147 problem ze spalaniem

• Autor wątku Autor wątku gizu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gizu

Nowy
Auto
Alfik 147 1.9 Jtd 115KM 2003
Witam wszystkich :)
Moją alfę mam od ponad 8 miesięcy. Jest to 147 1.9 JTD 115KM, samochód sprowadzony z Włoch z przebiegiem 76tyś(czy realny nie wiem, wszystko wskazuje że tak) zresztą to nie ważne.

Alfikiem zrobiłem coś koło 7 tyś i autko spisuje się całkiem dobrze.

Niepokoi mnie jednak fakt zwiększającego się spalania, teraz gdy za oknem zaczęło być zimno auto potrafi wypić 10litrów/100km. Robię krótkie przebiegi więc nie dziwi mnie że autko pali trochę ponad normę, ale różnica z wcześniejszego okresu to ponad 3 litry, a nie jestem raczej rzeźnikiem i jeżdżę raczej spokojnie.

Zauważyłem też dziwne zachowanie się komputera pokładowego, mianowicie pokazywane spalanie podczas ruszania sięga czasem do 30 litrów( wcześniej podczas ruszania na 11 max przy butowaniu).

Wiem że nie ma się co za bardzo przejmować pokazywanym spalaniem ale dlaczego ono w przypadku ruszania wzrosło prawie x3?
Dziwne jest to że podczas ruszania bez gazu wskazuje od razu 20 litrów i nie robi różnicy czy wcisnę pedał do około połowy (pokazuje tak samo).

Dziwi mnie strasznie to że pokazywana wartość spalania maleje po 0.1 litra/100km (co kilkaset metrów - wiem że komp odczytuje spalanie co ok. 400 metrów) i zmniejsza się do normalnego spalania, ale gdy się zatrzymam i ruszam od zera np. spod świateł odliczanka zaczyna się od nowa.

Dodam że Alfik jeździ normalnie, nie mam spadku mocy, nie kopci.
Wymieniłem filtry i olej, czyściłem zarówno zawór egr jak i ta przepustnicę do której jest podpięta rura od ic. Także przeczysciłem czujnik doładowania. Sprawdziłem też dolot i przewody idące do gruchy od zmiennej geometrii turbiny. Wszystko wygląda na szczelne.

Autko podpiąłem pod kompa, FES nie pokazał żadnego błędu,
choć zauważyłem że FES pokazuje u mnie jakby nie doładowanie.
Wynikało by że problem mam z doładowaniem ale to chyba odpada bo przecież auto reaguje żwawo na dodanie gazu, nie kopci, nie bierze też oleju i nic nie wskazuje na to by problemem była turbina.

Siedząc i przeglądając forum i podobne przypadki przychodzi mi do głowy że powodem zwiększonego spalania jest przepływka.
Ale czy napewno?
Jeśli spotkaliście się z takim przypadkiem w swoim skarbie i wiecie jak to naprawić proszę pięknie o pomoc :)

Pozdrawiam
Grzesiek.

Osobiście zacząłbym od wymiany przepływki.

Pozdr.

Albo choćby jej odpięcia na próbę.

Jednak zanim to zrobisz sprawdź przy pomocy FES measured air flow i desired air flow. Jeśli Twój EGR nie jest zaślepiony obie wartości powinny być jednakowe. Jeśli są znaczące różnicę, albo np przy biegu jałowym measured skacze od 300 do 450, czy też zachowuje się w inny dziwny sposób.... Winowajcę masz.

Ostatnia edycja:
Rozumiem że chodziło Ci o ciśnienie powietrza aktualne a docelowe zalecane przez kompa.
No więc tak, wykonałem mały test - tylko na niedogrzanym silniku :/ pewnie to będzie miało też troszkę znaczenia.
I tak na wolnych obrotach aktualne ciśnienie powietrza oscyluje ok 320 do 350 więc chyba nie ma tragedii, ale po wciśnięcu gazu różnica jest bardzo duża np. wskazywane 1200 a docelowe 1700 i czym wyższe obroty tym ta różnica większa. I tak też miałem 4 dni temu jak sprawdzałem na ciepłym silniku.
Sprawdziłem tez zawór EGR na wolnych obrotach jest otwarty coś ok. 40%
a jak przycisnę gaz to się zamyka do 1% więc chyba działa ok.
Będę musiał chyba kupić przepływkę bo to jedyne co mi przychodzi do głowy.
Ewentualnie poszukam kogoś co by na chwilkę podmienić i sprawdzić czy to faktycznie wina przepływomierza.

