[159] Kasujący się licznik kilometrów dziennych

Patryk20

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 - 1.75 tbi - 200km
Witam, jestem posiadaczem Alfa Romeo 159 - 1.9 JTS, zupełnie nieregularnie kasuje mi się sam licznik kilometrów dziennych oraz towarzyszy temu kliknięcie takie samo, jakbym sam wcisnął odpowiedzialny za to przycisk. Gdy licznik dzienny jest wyzerowany - w momencie rozpoczęcia jazdy w ogóle sie nie nabijaja kiloometry. Nastepnym razem zaczynają się nabijać, po czym po kilku, kilkudzieśięciu lub kilkuset kilometrach znowu się sam wyzeruje. Ktoś miał podobny przypadek? Z góry dzięki za odpowiedź.

Długo masz to auto? bo może ktos cofał licznik i narobił bałaganu, osiowanie może by pomogło

Witam, jestem posiadaczem Alfa Romeo 159 - 1.9 JTS, zupełnie nieregularnie kasuje mi się sam licznik kilometrów dziennych oraz towarzyszy temu kliknięcie takie samo, jakbym sam wcisnął odpowiedzialny za to przycisk. Gdy licznik dzienny jest wyzerowany - w momencie rozpoczęcia jazdy w ogóle sie nie nabijaja kiloometry. Nastepnym razem zaczynają się nabijać, po czym po kilku, kilkudzieśięciu lub kilkuset kilometrach znowu się sam wyzeruje. Ktoś miał podobny przypadek? Z góry dzięki za odpowiedź.
A przypadkiem przycisk nie jest w pozycji wcisnietej. Może tapicerka go tam blokuje

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

a nabija kilometry na głownym:)?? jak nie to wiecznie 149 tkm :) (domyślam się że taki przebieg bo to częste numerki w komisach)

Nie wiem czy jest na to DTC, ale dużo przycisków zgłosi zacięcie w pozycji wciśniętej, zwarcie itp. Połącz się komputerem (nie pamiętam tylko czy musisz koniecznie z BCMem/IPC czy odczytuje globalnie i można przez ECMa) i zobacz czy nie ma żadnego błędu z tym związanego.

Byłem w trzech miejscach, żaden mechanik nie pomógł ale póki co problem trochę sam się uspokoił bo licznik już sam się nie kasuje, przynajmniej na razie.

[MENTION=70634]Patryk20[/MENTION] Czy coś się wyjaśniło w tym temacie? Mnie też dopadł samoczynny nieregularny reset przebiegu tymczasowego.

[MENTION=70634]Patryk20[/MENTION] Czy coś się wyjaśniło w tym temacie? Mnie też dopadł samoczynny nieregularny reset przebiegu tymczasowego.

Cześć, to mi się działo w poprzedniej 159. 1.8 JTS. W 2017 zmieniłem na TBI. W tamtej do końca posiadania był ten problem z kasującymi się kilometrami, losowo. Niestety nie pomogę...

Cześć, to mi się działo w poprzedniej 159. 1.8 JTS. W 2017 zmieniłem na TBI. W tamtej do końca posiadania był ten problem z kasującymi się kilometrami, losowo. Niestety nie pomogę...
Ok, tak myślałem że zmieniłeś auto.
U mnie także losowo tak gdzieś od roku z tym, że wcześniej rzadko ale w ostatnich dniach częściej. Póki co rozebrałem panel umyłem, wysuszyłem, złożyłem. Same przyciski są jak w pilocie do tv więc może ta gumka była zabrudzona i się sklejala...czas pokaże czy to coś dało.

Witam i u mnie sie sam kasuje nawet po odpiciu panelu z przyciskami dalej wariuje gdzie szukac przyczyny??

Amortyzatory
Powrót