[159] Sprężarka klimatyzacja

To co masz pokaże tylko nis. ciś (końcówka pasuje do strony zimnej, do napełniania układu). Ja mam tego typu zestaw: https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-napelniania-i-oprozniania-klimatyzacji-10790152858. Ważne jest ciś. po stronie gorącej (cieńkie rurki). Dzisiaj testowałem pracę wentylatora i jest ok. po nagrzaniu silnika załaczył się. U mnie jak pisałem jest właśnie problem z wys. ciś w klimie (jest za niskie mam ok. 8bar i wentylator się nie załącza). W czasie jazdy klima chłodzi, a ciś po zimnej stronie spada jak ma być do 2,5bara. Wymienię jeszcze kiedyś zawór rozprężny i być może będzie dobrze.

Trzymam kciuki aby tobie się udało rozwiązać pozytywnie problem ja dzisiaj odbieram nowy czujnik ciśnieniowy jutro będę starał się go zamontować i pochwalę się czy coś to zmieniło czy może nie auto posiadam od 8 lat i od zawsze właśnie klimatyzacja sprawiała mi problemu ale mimo to mogę śmiało powiedzieć że jestem szczęśliwym posiadaczem auta :)

A na stronie zimnej ile ci pokazuje ciśnienia jak podepniesz ten zestaw do nabijania ? U mnie około 4 bar jak silnik pracuje.

włączając i wyłączając klimatyzację kilka razy to dobijam ciśnienie i w ten sposób wywołuje chwilowa pracę kompresora (chodź według wskazań komputera na ciśnienie bar samochód już za pierwszym razem potrafi dobić do odpowiedniego ciśnienia) i pod wpływem rozgrzania się silnika traci na mocy i znów go rozłącza ale bawiąc się znów przyciskiem włączania i wyłączania znów uda się na rozgrzanym silniku wywołać zimne powietrze na jakiś czas (podejrzewałem panel sterowania ale został również wymieniony i nic to nie dało )
W swojej Alfie miałem identyczną sytuację. Winny okazał się kompresor. Próbowałem go regenerować ale niestety bez powodzenia. Dzisiaj do serwisu dostarczyłem inny, używany i mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

W swojej Alfie miałem identyczną sytuację. Winny okazał się kompresor. Próbowałem go regenerować ale niestety bez powodzenia. Dzisiaj do serwisu dostarczyłem inny, używany i mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

W takim razie czekam za twoją informacja czy to rozwiązało główny problem i jak byś mógł się pochwalić ile płaciłeś za kompresor i ile zawołali od ciebie za przekładkę! Ja dzisiaj jeszcze spróbuje z tym czujnikiem bo i tak już leży zakupiony jeśli okaże się że to nic nie da to w sumie też zostaje mi tylko kompresor .

Pierwotna wycena była taka:
- 350zł regeneracja kompresora
- 150zł robocizna
- 170zł uzupełnienie czynnika
Razem 670zł. Niestety po paru godzinach od złożenia wszystkiego dostałem info, że w sprężarce urwał się tłok. Kupiłem używkę za 240zł, ponoć w dobrym stanie ale zweryfikuję to dopiero po odbiorze auta.

Pierwotna wycena była taka:
- 350zł regeneracja kompresora
- 150zł robocizna
- 170zł uzupełnienie czynnika
Razem 670zł. Niestety po paru godzinach od złożenia wszystkiego dostałem info, że w sprężarce urwał się tłok. Kupiłem używkę za 240zł, ponoć w dobrym stanie ale zweryfikuję to dopiero po odbiorze auta.

Dzięki za info i czekam z niecierpliwością na informacje po odbiorze auta bo ja dzisiaj znów całe popołudnie straciłem i nic nie zdziałałem czujnik założony nowy plus wymyta chłodnica werdykt taki że znów musiałem trzy razy włączać i wyłączać klimatyzację aby wkoncu uruchomić wentylator i zimne powietrze i było ok na wolnych obrotach bo spadło do 15 C przy 32 C jakie panowały w garażu więc postanowiłem przejść na 2 tys obrotów i zonk klima niby chodziła ale meperatura rosła do 27 C i tu moje pytanie do ciebie czy u ciebie faktycznie były identyczne objawy że było trzeba bawić się przyciskiem aby uzyskać na jakiś czas trochę zimnego powietrza i tak w kółko ?

U mnie jeszcze była kwestia, że ilość czynnika jaką maszyna odciągnęła to około 220-240g.

czy u ciebie faktycznie były identyczne objawy że było trzeba bawić się przyciskiem aby uzyskać na jakiś czas trochę zimnego powietrza i tak w kółko
Było identycznie. Na postoju po paru przyciśnięciach przycisku AC zaczęło lecieć chłodne powietrze przez parę minut. W trasie maksymalny dystans jaki pokonałem z włączoną klimatyzacją to było 50 kilometrów. Włączyła się w losowym momencie.
Przed oddaniem do serwisu podjechałem do gościa, który ma maszynę od klimy. Manometry wskazywały na niskim ciśnieniu 3 bary i kompresor nie miał siły zbić niżej ciśnienia. Wysokie ładnie urosło do 12 bar.

