• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Wymiana silnika

Gwiazdor

Nowy
Auto
GTV 2,4 jtd
Witam,czy wejdzie do AR 155 zamiast 1.9td nowszy 1.9 jtd 16v ze 156 kompletny ze skrzynia i całym osprzętem,i jak się ma sprawa filtra cząstek stałych(o ile takowy ona posiada)?

Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wydaje mi sie ze w 156 nie było filtra DPF. a czy wejdzie? wejdzie na pewno tylko troche roboty przy tym bedzie :D Ale projekt byłby bardzo ciekawy..

co byś chciał uzyskać wymieniając silnik?
wydaje się, że oszczędniejszy i solidniejszy niż prosta fiatowska konstrukcja chyba nie będzie
poznałem nieco 1.9 td według mnie jeden z lepszych wyborów do dupowoza

Chciałbym zmienić ponieważ moja maszynownia swoje ma za sobą,i właśnie włożył bym coś nowszego,poza tym coś nowego by to było-155 jtd. A czy silnik pasuje na mocowania w 155? i jak by się to miało z elektryka? wystarczy tylko elektryka silnika?

Ne potrafię odpowiedzieć ci na twoje pytania,ale moge powiedzieć jedno: zrób to stary! Buda 155 i JTD 16V to by było coś.Taki projekt chyba nigdy jeszcze nie powstał.Trzymam kciuki za twoje postanowienie i samą ideę,a 1,9 16v ma niemały potencjał.

Pozdro.

Chciałbym zmienić ponieważ moja maszynownia swoje ma za sobą,i właśnie włożył bym coś nowszego,poza tym coś nowego by to było-155 jtd. A czy silnik pasuje na mocowania w 155? i jak by się to miało z elektryka? wystarczy tylko elektryka silnika?

była chyba 145 z 1.9 jtd, to auto oparte na platformie fiata tipo zresztą tak samo jak moja dedra, mocowanie możesz z niej wziąc

Właśnie chodzi o te łapy,jak wszystko było by w miarę ok to jesienią bym zaczął i myślę przez zimę skończył,tylko żeby silnik pasował bez większych komplikacji

Jak bym wiedział ze silnik wejdzie to bym pobawił się,możne ktoś inny będzie wiedział więcej,zobaczymy

wejść wejdzie na 100000% :) przecież pojemność tama sama itp itd.

Tylko żeby nie wyszło ze łapy wystają za podłożnice,albo ze brakuje,bo wtedy lipa,chce żeby silnik pasował p&p a reszta to pan pikuś

To może ktoś ma możliwość zmierzenia rozstawu łap silnika w 156 ?

Alfa 155 jest na płycie podłogowej Tipo/Tempra. Więc części szukaj w autach pochodnych z silnikami 1.9 JTD. Takowe były montowane w Bravo/Brava/Marea i Alfa Romeo 145/146. Silnik 1.9 JTD 16V to nowsza konstrukcja, ma inną głowicę, nie wiem jak jest z mocowaniem, Moim zdaniem ciekawym rozwiązaniem było by wstawienie motoru 2.4 JTD z modelu Marea, Marea ma wiele wspólnego z 155, niemal identyczne zawieszenie, podłużnice są identyczne, więc przełożenie silnika polegało by na zasadach plug&play. Po za tym koszta zabiegu były by niższe, a silnik 2.4 JTD ma duży potencjał. Poddany odpowiednim modyfikacjom może osiągnąć wysoką moc i moment obrotowy.

Ale 2.4 będzie do jazdy na wprost, 1.9 na pewno jest sporo lżejszy.

1.9 zapewne jest lżejsze, to nie podlega dyskusji. Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że przeszczep motoru 2.4 będzie mniej problematyczny.

Mogę wam powiedzieć jako że widzę że nikomu nie chce się sprawdzić ale silnik ze skrzynią z 156 będzie pasował do 155, gdyż poduszki są w tych samych miejscach i są te same co w bravo/145. jedyne co może nie pasować to sterowanie skrzynią, ale to kupując sterowanie z 156 powinieneś sobie poradzić. A elektronika to pewnie będzie połączenie jakiś 3 przewodów o ile w 156 wiązka silnika jest rozdzielna z resztą elektryki, a tego już nie wiem.

No w koncu cos sie ruszyło,dzieki chlopaki za info, wolał bym 1.9 wlasnie ze względu na wagę,to czyli 1.9 powinno pasowac praktycznie bez większych problemów? A jak wyglada sprawa elektryki,co potrzeba a co nie zeby silnik pracował,wystarczy np sama instalacja silnika i komp?

Najlepiej znajdź sobie całe auto rozbite z boku/tyłu, byle silnik był nieruszony, wtedy odpada Ci problem z brakiem jakiejś części i zawsze to najlepszy sposób jak się swapa robi.

Amortyzatory
Powrót