• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprzedaż Alfa Romeo w 2018 roku

Ale jaki to okres nazywasz czarną dziurą?

Chodzi o rozwój i nowe modele a nie sprzedaż

Jak mówi klasyk :D

"Świat poszedł do przodu, pojawiły się komputery, amfetamina, samoloty. Ale co z tego, jeżeli ich serca pompują tę samą krew"

A czy ktoś zna liczbę sprzedanych w Polsce 159-tek w latach 2005-2011? Bo tu trzeba porównać konkret. Moim zdaniem jest cały czas mniej więcej tak samo. Ani lepiej, ani gorzej.

Mam tylko wartości dla całej Europy, i nie są to jakieś porażające wartości.... jeśli prawdą jest informacja z początku tego wątku, że w Europie Żulia miała w 2017 sprzedaż na poziomie 24679 sztuk. Do tego Stelviusz miał - 17159, w niecały rok. Razem prawie 42000 sztuk.

Dla porównania sprzedaż 159 (zwykła jak Żulia, i SW trochę jak Stevia) w Europie:
2014 13
2013 297
2012 4.143
2011 10.433
2010 15.034
2009 25.708
2008 42.309
2007 65.802
2006 57.329
2005 6.525

Czyli mamy sprzedaż na poziomie 42k sztuk. W Europie. Ale i tak ciekawsze są dane z PL, więc jakby ktoś miał dane o 159 z PL to może się podzieli? :)

W latach 2011-2016, czyli przez 5 pełnych lat, sprzedaż Giulietty oscylowała między 40 i 78 tysięcy. Jak dla mnie Alfa w Europie utrzymuje od dobrych 12-13 lat sprzedaż na w miarę stałym poziomie. Najpierw 159, potem głównie Giulietta, teraz Stelvio+Giulietta.

.....no a gdzie szumnie zapowiadane od lat 400 do 500 tys aut rocznie:))?
Ja się z tego śmiałem już kilka lat temu i mialem rację.
Sergio już odszedł, więc nie wypada polemizować czy krytykować. Ale takie są fakty.

.....no a gdzie szumnie zapowiadane od lat 400 do 500 tys aut rocznie:))?
Ja się z tego śmiałem już kilka lat temu i mialem rację.
Sergio już odszedł, więc nie wypada polemizować czy krytykować. Ale takie są fakty.

Ty się śmiałeś i śmiejesz ze wszystkiego co dotyczy Alfy.
Nie znajdziesz chyba na tym forum kogoś kto kiedyś bronił tych 400 tys.

Takie samo marketingowe gadanie jak przed wyborami "idziemy po 15%", liczą na 2% a świętują bo dostaną 5%.

ale po co zgadywać skoro są konkretne liczby - na dole tabelka ze sprzedażą w Europie 1990-2017 oraz udział marki w rynku:
http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/alfa-romeo/

akurat 12-13 lat temu sprzedaż była ~131tys. (2005) i ~145tys. (2006)
Do roku 2001 daleko, daleko.
Ostatnie lata to Giulietta ratowała sprzedaż i tak powinno byc dalej.
Lift Giulietty(konieczny), do Giulii dołącza Kombi i Coupe, jakieś dwa Suvy i można coś budować jeśli chodzi o sprzedaż.

No właśnie - co z Giulią SW? Powstanie w końcu czy nie?

Nie Bo teraz jest moda na SUV i wszyscy jak owce ida i biora :)

Moda modą, ale na kombi wciąż jest spore zapotrzebowanie (zgoda - pewnie jest coraz mniejsze), a przykład 159 SW czy Mazdy 6 potwierdza, że można stworzyć piękne kombi.

Moda modą, ale na kombi wciąż jest spore zapotrzebowanie (zgoda - pewnie jest coraz mniejsze), a przykład 159 SW czy Mazdy 6 potwierdza, że można stworzyć piękne kombi.
\
Jeśli nie zepsują poliftowej Giulietty to będzie model, który lepiej się sprzeda niż Suv Stelvio i Giulia razem wzięte.

No I tak powinno przecież być. Giulietta o połowę tańsza przecież

Idąc tym tropem myślenia to powinno się MiTo najlepiej sprzedawać a tak nie było

Nie prownoj klasy kompakt - hitowej pod względem sprzedaży - do absolutnie niszowej aut miejskich coupe lub 3d - jak zwał tak zwal

Dlatego jak napisałem wyżej poliftowa Giulietta powinna być i pewnie będzie o ile nie zepsują liftu numerem Alfy.

przyznać sie czyja Giulia QV perłowo biała jeździła dziś po podkrakowskich Brzegach? Ale cudo - to najpiękniejszy sedan na Ziemii! :D

Czyli to jednak prawda o wzdłużnie ustawionym silniku :) Ciekawe, choć trochę ryzykowne posunięcie.

Amortyzatory
Powrót