[MiTo] 1.4 16V 95km

• Autor wątku Autor wątku Jaso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jaso

Użytkownik
Auto
MiTo 1.4 16V 95km, Brera 2.0jtdm 09' Spider 2.2 JTS 07', 166 3.0 Super BYŁA: AR 156 1.8 T.S. 98'
Stało się...

Kupiłem MIiTo na dojazdy do pracy.
Ostatnimi czasy miałem więcej Toyot niż Alf...
Moim dotychczasowym toczydłem na zime do pracy była Corolla z 2002 roku z 290kkm przelotu.
Jednak trafiła się Alfa z prostym silnikiem ( jak to w ogóle możliwe?!)
Więc decyzja byłą szybka! i MiTo czeka już na przerejestrowanie.

Alfa jest z 2009 roku z listopada
Pierwotnie była z DE.
Do PL trafiła w 2015 roku i do tej pory miała 2 właścicieli

Silnik: 199A6000 czyli wolnossące 1.4 16V w 95 kucach
Wersja wyposażenia: Black edition (o ile coś takiego istniało)
felga 18"
czarne ramki lamp
przyciemnione tylne szyby
klima manualna
Kolor: Etna black

jak na razie po wymianie oleju.
w kolejce filtry i świece
oraz uszczelnienie skrzyni biegów.

Przebieg ok 104500km
IMG_7227.jpg
IMG_7231.jpgIMG_7303.jpg

No nieźle! Gratulacje
Etna robi robotę [emoji14]
A co z Chr?

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

CHR dawno sprzedany i w jego miejsce pojawił się Auris :cool:
choć nie powiem auto przezajebiste i z chęcią do niego wrócę.

Filtry zmienione i w sumie świece już też, przy okazji robienia geometrii okazało się ze są popękane przednie sprężyny w lewej brakuje 1/2 zwoju, a w prawej 1/3. Dlatego zapobiegawczo wymieniony będzie komplet ( tył już mocno podkorodowany, więc też długo mógłby nie pożyć). jako dodatek dojdzie rozrząd.
spr.jpg

stare świece:
swiec.jpg

Edit:
To chyba był najwyższy moment na rozrząd... Pompa wody już mocno hałasowała (rok produkcji 2013) czyli od czasu przyjazdu do PL nikt tego nie dotykał...
pompaw.jpg

Ostatnia edycja:
W końcu udało się zabrać za uszczelnienie skrzyni biegów.
Wymiana uszczelniacza wybieraka pomogła!IMG_8792.jpgIMG_8842.jpgIMG_8843.jpgIMG_8844.jpgIMG_8845.jpgIMG_8846.jpg

W 1.4 95KM jest 6-cio biegowa skrzynia ;)

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Skrzynia 5 czy 6?Jak komfort na tych 18?
skrzynia 6.
W przypadku felg jak jeszcze był na oponach letnich (z 2013 roku), które były jak składa już po takim czasie, to była tragedia... był twardy jak beton. obecnie na zimowkach jest naprawdę znośnie.

Pytam bo właśnie mam letnie 17 i teraz zimówki 16 i komfort inny, tylko wizualnie nie pasuje :D

MiTo zaliczyło wyjazd do Zakopca w grudniu i dały o sobie znać łożyska wpadł więc komplet nowych 4 sztukIMG_9224.jpgIMG_9225.jpg, dodatkowo manszeta poddała się i również wymagała wymiany.

Dodatkowo piękna jesień tej zimy...
IMG_9187.jpg
IMG_9189.jpg

W kolejce jeszcze czekają linki wybieraka biegów gdyż bardzo ciężko jest wrzucić wsteczny, a czasem nie chce wrzucać 5 i 6 bo lewarek "wychodzi poza skalę" żeby znaleźć bieg

Też byłem Mito w grudniu w Zakopanem. Muszę przyznać że tam Alfa to istny egzotyk ;)

fajne mito ale z tym tlumikiem z tylu ktos przesadzil. Moim zdaniem brzydko to wyglada. Zamierzasz go wymienic?

Ile dales za komplet lozysk?

fajne mito ale z tym tlumikiem z tylu ktos przesadzil. Moim zdaniem brzydko to wyglada. Zamierzasz go wymienic?
tyle tylko ze to ori jest, jeszcze nikt tego nie ruszał ale w planach jest ragazzon czeka na przypływ gotówki żeby go założyć na auto.

Ile dales za komplet lozysk?
450 ziko za komplet SKF/SNR

Też byłem Mito w grudniu w Zakopanem. Muszę przyznać że tam Alfa to istny egzotyk
fakt za Krakowem to już tylko pojedyncze sztuki AR mijałem,a w samym Zakopcu ani jednej !

Post pod postem ale trudno, progres sam się nie zrobi. Linki zmiany biegów wymienione.Koszt nowych ori 1100PLN brutto... masakra
IMG_9337.JPGIMG_9339.jpg

Ostatnia edycja:
Kurde, drogo :/ Co było powodem wymiany? Pomogło?

MiTo domaga sie atencji, wymieniony strzelający ogranicznik za całe 39,99 jakiś tani zamiennik (foto już po wymianie):
IMG_0552.jpg
ale ktoś tu już był:
IMG_0548.jpg
uzupełniona zaślepka klamki lewej
IMG_0549.jpg
z dalszych atrakcji na najbliższa przyszłość czeka wymiana wspomagania bo już zaczyna się czasem wyłączać i wymiana klaksonu bo ktoś kiedyś wstawił trąbkę od alarmu zamiast standardowego klaksonu...

U siebie też założyłem jakiś zamiennik w podobnej cenie, póki co działa bardzo dobrze. Z wygłuszeniem często tak bywa, że jest pozrywane, w zasadzie to ciężko to nazwać wygłuszeniem :D

IMG_0936.jpg
czas na zmianę z zimowych 18" na letnie 17"
zawsze chciałem miec ten wzór i w końcu sie udało ;)
choć na przyszły sezon konieczne bedzie odmalowanie felg bo te widziały już lepsze chwile
IMG_0939.jpg

Amortyzatory
Powrót