Ciśnienie czy inaczej ilość powietrza mierzona (measured) powinna odpowiadać wskazaniom narzuconym przez komputer (desired) w każdym zakresie prędkości obrotowej silnika.
EGR po po powinieneś sprawdzić, że w przypadku gdybyś miał zaślepiony to na biegu jałowym właśnie przez to zaślepienie było by zakłamanie w wynikach mierzone/docelowe.

Najlepiej jakbyś podmienił przepływkę na sprawną, i stwierdził czy problem dużego spalania przestał istnieć.
W ostateczności wypięcie kostki może pomóc w zdiagnozowaniu.

A jak ciśnienie doładowania mierzone jest większe od docelowego, to co wtedy? U mnie jest większe w całym zakresie obrotów.

Ciśnienie doładowania to boost pressure. Przepływomierz mierzy Air flow.
To są zupełnie inne elementy

Ciśnienie doładowania to boost pressure. Przepływomierz mierzy Air flow.
To są zupełnie inne elementy
Kolego Cuoreventi dzięki za wyjaśnienie i chęć pomocy.

Ze względu na to że nie mam skąd pożyczyć sprawnej przepływki
jeszcze nie sprawdziłem co jest z tą w moim autku.
Przez tą zimę która zaatakowała dość mocno nie sprawdziłem nic :/ -niestety nie mam kanału, ani dużego i ocieplonego garażu.

Zrobiłem tylko przed chwilą wykresik w FES-ie i jeśli ktoś ma ochotę i zna się na tym to proszę oblookać. Będę bardzo wdzięczny :)
http://sokolball.neostrada.pl/FESExp_1012051500_ALFA%20147%201.9%20JTD_File1.csv
Z tego co tam widzę różnica między mierzonym a docelowym przepływem rośnie proporcjonalnie do obrotów silnika, także między ciśnieniem doładowania jest różnica.
Kurde czy problemem może być jednak turbina?

Ostatnia edycja:
Zawór doładowania wygląda na nie do końca sprawny, zrób też wykres zachowania się czujnika doładowania overboost jak procentowo się otwiera. przepływka wygląda na sprawną, egr też, widać że nie zaślepiony.

Zawór doładowania wygląda na nie do końca sprawny, zrób też wykres zachowania się czujnika doładowania overboost jak procentowo się otwiera. przepływka wygląda na sprawną, egr też, widać że nie zaślepiony.
Kolego poprawiłem właśnie linka teraz jest nowy wykres wraz testem overboost'u.
Mógłbyś looknąć?

Dokładnie na to pytanie Ci nie odpowiem. Teoretycznie tak bo musisz troche bardziej pocisnać silnik żeby jechać. Ogólnie każdy niesprawny element silnika od termostatu, aż po turbo może odbić się na spalaniu.

Działa Ci zmienna geometria?
Sprawdzałem kiedyś i to "cięgno" w gruszce przy dodaniu gazu się rusza.
W ogóle bardzo dziwna sprawa bo auto chodzi raczej normalnie, przy ok 1800-2000 czuć że turbinka daje mu kopa i to jest najdziwniejsze bo niby wszystko jest ok. nie kopci i ładnie się wkręca na obroty a pali dużo więcej (komp pokazuje średnie ponad 10l/100, a chwilowe to nawet ponad 25)

Jak tylko się troszkę ociepli zaglądnę i przebadam jeszcze raz dolot i przewody od zaworu overboost.

