać pieniądze w ciemno faktycznie lepiej zdiagnozować usterkę ?
Co do przepływek - w którymś temacie podawałem wszystkie numery wkładów Boscha pasujących do przepływomierza w 146 1.4 TS.

Właśnie mi też strasznie faluje na obrotach jak odepnę przepływkę (500- 1500) nawet marchewa się nie zaświeci. Co to może być?

Właśnie mi też strasznie faluje na obrotach jak odepnę przepływkę (500- 1500) nawet marchewa się nie zaświeci. Co to może być?
No to słabo.
Mi po odpięciu przepływki zawsze zapalała się marchewka.

No właśnie w tym też musi być jakiś problem tylko jaki. Kiedyś jak odpiąłem było normalnie, teraz próbowałem to porażka.

Ostatnia edycja:
ja podpiąłem pod kompa alfe i wyskoczyło ze po prpstu przepływka jest juz uszkodzona i trzeba ją wymienić . Mam takie jedno pytanie bo teraz mam jakąs przepływke o numerze 0 280 218 001 , a mogę wsadzić taka o numerze 0280217102 ( poniewaz do taką mam taniej) czym one się mogą różnić ? ma to jakis wpyw na jazde ?

z tego co widze to do tej alfy romeo sa jest dedykowanych pare tych przepływek : m.inn

BOSCH
171.jpg

171.jpg

0 280 217 102
0 280 217 102
828.17zł

BOSH
0 280 218 001
0 280 218 001
754.56zł

jesli chodzi o firme BOSH.

Ostatnia edycja:
ja podpiąłem pod kompa alfe i wyskoczyło ze po prpstu przepływka jest juz uszkodzona i trzeba ją wymienić . Mam takie jedno pytanie bo teraz mam jakąs przepływke o numerze 0 280 218 001 , a mogę wsadzić taka o numerze 0280217102 ( poniewaz do taką mam taniej) czym one się mogą różnić ? ma to jakis wpyw na jazde ?

z tego co widze to do tej alfy romeo sa jest dedykowanych pare tych przepływek : m.inn

BOSCH
171.jpg

171.jpg

0 280 217 102
0 280 217 102
828.17zł

BOSH
0 280 218 001
0 280 218 001
754.56zł

jesli chodzi o firme BOSH.
Kolego, czytasz co się do Ciebie pisze ?
Nie patrz na numer przepływki tylko numer wkładu.
Co do różnic - bardzo często jest tak, że wkład jest taki sam, a średnica rury mniejsza/większa.
Tak jak mówiłem - wymieniłem w którymś wątku przepływki podchodzące do 1.4.

o widzisz , nie przeczytałem dokładnie ze chodzi o wkład (przepraszam) ... znalazłem ten temat i przeczytałem go, także jutro ogarnę sobie jaki numer ma ten wkład no i będę szukał tego dziadostwa :)

Amortyzatory
Powrót