Moment dokręcenia śruby w przedniej piaście

RafcioL27

Nowy
Auto
AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG
Witam, koleżanki i koledzy może ktoś z was wie jakim momentem powinno się dokręcać nakrętki na przednich i tylnych piastach? Szykuje się do wymiany łożyska w przednim kole i przed montażem chcę wiedzieć z jaką siłą mam je dokręcić.
Za info z góry dziękuję
Pozdrawiam;)

Według autodaty:
- piasta przzednia - 67-74 Nm + 62 stopnie
- piasta tylna - 304-336 Nm

Na elernie są takie wartości:Bez tytułu.jpgBez tytułu2.jpg

Załączniki

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    53.7 KB · Wyświetleń: 643
To raczej by było to samo bo 1daN=10N
czyli 6,7 - 7,4 daN + 62 stopnie to to samo co 67- 74 Nm + 62 stopnie

To raczej by było to samo bo 1daN=10N czyli 6,7 - 7,4 daN + 62 stopnie to to samo co 67- 74 Nm + 62 stopnie
Tu sie zgodze nie wziołem tego pod uwage.Mam tylko pytanie: jest tam potrzebny klucz nasadowy 36 , nigdzie nie mogę go dostać. Chodzi o to że takie nasadki są, ale zewnętrzną średnicę mają 48-49 mm czyli mają dość grubą ściankę i nie mam możliwości wsadzenia takiej nasadki i odkręcenia piasty, a potrzebna jest nasadka ze średnią max 46mm żeby weszła na nakrędkę i w tuleję zewnętrzną. Gdzie taki klucz można dostać ?

Tak - te wartosci dotyczą modeli z silnikami TS, jtd i v6.
A co do nasadki to ja poradziłem sobie w ten sposób, że kupilem nasadkę stanleya i po prostu oszlifowałem trochę ścianki na szlifierce, żeby można było ją zastosować do odkręcenia nakrętki.

A co do nasadki to ja poradziłem sobie w ten sposób, że kupiłem nasadkę stanleya i po prostu oszlifowałem trochę ścianki na szlifierce, żeby można było ją zastosować do odkręcenia nakrętki.
To chyba najlepsze rozwiązanie bo ciężko znaleźć taka nasadkę która spasuje do piasty.

Jest tylko małe niebespieczeństwo, bo jak oszlifujesz ścianki to jednocześnie osłabiasz wytrzymałość nasadki i podczas dokręcania /odkręcania może pęknąć. Wiiem że są takie nasadki które pasują do tych piast tylko napewno materiał jest odpowiednio utwardzony co za tym idzie trwalszy i oczywiście droższy.

---------- Post added at 08:56 ---------- Previous post was at 08:44 ----------

Znalazłem coś takiego tylko cena trochę wy......
http://www.rolniczy.com.pl/48596_BETA-Nasadka-do-nakretek-piasty.html

Dlatego ja kupiłem Stanleya, żeby była pewność, że materiał jest OK. Póki co oszlifowana nasadka sprawuje się dobrze i nie pęka.
Ja zrobiłem jeszcze tak, że najpierw zeszlfowałem nasadkę od czoła, czyli te skosy, które mają za cel łatwiejsze założenie nasadki na nakrętkę, po to, zeby pracowała na całej szerokości nakrętki, a dopiero potem szlifowałem po obwodzie i to tylko tyle, żeby nasadka z minimalnym luzem weszła do piasty.

Amortyzatory
Powrót