• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Remont podłogi

Auto
Alfa Romeo 1.9 JTD 77KW 105 KM 1999R
Witam. Zamierzam się zabrać za moją podłogę. Jej stan, to dramat [emoji23]
Patrząc na przypadek 156 na pewno ktoś już walczył z tym tematem i może się wypowiedzieć.

Mianowicie jak ściągnąć plastikowe progi przy drzwiach, bo mam z tym problem a nie chce ich pourywać?

Oczywiście każde uwagi, wskazówki dotyczace remontu podłogi mile widziane.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Tylne wyciągasz z zatrzasków a przednie to masz po jednym torxie w górnej części bliżej przodu i kilka zatrzasków

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Tylne wyciągasz z zatrzasków a przednie to masz po jednym torxie w górnej części bliżej przodu i kilka zatrzasków

A wykładzina podłogi, to dużo zabawy? Bawiłeś się z tym?

Napewno musisz wyciągnąć fotele, reszta w sumie nie wiem
Kanapy chyba nie trzeba targać

zeby dywan sciagnac trzeba zdemontowac tunel srodkowy i fotele, chwila roboty jest i trzeba uwazac zeby tych spinek wszystkich nie polamac :D

zeby dywan sciagnac trzeba zdemontowac tunel srodkowy i fotele, chwila roboty jest i trzeba uwazac zeby tych spinek wszystkich nie polamac :D
Czyli najpierw fotele, tunel, plastikowe progi i dopiero dywan?

Najpierwsz demontujesz te oslony pasow bezpeiczenstwa (albo pozniej oslony pasow, nie pamietam ale trza je sciagnac :D), pozniej listwy tyl, pozniej przod (sa na torx lapniete jak zakrecaja do gory i reka) pozniej, fotele przykrecone na torx, pozniej tunel srodkowy a pozniej rwiesz dywan

Polecam wycinac wszystko jak leci i wstawiac calosc z nowej blachy

A i maty wygluszajace skombinuj bo stare na 99% beda zsypane

Jak robisz podloge to progi tez obczaj bo pewnie zdrowe nie beda

Wiem tez plakalem jakis czas temu jak mi pisali to samo :D

Tak wyglada zdemontowany dywan - widac miejsca gdzie trzyma :)
alfa-romeo-156-dywan-podloga-wykladzina-podlogowa-3101313544.jpg

Drzwi jeszcze zdemontuj bedzie latwiejszy dostep...

Mnie kosztowalo ok 1500-1700 z robocizna znajomego blacharza przywrocenie podlogi i progow do normalnosci...

Ostatnia edycja:
Najpierwsz demontujesz te oslony pasow bezpeiczenstwa (albo pozniej oslony pasow, nie pamietam ale trza je sciagnac :D), pozniej listwy tyl, pozniej przod (sa na torx lapniete jak zakrecaja do gory i reka) pozniej, fotele przykrecone na torx, pozniej tunel srodkowy a pozniej rwiesz dywan

Polecam wycinac wszystko jak leci i wstawiac calosc z nowej blachy

A i maty wygluszajace skombinuj bo stare na 99% beda zsypane

Jak robisz podloge to progi tez obczaj bo pewnie zdrowe nie beda

Wiem tez plakalem jakis czas temu jak mi pisali to samo :D

Tak wyglada zdemontowany dywan - widac miejsca gdzie trzyma :)
Pokaż załącznik 249798

Drzwi jeszcze zdemontuj bedzie latwiejszy dostep...

Mnie kosztowalo ok 1500-1700 z robocizna znajomego blacharza przywrocenie podlogi i progow do normalnosci...
Budżet mniej więcej mam gotowy. A co Ci najwięcej wyszło?

Robocizna :D

reperaturki progow + blotniki (uzywki w dobrym stanie pod kolor) + reperaturki blotnikow tyl ok 600zl-700zl (to kupilem sam) reszta robocizna blacharza co bylo i tak najtaniej w mojej okolicy, auto robil "na fuche" zajelo mu to prawie 2tyg

a i jeszcze bagaznik robilem bo pod kolem zapasowym ladna dziura wyleciala :P

U mnie błotniki wporzadku, progi znośne, ale od razu jak będę robił to się je zrobi. Najgorsza podloga, dziura 10x10 cm z tyłu z prawej strony, pod nogami[emoji23]

Ostatnia edycja:
Spoko cena, tyle kosztuje dobre zabezpieczenie podwozia plus profili.

Widzisz jak ceny sie roznia, ja mieszkam na poludniu Polski, za konserwacje (taka normalna z profilam) ok 600-700zl, konserwacja z piaskowaniem 1000-1200zl

Tak jak pisalem zorbil mi to znajomy blacharz "na fuche", mial przy robocie dwie wpadki (zle spasowal blotniki - nie osadzil ich na masie uszczelniajacej oraz progi pomalowal barankiem a chcialem pod kolor) ale wszystko zakonczylo sie dobrze, poprawki zrobil w cenie :) - w sumie to takie kosmetyczne rzeczy, wazne ze wszystko dobrze pospawane i przy 140 wiatr po nogach nie wieje :P

PS
ale tez jest druga strona medalu, zarabiamy mniej niz w Warszawie :)

Ostatnia edycja:
Widzisz jak ceny sie roznia, ja mieszkam na poludniu Polski, za konserwacje (taka normalna z profilam) ok 600-700zl, konserwacja z piaskowaniem 1000-200zl

W sumie to to cena pod warszawą w jednym z polecanych przez forumowiczy warsztatów :) Ale ze zdjęciem baku, nadkoli, wydechu, etc żeby było porządnie a nie gazeta tu i tam i sruu baranem.

Amortyzatory
Powrót