Łada Niva 2121 4x4 :)

159 z zazdrością patrzyła na łade... więc żeby się nie sfochowała.... ;)
IMG_20170603_172800.jpgIMG_20170603_172657.jpgIMG_20170603_172703.jpgIMG_20170603_172717.jpg

ehhh dalej ma to COŚ !! :))

łada dostała małe dodatki.
Wlot powietrza na maskę i boczne listwy z napisem NIVA 4x4
IMG_20170613_202804.jpgIMG_20170613_202758.jpg

Osobiście dałbym je pod kierunkowskazami, jak na drugiej fotce.

Żadne.jak widzę ledy z nie fabryczne to mnie boli.Wytłumacz mi poco?

Żadne.jak widzę ledy z nie fabryczne to mnie boli.Wytłumacz mi poco?

Do jednych pasuje aut do drugich nie.

Do 159 żadnej temat mi nie odpowiada i odpuściłem całkowicie, bo bym tylko popsuł to co dobre.

Do Łady już jakiś jest mi bliższy.

- - - Updated - - -

Osobiście dałbym je pod kierunkowskazami, jak na drugiej fotce.

tez jestem tym najbliższy....

jeszcze ten jest dobry...

tylko moze byc problem jak je tutaj umocowaćKarol_ledy_4.jpg

wizualizacja zrobiona przez kumpla... koła

podoba mi się.
teraz gdzie takie dostać... i ile $$karol koła 1.jpg

- - - Updated - - -

i z tej to wziął
2983c224a9c74ddf871bff05e0aa2a2a.jpg

Trochę mi zajęło myślenie o felgach i oponach ale.... stanęło na oryginale rosyjskim :)
Felga oryginalna + rosyjska opona AT dętkowa :)

Wygląd o wiele lepiej, właściwości terenowe.... bez porównania.
IMG_20171225_120050.jpgIMG_20171225_120029.jpgIMG_20171225_120036.jpg

Ostatnio też zasmakowałem tego sportu :) i okazał się to całkiem fajnie spędzony czas dla całej rodziny :) a tą blokadę masz załączaną na centralnym mechanizmie czy na poszczególnych mostach? Widzę że w zbyt ciężki teren nie jeździsz jak woskujesz lakier :sarcastic:
Rejestrujesz jakieś fajne trasy? Jakiś program masz? Mam nadzieję wybrać się kiedyś na off-road w Twoje strony :D

Ostatnio też zasmakowałem tego sportu :) i okazał się to całkiem fajnie spędzony czas dla całej rodziny :) a tą blokadę masz załączaną na centralnym mechanizmie czy na poszczególnych mostach? Widzę że w zbyt ciężki teren nie jeździsz jak woskujesz lakier :sarcastic:
Rejestrujesz jakieś fajne trasy? Jakiś program masz? Mam nadzieję wybrać się kiedyś na off-road w Twoje strony :D

hej :)
Blokade mam na centralnym mechaniźmie
Głównie mam auto do jazdy po lesie na zasadzie: polowanie ;=)
W trasy typowo offroad się nie bawiłem - teraz mam zamiar jechać na WOŚP i tam ma być jakaś fajna trasa terenowa to zasmakuje tego typu tematów.
Przez ten niecały rok Niva zrobiła 3tys, km :)
Woskuje czasami... ale mega mi się podoba ubłocona po dach :D ostatnio właśnie tak było i z tymi oponkami nowymi wygląda zacnie właśnie w takim stanie :D
Teraz na czochranie w terenie idealnie jest, mokro, błoto... :) duże kałuże... :))

Jak będziesz wie wybierał daj znać....umówimy się to może gdzieś skoczymy.

Ja też zbieram błotko :) nie jeżdżę topić auta (choć raz już odkopywać musiałem). Ale też nie jeżdżę grzecznie. Spodobało mi się takie dzikowanie że błoto i woda chlapią po całym aucie :)
Czyli tą blokadę na centralnym włączasz trzecią wajchą? Ale i tak różnicówka na osiach działa?

w nivie są 3 wajchy
1. biegi
2. blokada mechanizmu różnicowego ( międzyosiowego który jest w reduktorze )
3. reduktor

Co do mechanizmu działa on tak:
gdy włączysz blokade mechanizmu różnicowego (międzyosiowego które jest w reduktorze) to wał przedniego mostu i tylnego będą zblokowane i kręciły się jednocześnie przenosząc napęd.
Czyli wszystkie koła kręcą się w jednym tempie,
Jeżeli jedziesz bez włączonej blokady to z reduktora wałami napędowymi jest przekazany napęd na przedni i na tylny most i w tym momencie wały mogą się obracać z różnymi prędkościami.
Napęd jest stały 4x4 :)

- - - Updated - - -

P.S Jaką furą śmigasz?:)

Acha, to jest trochę inaczej rozwiązane niż myślałem. Ja mam jeden drążek (poza biegami) do zmiany 2x4, 4x4 sztywne i 4x4 z reduktorem. Ja to kupiłem niskobudżetową sportage I. Jest na ramie, z centralnym mechanizmem, reduktorem, lsd i ręcznie sztywno dołączany napęd przedni. U mnie napęd 4x4 na asfalcie nie jest wskazany. Jak manewruję z napędem na cztery to aż czuć jak trą opony. Przy wyższych prędkości też nie jest wskazane. Dlatego załączam dopiero po zjeździe z czarnego. Powoli sobie ją zbroję do warunków pracy :) też założyłem temat w przedsionku - kiwi :)
Chciałem spróbować jazdy terenowej ale nie odmawiając sobie odrobinę komfortu. Chociażby w lecie z dzieciakami (dzikujemy całą rodziną). W kiwi mam trochę cywilizowanych dodatków :D
Jeździmy po lasach i bezdrożach. Używam bardzo dokładnej nawigacji (zaznaczone drogi polne, ścieżki, leśne szlaki) z rejestracją drogi dla upamiętnienia i podzielenia się "trasami". Przez dwa miesiące wciągamy się coraz bardziej. Ostatnio żona już zamykała oczy i krzyczała przy przeprawie :)

Fajny "lakier" masz na swojej :)

Ja teraz bede polował na jakies fajne progi.... nowe sa po 500zł to troche za dużo. Musze ulopować uzywki :)

Navi na smartfonie czy czegoś ekstra uzywasz np. Garmina?

Ja kangurkę już zamontowałem. Progi czekają na montaż a robię właśnie bagażnik i oświetlenie.
A używam aplikacji na telefon. Locus Map free. Doskonała dokładność (nawet ścieżki). Google maps nawet nie ma szans.
Do tego jest rejestracja (zapis ścieżki) i wczytywanie ścieżek.

Ostatnia edycja:
Opony robią robotę :) ja niestety nie dam rady na ten rajd przyjechać.

Amortyzatory
Powrót