• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z benzyna co jest grane????

C

cosmaty

Guest
Witam serdecznie,

mam problem z Alfą 156 2.0 TS z 1998 roku.
Otóż jak zapalam samochód na benzynie, auto zapala i gaśnie od razu lub spadaja obroty, tak ze trzesie autem. Auto sie dusi i jest zamulone. Po tym jak sie przelaczy na gaz, wszystko jest ok. Dodam, ze jak auto jest rozgrzane i przelaczam na benzyne to tez jest zamulone, jedzie normalnie dopiero po wkreceniu na wyzsze obroty.
Boje sie, ze w koncu nie odpale samochodu.
Z gory dziekuje za pomoc

Stawiam na przepływomierz, ale to tylko strzał na odległość.

Tez tak myslalem ale na gazie chodzi idealnie no ale moze sie myle i na gazie bedzie chodzilo jak przeplywomierz jest popsuty

zrób reset , przeprowadz pelna adaptacja na benzynie, pojeźdź 200km na benzie , potem opisz wrazenia>:)

takiej odpowiedzi szukalem mozesz mi powiedziec jak to mniej wiecej wyglada (jestem laikiem)udac sie do zwyklego mechanika czy bardziej fachowca od gazu i jakie to moga byc koszty?bo rozumiem ze bez komputera nic sie nie da zrobic.

Stawiam na przepływomierz, ale to tylko strzał na odległość.
Popieram wypowiedź ponieważ jak u mnie siedziała przeplywka to na zimnym na benzynie wariował a jak juz troszkę się podgrzał i wystartował wtrysk LPG to już było dobrze. Warto zweryfikować pracę przepływomierza.

tylko ze u mnie pomimo rozgrzanego silnika nie chce w chodzic na obroty dopiero od okolo 3 tys obr.chodzi na benzynie a do 3 tys. szarpie i muli.a na gazie jest wszystko ok od poczatku.

też tak mialem jak silnik był nierozgrzany, potrafiło strzelić w wydechu,szarpało, ciezko sie na obroty wkręcał,
moja rada:
zrób poprawny reset ecu
potem około 200-300km na benzie pojeźdź, najlepiej wypnij bezpiecznik od gazu zeby przypadkiem lpg nie załączyć:D
po tym dystansie jedź do jakiegoś miszczunia od gazu, niech od nowa Ci ustawi lpg
powinno być git:)
chyba że to przepływka, ale wg. mnie bardziej rozjechanie map

tak wypinalem wtyczke i wtedy jeszcze bardziej glupial i gasl.
a czy jest jakis dobry sposob na sprawdzenie przeplywki?

Amortyzatory
Powrót