• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dwumasa czy sprzęgło

RafalskiJ

Nowy
Auto
AR 156 1.9 JTD 16V
Witam, ostatnio zaobserwowałem niepokojące dźwięki w mojej Alfie
216.jpg
217.jpg
. Jak auto pracuje na biegu jałowym to w kabinie po jakiś 20 sekundach zaczyna być słychać co jakiś czas coś jakby ocieranie metalu/grzechotanie, dźwięk nie jest głośny i tak jakby trochę przytłumiony, słyszalny głównie w kabinie ale po wciśnięci sprzęgła po 3-5 sekundach dźwięk nasila się, staje się równomierny i zdecydowanie głośniejszy, nie towarzyszą temu żadne telepania autem, stukania, dragonia pedałów itp. podobnie jest kiedy na postoju np. światłach wrzucę bieg i wcisnę pedał sprzęgła wtedy te grzechotanie słychać od razu ale wystarczy delikatnie popuścić pedał i nastaje cisza. Podczas jazdy również nie zauważyłem czegoś niepokojącego, auto rusza i przyspiesza bez żadnych telepawek i stuków. Niepokojące dźwięki są słyszalne tylko na wolnych obrotach. Zastanawiam się czy to może być jakieś łożysko albo docisk sprzęgła czy może jednak dwumas już lata? Wiem że ciężko to ocenić bez demontażu który i tak planuje zrobić ale może ktoś z czymś podobnym miał już do czynienia i przyczyny należy szukać gdzieś indziej.

Dwumas ok. 1200zł, sprzęgło kpl. 500-600zł (zależy od marży warsztatu), wymiana 300-500zł (zależy od cennika warsztatu)

Fakt, zasugerowałem się 1.9 bo jak to pisałem to dzień wcześniej właśnie wymieniałem w 1.9 :P w 2.4 20V sprzęgło i dwumas jakoś dwukrotnie więcej :rolleyes:

No.... Nowa dwumasa jakieś 1900 w detalu, sprzęgło około 900 zł i łożysko w granicach 3 stówek :)

Ja wymieniałem w 2.4 20v tyle, że 166 koszt około 2300: dwumas 1100 "odnowiony z ASO" sprzęgło LUK z Inter Carsu po zniżkach około 1200

Ostatnia edycja:
Też tak miałem w 1.9JTD. Diagnoza, okazało się że dwumasa. Wymieniłem komplet 2300zł z robotą. W 2.4 chyba jest drożej.

a ja się właśnie umówiłem z łepkiem na oglądanie alfy 156 z 2.4 20v na czwartek bo mówił że wymienia mechanik mu uszczelkę pod kolektorem,ale jak zadzwoniłem do niego dzisiaj to powiedział mi że mechanik stwierdził że słychać powoli docisk...więc rozumiem że razem ze sprzęgłem i dwumasą będę musiał wymieniać jak ją kupię???

Trudno odgadnać "na pewno"
ale zazwyczaj idzie taki komplet : dwumasa , docisk, tarcza, łożysko hydr

U mnie jest podobny problem, mechanik powiedział żebym przygotował się na wymianę 2masy ;(

Mam dwie akurat, możemy zrobić zakup grupowy ;)

Dla 2.4 koło dwumasowe Valeo - ok. 1500zł, zestaw sprzęgła (łożysko, docisk, tarcza) Valeo ok. 650zł. Dla 1.9 i 2.4 idą te same koła dwumasowe i sprzęgła :)

A czy nie jest tak że dla silnika 1.9 mjtd 140KM i 2.4 chyba 150KM tego co był w Lancia Thesis są inne droższe. Jest chyba inna średnica i ilość zębów a pozostałe silniki faktycznie maja te same zestawy?

Wysłane z mojego Chińskiego turbo groszka przy użyciu Tapatalk

ale dla 2.4 175 PS już koło dwumasowe jest inne z tego co czytałem:(koło firmy LUK kosztuje 2500zł:(bez tarczy,docisku i łożyska

ale dla 2.4 175 PS już koło dwumasowe jest inne z tego co czytałem:(koło firmy LUK kosztuje 2500zł:(bez tarczy,docisku i łożyska

Dokładnie , do 2,4 20v 156/166/Thesis jest do drogie
tak wygląda
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Kolo-dwumasowe-ALFA-156-166-THESIS-2,4-JTD-20v/14099

Sprzęgła zamienne mają 156 1,9/2,4 JTD 8/10v / 147 1,9 JTD 8v wersja z wysprzęglikiem na skrzyni i 147 1,9 JTD 16v
Oczywiście są różne numery, ale generalnie jest to sprzęgło zamienne.

Amortyzatory
Powrót