• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 50 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 40 17.7%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.3%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.2%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.2%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.5%

• Łącznie głosujących
    226
Dzięki za porady panowie :) robię remont głowicy i muszę wypłukać syf z silnika bo zaczyna się w nim odklejać nagar.

Po czymś takim to najlepiej flushing oil albo tani minerał niskiej lepkości z płukanką

Dzięki za porady panowie :) robię remont głowicy i muszę wypłukać syf z silnika bo zaczyna się w nim odklejać nagar.

Jeśli robisz remont głowicy w swoim silniku, to ja po prostu rozebrał bym również dół i wyczyścił wszystko dokładnie bez kombinacji z płukaniem olejem.
Zostaje do zdjęcia miska olejowa i wyjęcia tłoków z korbowodami, po czym można wszystko dokładnie wyczyścić.

Nawet po złożeniu całości umytej warto przepłukać olejem a potem wymienić na docelowy, chyba że serwis wykonuje naprawę w sterylnych warunkach... [emoji6]

Po czymś takim to najlepiej flushing oil albo tani minerał niskiej lepkości z płukanką

Sądzę że płukanka tego raczej nie ruszy i raczej będzie to odpadać i wykruszać się z czasem więc zleję to 5W40 po 1000km i zobaczę jak będą sprawy wyglądać.

Jeśli robisz remont głowicy w swoim silniku, to ja po prostu rozebrał bym również dół i wyczyścił wszystko dokładnie bez kombinacji z płukaniem olejem.
Zostaje do zdjęcia miska olejowa i wyjęcia tłoków z korbowodami, po czym można wszystko dokładnie wyczyścić.

Rozważam zdjęcie miski ale ruszanie reszty niema sensu z ekonomicznego punktu widzenia, to tylko R4 8V.

Nawet po złożeniu całości umytej warto przepłukać olejem a potem wymienić na docelowy, chyba że serwis wykonuje naprawę w sterylnych warunkach... [emoji6]

Serwis to jedno wielki gówno, moja pierwsza i ostatnia wizyta u nich. Syf, kiła i mogiła.

Masz jakies fotki co jest do umycia?

Niestety nie, nagar jest lepki i łatwo schodzi pod naciskiem, może ktoś zalał jakiś lepszy olej wczesniej który go trochę rozpuścił. Warsztat regenerujący głowicę - Krakowiaków na Okęciu nie doczyścił głoiwcy tak jak powinien więc musiałem to robić sam.

Sterylne warunki w polskiej mechanice zdarzają się tak samo często jak sterylne szpitale w Afryce... 90% warsztatów i mechaników w PL to zwykłe papraki.

Ostatnia edycja:

Jeśli chcesz tyko przepłukać układ przez kilkaset kilometrów to zalewaj najtańszego Specola. Do tego nadaje się idealnie. Później płukanka Liqui Moly przed zmianą na docelowy olej.

A ktoś ma jakieś zastrzeżenia do Specola 5W30 C3 albo 504 507 VW ??? Byłbym mocno zdziwiony bo akurat są na bazie pakietów premium jednego z 4 światowych dostawców a nie na jakichś wyprzedażowych które tracą normy i już dawno nie powinny być na butelkach podawane..

Do płukania silnika Specol dobry wybór. Później zalałbym coś lepszego.

Ostatnia edycja:
Nie jest zły, wręcz przeciwnie a z AR9100 te oleje Premium C3 spisują się bardzo OK

Dlaczego taki zły ten Specol ? że tylko do płukania się nada?

Specol to tani hydrokrak i osobiście zalałbym go tylko do starego gruza o niewiele większej wartości. Zauważ, że 90% osób dolewa do niego AR9100 co powoduje, że ciężko ocenić sam olej, a także znacznie zwiększa koszt całkowity zmiany oleju. Lepiej stosować jest konkurencyjny olej od sprawdzonego producenta w podobnej cenie. Taki olej posiada także oficjalne aprobaty, a nie tylko obietnice spełniania ich wymagań.

99% olejow na rynku w klasie 5W30 i 5W40 C3 to także sam HC. Nawet producent tego pakietu nie dopuszcza PAO ani ester aby spełnić aprobaty.

Nie twierdzę, że hydrokraking jest zły. Jest wiele znacznie lepszych alternatyw od sprawdzonych producentów w podobnej cenie, których nie trzeba wspomagać dodatkami tak jak Specola.

Jeśli chcesz olej który tylko trzyma normę czyli spełnia minimum oczekiwane przez producenta silnika to sam Specol także wystarczy.
Kupując jednak tańszego krajowego Specola stać Cię także na extra dodatek aby mieć lepszy efekt niż stosując sam olej zagranicznej marki wyprodukowany z tego samego pakietu....

Nie twierdzę, że hydrokraking jest zły. Jest wiele znacznie lepszych alternatyw od sprawdzonych producentów w podobnej cenie, których nie trzeba wspomagać dodatkami tak jak Specola.

Mógłbyś wymienić pare?

Szybki przykład: Platinum Max Expert V 5W30 z oficjalną aprobatą VW 504/507. Także polski producent. Taka sama cena jak Specola 5W30, który tylko deklaruje, że spełnia te wymagania. Dla mnie wybór jest oczywisty na korzyść Platinum.

Kolejny przykład również z polskiego podwórka: Lotos Synthetic 5W30 - również z oficjalną aprobatą VW 504/507 i nawet nieco tańszy od poprzednika.

Z ekonomicznego i technicznego punktu widzenia jazda na Specolu nie ma sensu...

Ostatnia edycja:
Panowie, na początku lipca planuje wyciągnąć silnik (3.0 busso z 166) i uszczelnić całość. Przy okazji zastanawiam się czy nie zmienić oleju, który jest teraz zalany. Auto odkąd je kupiłem jeździ na Seleni 5w40 K. Jedyne opinie, które spotykałem na temat tego oleju to te żeby go odrazu wymienić. Zastanawiam się nad 10w60 Valvoline, alfa często wkręca się wysoko, ale widziałem dużo opinii (głównie tych z grupy na facebook'u), że ten olej nie nadaje się zupełnie to jazdy cywilnej. Druga opcja to 5w50, takie same opinie jak poprzednik - Nie do jazdy cywilnej. Niektórzy pisali także o 10w40, do tego wcale nie jestem przekonany. Jest także opcja zostania przy 5w40, ale innej firmy. Silnik oczywiście będzie płukany. Proszę o poradę, co najlepiej zalać, czym wypłukać.

Amortyzatory
Powrót