Ostatnia edycja:
U mnie jeszcze była kwestia, że ilość czynnika jaką maszyna odciągnęła to około 220-240g.

Było identycznie. Na postoju po paru przyciśnięciach przycisku AC zaczęło lecieć chłodne powietrze przez parę minut. W trasie maksymalny dystans jaki pokonałem z włączoną klimatyzacją to było 50 kilometrów. Włączyła się w losowym momencie.
Przed oddaniem do serwisu podjechałem do gościa, który ma maszynę od klimy. Manometry wskazywały na niskim ciśnieniu 3 bary i kompresor nie miał siły zbić niżej ciśnienia. Wysokie ładnie urosło do 12 bar.

Czyli identyczna sytuacja jak u mnie a jeśli chodzi o szpecow od klimatyzacji przynajmniej umnie w mieście to zlituj się boże co jeden to mądrzejszy dla tego zaczełem sam działać w tym kierunku ! A więc dalej czekam z niecierpliwością na odbiór twojego auta i informacja i mam nadzieję że uda się rozwiązać problem .

Po wymianie sprężarki wszystko działa jak należy. Dziś zrobiona trasa prawie 200 kilometrów i klimatyzacja działała cały czas poprawnie przy temperaturze blisko 30 stopni na zewnątrz :)

Po wymianie sprężarki wszystko działa jak należy. Dziś zrobiona trasa prawie 200 kilometrów i klimatyzacja działała cały czas poprawnie przy temperaturze blisko 30 stopni na zewnątrz :)

Czyli jednak sprężarka nie domagała czyli i umnie przyszedł czas na zakup tylko zastanawiam się czy nie jechać ściągnąć czynnik i samemu nie przełożyć sprężarki zawsze trochę taniej wyjdzie. To teraz za pierwszym razem jak włączysz przycisk sprężarka startuje bez zabawy wyłączania i włączania ?

Tak, teraz mam cały czas ustawiony tryb pracy full auto, 16 stopni i nie muszę nawet dotykać przycisku.

Wtrącę się trochę ze swoim pytaniem.
Jak ustawiasz tryb "full auto" mam 159 prawie od dwóch lat i nie mogę go włączyć, jedynie tryb "auto" uruchamiam. I jaka jest różnica między "auto" a "full auto"??

Patrzyłem w google oczywiście ale za dużo się tam nie dowiedziałem (wręcz nadmiar informacji). Auto mam końcówka 2008, na panelu klimy, na wyświetlaczu widzę ten napis "FULL" obok "AUTO" ale nigdy nie udało mi się tego włączyć.

Ostatnia edycja:
A wciskałeś przycisk auto aby się przełączyć między trybami? Z tego co wiem (identycznie mam w Stilo) to auto nie steruje prędkością wentylatora w przeciwieństwie do full auto.

A wciskałeś przycisk auto aby się przełączyć między trybami? Z tego co wiem (identycznie mam w Stilo) to auto nie steruje prędkością wentylatora w przeciwieństwie do full auto.

Dokładnie full auto z tego co pamiętam odrazu startuje na maks wentylatorze w kabinie ! A teraz jeszcze ja potrzebuję pomocy ponieważ udało mi się zrobić zdjęcie jaki mam kompresor od klimy i jak byście mogli mi powiedzieć jakiego szukać i czy też musi być Valeo ?IMG_20210710_140628.jpg

Ja dobrałem po numerze ze sprężarki bo jak się okazało mogłem kupić Valeo bądź Zexel.

A możesz mi powiedziec jak to dobrać który to numer i czy muszę szukać Valeo czy może być zexel bo ich więcej i taniej ?

Najlepiej szukaj po numerze z pierwszej ramki na Twoim zdjęciu.

Najlepiej szukaj po numerze z pierwszej ramki na Twoim zdjęciu.

Tak też zrobiłem ale są tylko 2 wystawione z tymi numerami Valeo ale ceny powyżej 460 zł masakra jakaś dla tego zastanawia mnie to czy faktycznie trzeba szukać kompresora po numerach ?

U mnie przycisk AUTO włącza funkcję "AUTO" czyli klimatyzacje oraz z tego co zauważyłem i wyczytałem w Internecie steruje siłą nawiewu. Ponowne wciśnięcie przycisku AUTO nic nie zmienia a przytrzymanie go włącza synchronizację stref.
Również z tego co wyczytałem w lifcie "auto" przejęło funkcję "full auto" tylko zmyla mnie widniejący na wyświetlaczu napis "full".

Amortyzatory
Powrót