[145] Alfa Romeo 145 "Miętusek" - Klakierr

Widzę,że przez ostatnie dwa miesiące działasz intensywnie przy "Miętusku":).Fajnie wyszło to malowanie,koniecznie musisz zrobić przód aby miało to ładny wygląd.Szerokości i przyjemności z jazdy .
Pozdrowionka M.

Z nowości:
- Drążek kierowniczy prawy
- Łożysko sprężarki klimy (klimę zamierzam robić w lutym jak fundusze pozwolą)
- pasek wieloklinowy

Czas już było na zmianę oleju, więc tym razem (po raz pierwszy) Alfa dostała Castrola. Był w dobrej cenie, ojciec jeździ na takim samym od trzech lat. Więc dlaczego by nie? Pierwsze wrażenie dość pozytywne - chodzi ciągle tak samo :D Dodatkowo oczywiście filtr oleju (już tradycyjnie) Bosch.

Mam dokładnie ten sam olej i zupełnie nic złego się nie dzieje. Ludzie tak marudzą na Castrol, tymczasem sprawdza się :cool:

Castrol jest spoko :) ale można trafić na podróbkę i lepiej kupować w nowym pudełku

Mam dokładnie ten sam olej i zupełnie nic złego się nie dzieje. Ludzie tak marudzą na Castrol, tymczasem sprawdza się :cool:
To prawda, sprawdza się. Jeżdżę na nim dalej, nie ubywa go, silnik pracuje normalnie. Był kupowany w autoryzowanym sklepie, więc mam pewność, że to oryginał. Choć jak ostatnio tam byłem to cena była już razy dwa... No ale do wymiany jeszcze trochę mi zostało, więc nie będę martwić się na zapas.

Zmartwiły mnie za to hamulce. Świeżo malowane i...
17819832_1339517046116132_171641606_o.jpg

Więc tak - nie będę polecać "farby do zacisków K2". Tym razem chce je pomalować Hammerite - i mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

Alfy się nie psują, po prostu. Ostatnio Miętus ratował VW z opresji... Przejechane ok 550km bez zająknięcia.
Z nowości to wpadły nowe żarówki (tym razem Tungsram +90, jak na razie jestem bardzo zadowolony) i tuleje wahacza, bo stare już się wyrobiły (sworzeń w idealnym stanie, więc bez sensu było kupować cały wahacz). W tym tygodniu jadę zrobić zbieżność i wstawiam pompę wspomagania, bo obecna dokonuje żywotu w męczarniach. Z hajsem jak zwykle dość słabo, więc muszę się ograniczać i niestety ale musiałem kupić używkę. Mam nadzieję, że wszystko będzie z nią ok...

Jadąc rano na zbieżność wyrwałem zderzak z zaczepów. Cholerne dziury... Na szczęście nic poważnego i już siedzi na swoim miejscu. [notranslate]Alfa[/notranslate] miała pracowity tydzień i właśnie robię jej małe spa (zresztą widać jak bardzo brudna była). Jutro zmiana pompy wspomagania.
20251165_1440693725998463_898426899_o.jpg

Pompka działa jak należy, tak jak i cała [notranslate]Alfa[/notranslate]...

... niestety zaczynam poważnie myśleć o jej sprzedaży. Coraz bardziej potrzebuje kombi. Cieszyłbym się gdyby kupił ją jakiś Alfaholik i dokończył dzieła ;D
Mechanicznie już jest ideał. Gdybyście byli zainteresowani (albo kogoś znacie, kto szuka auta): 728-995-111

Alfa dostała nowe przyciski szyb, nawiewu no i nowe lampy (Depo). Działają i świecą a to spora zaleta. Ostatnio w nocy miałem już miałem problemy z jazdą.
28945748_1662494573818376_1307989170_o.jpg
Przy okazji Halogeny wróciły na swoje miejsce.

Ktoś miał problem z moim lusterkiem...
28944773_1654035384664295_216529967_o.jpg
... więc musiałem kupić nowe.

O proszę kojarzę te lampy :D

Ano masz prawo. Przecież od Ciebie je kupiłem. Są na tyle "nowe", że jedną muszę rozebrać bo jest zmatowiona od środka :)

Przyszło lato, a z latem zmiana kapci. Niestety stare Pirelli to był już szrot... Musiałem coś kupić, ale zostałem przy 205/45/16. Pasuje mi ten rozmiar. Na przód pójdą Bridgestone, a na tył znów Pirelli. Jak tylko zrobię przekładkę to wstawię zdjęcia.

No i wpadły jeszcze nowe logosy. Dostałem je od znajomego (to zamienniki, ale wyglądają bardzo dobrze).
32073046_1710763428991490_3296617360818962432_n.jpg

Zrobiłem podłogę. Miała dwie dziury. Teraz jest ideał :D
Przy okazji oddałem do malowania plastikowe słupki. Oryginalna pierwsza warstwa się już kruszyła... Nie jest może jeszcze idealnie, ale jest już dużo, dużo lepiej!
Wymieniłem tez sanki silnika - moje nie wyglądały już najlepiej. Teraz siedzą od benzyny. Są dużo lżejsze, a to wartość dodana :D

Jednak... ostatnio zmieniła mi się nieco sytuacja życiowa i po cudownych sześciu (prawie siedmiu) latach czas będzie się rozstać. Chciałbym żeby Miętus trafił do pasjonata. Więc jeśli ktoś jest chętny - zapraszam do kontaktu - 728 995 111
Wkrótce wrzucę trochę zdjęć.

Alfa wciąż w moich rękach. Nie mam serca wystawić jej na oelixy, czy inne otoomota.
Ostatnio miała zły humorek - zerwała pasek klinowy. Wymieniłem go, ale zerwała i drugi. Okazało się, że napinacz już nie trzyma. Więc wpadł nowy napinacz i pasek (oba Dayco). Przy okazji wymieniony olej i filtr.

Szacun za wytrwałość :D ja już dawno zapomniałem o 145

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót