tanie blokady rozrządu

Gianni

Nowy
Auto
147 1.6 TS 120 KM
Wypaliło mi zawór. Przy okazji będzie wymieniany rozrząd przez mechanika. Tak się złożyło że prawdopodobnie mój mechanik nie ma blokad do rozrządu - co prawda go jeszcze nie pytałem, ale ponieważ nie specjalizuje się w alfie, więc pewnie nie ma.
Stwierdziłem że może kupię blokady żeby rozrząd był poprawnie ustawiony.
Czy te fioletowe z allegro marki Geko są OK? prawdopodobnie to chińszczyzna. Ewentualnie trudniej dostępne HP bytom i 3x droższe.
Ewentualnie chętnie pożyczę sprawdzone odpłatnie w Krakowie, lub kupię.

W Krakowie masz chyba 2 jak nie więcej polecane serwisy od Alf, lepiej oddaj do nich i będziesz miał kłopot z głowy.

To zapytaj jeszcze mechanika, czy ma czujnik zegarowy do ustawienia tłoka w GMP. Jeśli powie, że ma to niech pokaże, a jak nie ma to niech nie robi tego silnika, bo szkoda Twoich pieniędzy.
Możesz go jeszcze zapytać o klucz do ustawienia napinacza, a jak powie że bez klucza umie go prawidłowo napiąć, to niech powie jak to zamierza zrobić.

Ostatnia edycja:
W Krakowie masz chyba 2 jak nie więcej polecane serwisy od Alf, lepiej oddaj do nich i będziesz miał kłopot z głowy.

Tylko które? :) jak pytałem we Wróblowicach to wręcz zostałem zniechęcony - silnik chodził na trzy cylindry i podejrzewałem na początku cewkę . U Pana Żyły na pewno byłoby dobrze, ale nie wiem czy chcę tak inwestować :)

Mój stary mechanik u którego naprawiałem inne auta był chętny i on przynajmniej wziął się za sprawdzanie kompresji a nie bał się że to elektryka.

- - - Updated - - -

podejrzewam że nie ma. Natomiast mogę go podpytać czy na pewno chce robić rozrząd na czuja - zawsze mogę skończyć na razie na wymianie uszczelki pod głowicą a rozrząd kiedyś tam wymienić.
Przy czym gość jest na tyle spoko i cenowo ok (w stosunku do znanych mi serwisów alf), że chętnie bym kupił blokady aby on to zrobił. Jeżeli potrzebny jest jeszcze koniecznie czujnik to już gorzej, bo podejrzewam że to już mi się kosztowo nie będzie opłacać.

Nikt nie jest w stanie ustawić dobrze TS-a "na czuja". Wymiana uszczelki pod głowicą wiąże się z koniecznością ustawienia rozrządu, więc nawet nie próbuj tego robić u mechanika nieobeznanego z tym silnikiem.

Nikt nie jest w stanie ustawić dobrze TS-a "na czuja". Wymiana uszczelki pod głowicą wiąże się z koniecznością ustawienia rozrządu, więc nawet nie próbuj tego robić u mechanika nieobeznanego z tym silnikiem.

no cóż. głowica już zdjęta, więc w takim razie nie ma odwrotu i pewnie będzie zrobione na czuja. Gdybym tylko znał dobry serwis w Krakowie. Teraz pozostaje mi liczyć że nie będzie źle. Niestety ale tyle już mnie to auto nerwów kosztowało że nie wiem po co je trzymam. Serwisować nie ma gdzie. Jak się zepsuje to na amen... i tak na każdym kroku.

Autka.pl Tomek_KRK. Coś słabo szukaleś

Wysłane z mojego HTC 10 evo przy użyciu Tapatalka

Zostaje mi sprawdzenie ustawienia rozrządu tam gdzie wymieniłeś, gdy już samochód będzie jeździł. Teraz to już nic innego nie zrobię. Nie ma chyba też sensu montować wszystkiego na starych częściach do kupy.

Autka.pl Tomek_KRK. Coś słabo szukaleś

Wysłane z mojego HTC 10 evo przy użyciu Tapatalka

Dodam od siebie, że mają przystępne ceny serwisu w porównaniu z co niektórymi reklamowanymi choćby tu na forum. Szkoda tylko, że w ofercie nie mają jakichś tanich Alf ;) (chociaż pewnie nie sprowadzają byle szrotu).

Z tymi przystępnymi cenami to przesada, sądzę, że jest raczej drogo, z resztą na forum również można przeczytać, że tanio tam nie jest. Ale chodzą głosy, że rzeczywiście znajdą się na alfach.

Z tymi przystępnymi cenami to przesada, sądzę, że jest raczej drogo, z resztą na forum również można przeczytać, że tanio tam nie jest. Ale chodzą głosy, że rzeczywiście znajdą się na alfach.

Na razie skończyło się tak że zamówiłem blokady te z Bytomia (HP907 002 00). I chyba jeszcze kupię czujnik zegarowy - właśnie szukam jaki ma być. Do tego komplet rozrządu Conti CT 1149WP1, iuszczelki do kolektorów Elring EL626727, EL879280 oraz pod głowicę: EL626727. Zawór wydechowy freccia 4729/RCR

Do tego wydrukuję mu instrukcję i mam nadzieję, że to dobrze ogarnie z tym wszystkim.

Potem się pewnie będę doktoryzował jak sprawdzić ustawienie rozrządu multiecuscanem.

Alfa nawet jakbym nie chciał to i tak zrobi ze mnie mechanika amatora.

