[159] Zagadka z przepływomierzem

Arek3371

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam wszystkich , mam pewną zagadke z przepływomierzem . Nie widze żeby podobny problem był opisywany tutaj na forum , oczywiscie moge się mylić.
Więc tak , auto ma strasznie słaby dół przynajmniej do 2000 (na zimnym silniku jest dużo dużo lepiej )
Auto jeździ z odpiętym przepływomierzem , na początku myslalem ze to wlasnie on jest winowajcą wszystkiego więc został założony nowy oryginalny BOSCH ale niestety żadnych zmian.
Został wymieniony EGR na nowy PIERBURG , nowe przewody podcisnieniowe , czyszczona przepustnica , sprawdzona sztanga turbiny .
Jedyną opcją jest chyba DPF , który rzekomo jest już zatkany w 96 % , mimo że po wypalaniu dwukrotnym w jakichś odstępach kilku dni znów się zapchał .
I tutaj moje pytanie , czy DPF może mieć coś do odpiętej przepływki ? Bo wlasnie na odpietym da się w miare ludzko jechać , na zapiętym ciężko wyjechać z przed domu , 0 reakcji na gaz oraz szarpanie.
Czy ma ktoś jakiś pomysł?

Nie zdziwiłbym się, gdyby na odpiętej przepływce silnik nie wypalał DPFa i doszło do jego zapchania. Może zapchałeś go w takim stopniu, że nie ma możliwości jego normalnego wypalenia.
Generalnie trzeba by zdiagnozować problem FESem/MESem parametr po parametrze, może to być DPF, może to być VGT, overboost, ciśnienie paliwa, czy sto innych rzeczy.

Zaślep EGR pełną blachą, podepnij przepływomierz i sprawdź.

Tak. W pewnych przypadkach sama obecność nawet sprawnego EGR-u powoduje problemy. Nie twierdzę, że to rozwiązanie Twojego problemu, ale nic nie stracisz jeśli spróbujesz.
Nie wymieniałeś ostatnio rozrządu? Sprawdź jego ustawienie (poprawność ustawienia na wszystkich kołach) oraz czy nie zerwało klinu na kole wału korbowego.

Tak. W pewnych przypadkach sama obecność nawet sprawnego EGR-u powoduje problemy. Nie twierdzę, że to rozwiązanie Twojego problemu, ale nic nie stracisz jeśli spróbujesz.
Nie wymieniałeś ostatnio rozrządu? Sprawdź jego ustawienie (poprawność ustawienia na wszystkich kołach) oraz czy nie zerwało klinu na kole wału korbowego.

Rorząd był ostatnio zmieniany z założonymi blokadami , ale auto ma normalnie moc w górze i z tym odpiętym przepływomierzem wcale nie zbiera sie tak tragicznie od dołu . Spróbuje jeszcze usunąć DPF programowo i mechanicznie i wtedy zobacze co się stanie . Predzej czy pozniej i tak bym to pewnie musiał zrobić.

Jaki dokładnie masz silnik?
Miałem na myśli sprawdzenie MES-em ;)

Jaki dokładnie masz silnik?
Miałem na myśli sprawdzenie MES-em ;)
2.4 JTDM 200 koni kolego. Nie sprawdzałem , bede musiał w końcu podjechać gdzieś na taką konkretną diagnostyke komputerową z pomiarem wszystkich parametrów. Moze wtedy dojdziemy co jest . Akurat dzisiaj w nocy auto jezdziło jak marzenie , oczywiscie na tej odpietej przepływce. Żadnego muła , jazda jak marzenie ;)

2.4 JTDM 200 koni kolego. Nie sprawdzałem , bede musiał w końcu podjechać gdzieś na taką konkretną diagnostyke komputerową z pomiarem wszystkich parametrów. Moze wtedy dojdziemy co jest . Akurat dzisiaj w nocy auto jezdziło jak marzenie , oczywiscie na tej odpietej przepływce. Żadnego muła , jazda jak marzenie ;)

Dwie sprawy:

1. odpięcie przepływomierza powoduje, że m.in. EGR jest na stale zamknięty, więc może być tak że przyczyną problemu jest pracujący EGR (i tu nie chodzi o to, że jest uszkodzony, tylko o to, że silnik źle pracuje oddychając spalinami zamiast powietrzem).

2. Pewnie klap wirowych i kolektora ssącego nie ruszałeś? Zatem pozostaje wyrzucić klapy, wyczyścić kolektor i wtedy silnik odzyska pełną moc. Typowe dla 2.4. I to nie jest coś co da się wykryć diagnostyką komputerową. To wykryje mechanik, który zrzucił już kilkadziesiąt kolektorów i wyrzucił kilkadziesiąt klap z 2.4.

Wymiana EGR i przepływomierza mogą okazać się wyrzuconymi pieniędzmi w błoto.

Dwie sprawy:

1. odpięcie przepływomierza powoduje, że m.in. EGR jest na stale zamknięty, więc może być tak że przyczyną problemu jest pracujący EGR (i tu nie chodzi o to, że jest uszkodzony, tylko o to, że silnik źle pracuje oddychając spalinami zamiast powietrzem).

2. Pewnie klap wirowych i kolektora ssącego nie ruszałeś? Zatem pozostaje wyrzucić klapy, wyczyścić kolektor i wtedy silnik odzyska pełną moc. Typowe dla 2.4. I to nie jest coś co da się wykryć diagnostyką komputerową. To wykryje mechanik, który zrzucił już kilkadziesiąt kolektorów i wyrzucił kilkadziesiąt klap z 2.4.

Wymiana EGR i przepływomierza mogą okazać się wyrzuconymi pieniędzmi w błoto.

Skoro tak mówisz tak trzeba będzie zrobić , zajme się tym w niedługim czasie :D

Jahu ma rację, porządek z kolektorem trzeba zrobić.

To niekoniecznie kolektor ssący, u mnie problemem był zły przepływomierz, okazało się że ePer nijak ma sie do tego co jest w katalogu Boscha i przepływka jaka była u mnie była niewłaściwa i do tego słaby aku, efekt był taki że po uruchomieniu auta wariowała teperatura wskazywana przez przepływke i pomimo sprawnego kolektora(nowy) i EGR auto przygasało, podłącz MES i sprawdź jaką temperature zasusanego powietrza pokazuje przepływka

To niekoniecznie kolektor ssący, u mnie problemem był zły przepływomierz, okazało się że ePer nijak ma sie do tego co jest w katalogu Boscha i przepływka jaka była u mnie była niewłaściwa i do tego słaby aku, efekt był taki że po uruchomieniu auta wariowała teperatura wskazywana przez przepływke i pomimo sprawnego kolektora(nowy) i EGR auto przygasało, podłącz MES i sprawdź jaką temperature zasusanego powietrza pokazuje przepływka

A jaka powinna być?

Może być nieco wyższa od temp otoczenia. W miarę nagrzewania się silnika może jeszcze podskoczyć.

Amortyzatory
Powrót