• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

2.5 diagnoza problemu nie równej pracy

Alfiar95

Nowy
Auto
alfa romeo 156 2.4 jtd Alfa 156 sw 2.5 V6 Busso AR 156 3.0 V6 ;)
Witam. Otóż po czyszczeniu przepustnicy. Uszczelnienie dolotu itd. Silnik dalej nie równo pracuje. Dzisiaj po podpięciu do kompa wywaliło 3 błędy.. imobilaizer ale to nie ważne.. sonda lambda ale myślę że to przez to że odpalałem bez rury dolotowej. Oscyluje od 0.3 v do 950 MB. Ale zastanawia mnie kat wyprzedzenia zapłonu. Który na wolnych obrotach ma -6 stopni. Po gazowany spada nawet do -43 stopnie. Po puszczeniu z gazu wzrasta na 1.5 stopnia i na wolnych -6 stopni. Na zgaszonym silniku -70 stopni..
Pytanie czy rozrząd źle złożony ? Czy coś więcej może się dziać ?

Miałem podobnie i w moim przypadku okazalo sie ze mialem przebicie na przewodach prowadzacych do cewek. Sprawdz te przewody i zobacz czy nie sa przetarte.

https://youtu.be/pDg1ThuxQa0 tutaj krótki filmik z pracy.
Słychać dzwonienie takie i leków takie plum plum :D czy coś .. co to jest ? Jak wygląda wypadanie zaplonow ?

Na pracującym silniku ściągaj kabel ze swiecy i tak po koleji jeżeli praca silnika się nie zmieni to masz sprawce.

Chodzi Ci o to plumkanie ? Błędów na kompie nie mam.

A słuchaj. Mogę odłączać kostki od cewek ? Bo trochę nie bardzo.chyba cewki wyciągać :).. gdzieś ona przebijać wtedy chce i się niszczy :D taka moja teoria ..

Jaki to motor? cf2 czy cf3?
Jak byś odpalił bez rury to bardziej powinno wywalić błąd przepływomierza a nie sondy.
Widzę że masz tam gaz założony. Ile przejechane mają wtryskiwacze gazu? Może one rozwalają mapy i przez to mieszanka się nie zgadza - błąd sondy. Wypadanie zapłonów to również może być wina rozwalonych map.
Reduktor też potrafi puszczać gaz do kolektora ale to łatwo zdiagnozować wypinając rureczkę podciśnienia i wsadzając ją do np szklanki z wodą.

Próbowałeś "resetować"mapy i latać tylko na benzynie - zakręcając całkowicie gaz w butli?

Nie mam pojęcia ile mają najechane te magici. Mam dwa sprawne doodatkowo jak coś. Myślałem żeby je rozebrać i wyczyścić. W samochodzie jakiś czas temu padł sterownik gazu i został wymieniony na taki sam ale gazowniczy mieli problemy żeby zesteoic i on nie jest za mocny na gazie. Spada napewno ciśnienie gazu. To jest z 2000 r elektroniczną przepustnica. Jedna lambda. Ale błędu przepływki nie wywaliło .. a przepływka chyba działa bo pokazuje na wolnych chyba coś około 15 litrów powietrza. Przy odcince nie pamiętam ale coś chyba 450 czy 500 musiał bym w logi zajrzec.. z tym resetowaniem.. map i ogólnie adaptacja .. jak to jest ? Czy w fesie jest ta opcja ? Czy potrzeba Alfa diaga ? Słuchaj kolego :) ja nie wiem czy wypadają zapłonu. No powiem że nigdy nie słyszałem ale silnik nie pracuje rowno. Ma szarpniecia. Słychać tyle co na filmiku i mogę jeszcze nagrać jak trzeba. Dodam że rurki wychodzące z wtryskiwaczy gazowych są w opłakanym stanie. Ale na dniach kupię rurki i wszystko wymienię .Tylko czy muszą być tej samej długości co były ? Czy mogę nawet krótsze dać ? . Wiem że wszystkie muszą być tak samo długie..Dodam za chwilę zdjęcie świecy. Nie wiem ile one mają najechane ..ale na dniach coś kupię
https://images82.fotosik.pl/511/3b80bd9fd928d9b0med.jpg
https://images82.fotosik.pl/511/904f649d36ae672bmed.jpg

Ostatnia edycja:
Jeżeli zmieniasz świece to polecam na te przeznaczone do gazu są dużo droższe od zwykłych bo ok 50/60zl za sztuke, ale podobno jest różnica duża. Teraz mam diesla wiec za jakiś czas też przesiadam się na alfe z silnikiem 2.5 v6 lpg.

Ostatnia edycja:
Tej samej długości muszą być ale gdy chodzi o odległość pomiędzy wtryskiem gazowym a wkretką przed komora spalania. Natomiast odległość pomiędzy grzebieniem a wtryskiem może być różna. Ważne by trzymał ciśnienie.

Poszukaj sobie na forum o procedurze resetu map bo jest to gdzieś opisane. Polegała ona na odłączeniu aku na jakiś tam czas i coś tam jeszcze - nie pamiętam ;)

Ja bym doprowadził do działania benzynę i dopiero zajął się LPG. Zrób jak pisałem wcześniej czyli zakręcić gaz, odłączyć bezpiecznikiem kompa LPG, reset map i zrobić 200 km na benzynie. jeśli nadal lipa z obrotami to szukamy dalej w układzie pb. Bo szczelność układu dolotowego jest ok?
Cewki, świece bo te co widzę na foto to masakra jakaś.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Tak wiem.ze świece muszą być do gazu. Znalazłem jakieś ngk Platinum coś tam .. dolot mam szczelny na 95℅ ponieważ jak przyloze ucho do okolicy 6 barana to słyszę ciągnięcie powietrza ale nie wiem czy to nie przepustnica taki dźwięk powoduje.druga sprawa. Znalazłem pod deklem przy wlewaniu oleju kominek swiecy ( nie wiem co on tam robił ale go wyciągnąłem . Możliwe że się powietrze przez odmę między cewka a tym kominkiem którego nie ma. Chyba że są wszystkie a ten wpadł komuś przy skladaniu) trzecia sprawa nie mogę być wszystkiego pewny ponieważ jak pisałem wężyki od zaworkow do dysz gazowych są opłakane i tamtędy też może zasysac powietrze ..Zrobię jak piszesz. Czyli wyciągnę bezpiecznik i pobujam się na benzynie. Tylko jeszcze muszę dojść do resetu map. Jutro jak będę miał czas to postaram się to ogarnąć. I jeździć na benzynie będzie to bolało mój portfel :D
Kolego adasko156 ten temat nie jest do rozwiązania Twojego problemu. Nie chcę być nie miły ale powinieneś założyć swój temat gdzie opiszesz swój problem a post mógł byś usunac. Z racji tego że robi się śmietnik i nie wprowadza nic do mojego tematu.

Amortyzatory
Powrót