Ostatnia edycja:
Na razie skończyło się tak że zamówiłem blokady te z Bytomia (HP907 002 00). I chyba jeszcze kupię czujnik zegarowy - właśnie szukam jaki ma być. Do tego komplet rozrządu Conti CT 1149WP1, iuszczelki do kolektorów Elring EL626727, EL879280 oraz pod głowicę: EL626727. Zawór wydechowy freccia 4729/RCR

Do tego wydrukuję mu instrukcję i mam nadzieję, że to dobrze ogarnie z tym wszystkim.

Potem się pewnie będę doktoryzował jak sprawdzić ustawienie rozrządu multiecuscanem.

Alfa nawet jakbym nie chciał to i tak zrobi ze mnie mechanika amatora.

Jak już wszystko zrobicie to stwierdzicie, że to jednak jest wszystko proste ;)

Najtaniej jest u Januszy w szopie ale o tym nie mówimy. Właśnie szukam jakiegoś warsztatu z diagnostyką i tam na razie jest najtaniej ale jaki masz normalny warsztat, tańszy na terenie Krakowa i okolic?

Najtaniej jest u Januszy w szopie ale o tym nie mówimy. Właśnie szukam jakiegoś warsztatu z diagnostyką i tam na razie jest najtaniej ale jaki masz normalny warsztat, tańszy na terenie Krakowa i okolic?

Póki co tylko pytałeś o diagnostykę, jak zapłacisz za faktyczną naprawę to może się okazać, że tak tanio nie będzie, ale nie wiem.
Co do warsztatów to zależy co dolega samochodowi, na pewno znajdzie się coś jeszcze w okolicy, ale nie poczuwam się, żeby tu kogoś specjalnie polecać, staram się sam naprawiać auto, jak tylko jestem w stanie. Ale jak chcesz to napisz prywatną wiadomość.
Napisałem tylko, że nie jest tanio, bo tak sądzę, natomiast mówi się, że jest tam dobrze i znają typowe bolączki naszej marki.

No i nie o tym jest temat, więc może nie śmiećmy tu dywagacjami o serwisie. Jest osobny o warsztatach na terenie Krk i okolic.

Dokładnie pytałem o usunięcie EGR (czyli i mechanika nie tylko diagnostyka). I było 150 zł taniej od jednego i 50 zł od drugiego reklamowanego warsztatu na stronie głównej więc byłem zaskoczony niską ceną.

Ale masz rację idę poszperać w tym temacie o warsztatach może jeszcze coś znajdę, a autorowi może się to przyda. Jak nie sorry za off top.

Dokładnie pytałem o usunięcie EGR (czyli i mechanika nie tylko diagnostyka). I było 150 zł taniej od jednego i 50 zł od drugiego reklamowanego warsztatu na stronie głównej więc byłem zaskoczony niską ceną.

Ale masz rację idę poszperać w tym temacie o warsztatach może jeszcze coś znajdę, a autorowi może się to przyda. Jak nie sorry za off top.

Pisz jak najbardziej - przyda się na pewno :) miałbym mniej zmartwień z tym autem gdybym do tej pory znalazł dobry warsztat w Krakowie, okolicy który ma przystępne ceny i jest rzetelny.

Mam jeszcze skodę i tam jest bajka z mechanikiem do niej. Ale ten z kolei robi tylko skody. Z alfą za to wiecznie problem był. Raz zapłaciłem prawie 2000 zł i nie przeszła przeglądu...

Alfa to samochód, jak każdy inny i dobry mechanik nie powinien mieć żadnych problemów przy wykonywaniu większości napraw. Jedyne na co trzeba zwracać uwagę to rozrząd w silnikach TS, który jest specyficzny i mało kto rozumie istotę jego serwisowania. Prace przy rozrządzie winny być wykonywane wyłącznie przez mechaników którzy posiadają odpowiednie narzędzia i kwalifikacje. Niestety, takich mechaników jest mało i zwykle rozrządy w tych silnikach są źle ustawione, a napinacze za luźne, co skutkuje różnymi nieciekawymi sytuacjami. Dlatego jeśli trzeba robić coś przy rozrządzie w TS-ie to warto, mimo wszystko, skorzystać z usługi stacji specjalistycznej lub kogoś kto na pewno ma pojęcie.
Załączam fotografie z mojego archiwum podczas pracy przy rozrządzie. I tak to ma wyglądać. Wszelkie inne działania, a szczególnie malowanie znaków markerem na kołach i pasku są zgubne dla tych silników.
Oczywiście, jak widać na zdjęciu, silnik który tu jest obsługiwany też był w rękach mechaników, którzy nie mieli pojęcia, ale za to mieli markery i malowali ile wlezie. A takie ustawianie skutkuje tym, co dokładniej widać na drugiej fotografii: oba wałki źle ustawione - ssący za wcześnie, wydechowy za późno. No i jak to ma potem dobrze jechać i nie wypalać zaworów.?

Załączniki

• DSCI0068.jpg
    DSCI0068.jpg
    134.2 KB · Wyświetleń: 16
  • DSCI0069.jpg
    DSCI0069.jpg
    128.8 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnia edycja:
Samochód już jeździ. Czy mechanik dobrze ustawił rozrząd nie wiem - zapewniłem mu i czujnik i blokady.
Czy jest jakiś sposób żeby teraz sprawdzić ustawienie rozrządu np. multiecuscanem?

Zwykłym programem diagnostycznym tego nie sprawdzisz. Kiedyś kolega bubu321 prowadził specjalistyczne badania w tym zakresie, ale do tego miał całe "laboratorium".

Amortyzatory
Powrót