Ale ile się rusza? Powinna ok. 10mm w FES sprawdzisz jak chodzi. Gdzieś filmik na forum w dziale 147 wrzucałem jak to powinno mniej-więcej wyglądać podczas dodawania gazu. Co do spalania.. jak temp. silnika?

Ostatnia edycja:
Ale ile się rusza? Powinna ok. 10mm w FES sprawdzisz jak chodzi. Gdzieś filmik na forum w dziale 147 wrzucałem jak to powinno mniej-więcej wyglądać podczas dodawania gazu. Co do spalania.. jak temp. silnika?
Sprawdzałem jeszcze raz to cięgno od zmiennej geometrii i rusza się dość dynamicznie tak jak napisałeś ok. 1cm.
Więc to chyba nie to :confused:
Co do grzania silnika to jest chyba ok. wiadomo ze teraz jest go ciężko rozgrzać do takiej temperatury jaką powinien mieć.
Termostat raczej wykluczam bo na wykresie który zamieściłem jest coś powyżej 70 stopni a wcale jakoś specjalnie nie męczyłem silnika by go rozgrzać do tej temperatury.
Zresztą co ma termostat do tego że jak startuje t na dzień dobry chwilowe spalanie wskakuje na ponad 25 litrów, jeszcze bym to zrozumiał jakbym go mocno kręcił ale mam tylko delikatnie wciśnięty pedał gazu. Dawniej miałem przy depnięciu 11-14 na maxa, ale to już było butowanie.

Zamieszczam jeszcze jeden wykres który można odczytać w FES.
http://sokolball.neostrada.pl/FESExp_1012061830_ALFA 147 1.9 JTD_File1.csv

Proszę znawców od silników jtd o zerknięcie na ten wykres i o diagnozę.

Pytałem się w odnośnie turbo bo słabo dmucha momentami co widać po wykresach, róznice w masach powietrza dość spore. Robiłeś te zrzuty na 2gim biegu? Dość szybko się te wartości zmieniają ~850obr, zaraz ~2500 i odrazu ~5000 (brakuje czegoś pośredniego) i moga powstać niedokładności w pomiarach. Lepiej by było na 4-tym od niskich obrotów z gazem w podłodze. Filtr powietrza kiedy wymieniałeś, akurat nic o nim nie wspomniałeś.

Ostatnia edycja:
Wcześniejsze wykresy były robione tak jak mówisz na 2 biegu.
Co do filtra powietrza to wymieniłem go tuż po tym jak zauważyłem że komp pokazuje takie wielkie spalanie.
Zrobiłem nowy wykres. Robiłem go początkowo na 3 biegu, potem długo na 4-ce z butem w podłodze i na samym końcu pięć ale tylko na chwilkę.
Dzisiaj jest bardzo ślisko i ciężko mi było wyjść na 4 biegu ponad 4 tyś. obrotów.
Aby zobaczyć wykres trzeba go uruchomić w FES_ie.
http://sokolball.neostrada.pl/FESExp_1012121352_ALFA 147 1.9 JTD_File7.csv
Wrzucam jeszcze wyniki w tabelce:

Teraz widać, że turbo dmucha. Jedyne co to wygląda, że overbost w początkowej fazie nie może się zdecydować co robić. Czyszczenie pewno by wystarczyło i powinno dmuchać juz w całym zakresie wzorcowo. Czujesz może takie szarpnięcie: coś w stylu uslizgu sprzęgła? Przepływka trochę zaniża ale nie ma tragedii.

problem w tym że ja ten elektrozawór mam nierozbieralny.
Dzisiaj wlałem do niego troszkę wd40 i próbowałem go rozruszać ale nic to nie dało dalej tak samo z tymi wskazaniami kompa :(
Chyba poszukam na alledrogo tego zaworu i go kupię.
Najwyżej będę miał zapas jak by co:)
O co chodzi z tym szarpnięciem?
Ps. ten będzie dobry?
http://allegro.pl/elektrozawor-turbiny-overboost-fiat-alfa-lancia-i1323742390.html

Amortyzatory
Powrót