• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Czujnik wałka rozrządu

Auto
Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007
Witam gdzie jest czujnik wałka rozrządu w Alfa 1, 9 jtdm 150km.Alfa ciężko paliła na rozgrzanym silniku, a teraz przejechałem 30 km i nie odpala choć silnik kręci. Błędy p0016 i p0340

Po lewej stronie na pokrywie zaworów na wałku wydechowym.

3a8da9a84601ac7fe871bd61a359.jpg

Sprawdź czy pasek nie przeskoczył, nie ścięło klina na dolnym kole.

Ostatnia edycja:
A jak sprawdzić czy pasek nie przeskoczyl i czy jak przeskoczyl to jakie szkody z tego wynikają

Załóż blokady na rozrząd. Jeśli przeskoczył niewiele to nie będzie konsekwencji, prócz wydatku na wymianę napędu rozrządu ;)

Najgorsze jest to, że nawet jak zimny silnik to nie odpala. Czujnik już zamówiony, zobaczymy co da wymiana. Przed zgasnięciem dziwnie chodził jakoś tak jak by się miał rozleciec, nierówno itp

Najgorsze jest to, że nawet jak zimny silnik to nie odpala. Czujnik już zamówiony, zobaczymy co da wymiana. Przed zgasnięciem dziwnie chodził jakoś tak jak by się miał rozleciec, nierówno itp

Takie są objawy przestawionego rozrządu.... Coś mi się wydaje że zawory spotkały się z tłokami :( już lepiej więcej nie kręć silnikiem trzeba sprawdzić fazy sinika.

Przecież ten silnik ma takie dzwigienki, które się łamią i w ten sposób silnik nie ma dużych szkód. Raz już krótko po zakupie pompa wody się zatarla i wystarczyło tylko zmienić rozrząd i te dzwigienki i było wszystko ok

Gdzie jest ten klin na kole pasowym i czy jak zdejme ich te koło to go widać czy coś jeszcze trzeba odkręcić i zdemontowac

Przecież ten silnik ma takie dzwigienki, które się łamią i w ten sposób silnik nie ma dużych szkód. Raz już krótko po zakupie pompa wody się zatarla i wystarczyło tylko zmienić rozrząd i te dzwigienki i było wszystko ok

Tak w teorii, czasami zawory pokrzywi... Trzeba zdemontować koło pasowe napędu oprzyrządowania i odkręcić koło rozrządu...

Wiecie może z jakim momentem obrotowym trzeba odkręcić te dolne koło rozrządu, bo jest to podobno bardzo ważne.

Wymieniony czujnik wałka rozrządu i dalej nie odpala, dzisiaj wymieniłem czujnik wału korbowego i dalej nie odpala. Wyczyścilem kabel masowy od akumulatora i nowa sruba zamontowanea i też nie pali. Na plaku chce odpalić. Jak zamontowalem na próbę stary czujnik wałka rozrządu to znowu błąd p0340, a jak go skasuje i zamontuje nowy to błędów nie ma, ale nie odpala. Jakieś pomysły. Pompa wysokiego ciśnienia? Ostatnio wlalem Stp do filtra paliwa, ale jeździłem później jeszcze tydzień i było ok. Wtryski miałem w normie.

Ten rozrząd sprawdziłeś czy nie przeskoczył lub klina nie ścięło?

Jest sens sprawdzić regulator ciśnienia w pompie CR i jakie ma być ciśnienie podczas odpalania auta. Jak sprawdzić czy komputer odczytuje z czujników sygnał. Pomóżcie bo już mi ręce opadają. Mam ochotę sprzedawać choć już włożyłem z 12 tys i szkoda.

Przy rozruchu powinien mieć ze 270 bar-ów. Mi raz nie odpalał bo wtrysk się zwalił i nie było ciśnienia, od razu leciało w powrót. Błędów już nie ma żadnych?

Błąd był p0016 ist i p0340 ale wymieniłem 2 czujniki i już nie wracają.

Gdzie w Fiat ECU scan lub jest opcja, chodzi mi czy komputer widzi odczyt z czujników wałka rozrządu rozrządu i wala korbowego

Regulator ciśnienia paliwa wyczyścilem ist choć był czysty i żaden błąd nie wyskakiwal od niego. Przepływa odbiera i nic to nie dało. Ciśnienie jest 270 bar.

Jesteś pewien za ten rozrzad ? Bo jak ścięło klin na wale korbowym to na znaki ci się może zgadzać a faktycznie rozrzad będzie przestawiony

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

- - - Updated - - -

IMG_20180705_171019.jpgprzy próbie zapalenia na plaku znowu błąd p0340. I oceńcie koledzy zdjęcia z pomiaru ciśnienia pompy paliwa. Jak zcielo by klina to wydaje mi się, że jakieś ślady powinny być czy się mylę. IMG_20180705_185315.jpgIMG_20180705_183323.jpgIMG_20180705_183254.jpgIMG_20180705_171317.jpgIMG_20180705_171032.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót