• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Przepływomierz

max77

Nowy
Auto
alfa romeo 156 1,9 jtd 2002r
Witam
Mam problem z przepływomierzem od jakiegos czsu auto zaczeło tracić moc dostawało kopa przy 3000 i kopciło po poradzie odłączyłem przepływomierz (wtyczkę) i autko zaczeło jeżdzić jak powinno.
Zamówiłem Hiszpański nowy założyłem i to samo na fiatecuscan
dalej uszkodzony przepływomierz więc go odesłałem.
Proszę o poradę co zrobic dalej i jaki ma wpływ na śilnik jazda bez przepływomierza pozdrawiam

co zrobić - kupić org. boscha

Mam taki sam problem w moim starszym aucie 2.0 146.

Przepływomierz jak sama nazwa wskazuje dawkuje ilość powietrza. Jazda z odpiętym przepływomierzem to dobre rozwiązanie. Samochód będzie dostawał zła dawke powietrza przez co moze więcej palic, traci również na mocy, ale jego praca staje sie równa. Jeżeli podepniesz przepływke silnik może falować przy wysprzęglaniu zdychac i gubić obroty. Najlepszym rozwiazaniem, tak jak mówił przedmówca kupić przepływke Bosha. Ja osobiście znalazlem taka na allegro za 200zł ofc. nowa.

Nie wiem czy masz gaz, ale jeżeli tak to to najczęstrzą przyczyna usterek przepływek jest wybuch gazu. Przed założeniem nowej wypadało by zabezpieczyć się. Założyć klapomikser, sprawdzić stan świec przewodów i cewek i nigdy nie jeździć na oparach gazu.

Ostatnia edycja:
gazu raczej nie ma bo w profilu widać 1.9jtd

pytanko o radę

a czy przepływomierz ma wpływ na to ze silnki drży na wolnych obrotach ? niby chodzi dobrze a czuc drgania kierownicy i nawet na fotelu zarówno kierowcy jak i pasażera. poduszki są dobre.
pozdrawiam

a jakie wskazania powinien miec przeplywomierz na FESie? Bo mi "ilosc powietrza" pokazuje tylko ok. 10% wartosci ktora wskazuje "docelowa ilosc powietrza"

Amortyzatory
Powrót