• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Awaria silnika 2.0 170KM

Wiesz co widziałem kilka przypadków luzu na sworzniu i w żadnym z nich tłok nie był pęknięty.

Ja za to widziałem tak duży luz na sworzniu, że odpadło koło z wahaczem.

Fachowiec starej daty (taki bez komputera) to luz na sworzniu zdiagnozuje "na ucho"

Dziwne jest ze te awarie z tlokami to nie byl 1 tylko w obu przypadkach 3ci cylinder.
Jesli brakloby cisnienia, czy oleju to najbardziej dostaje chyba 1 cylinder przeciez.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziwne jest ze te awarie z tlokami to nie byl 1 tylko w obu przypadkach 3ci cylinder.
Jesli brakloby cisnienia, czy oleju to najbardziej dostaje chyba 1 cylinder przeciez.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ten najdalej pompy oleju a nie ten najbliżej. Korby i panewki w 2.0 Kamila wszystkie wyglądały podobnie jeśli chodzi o ślady braku smarowania i w konsekwencji ślady działania w tym miejscu temperatury (na panewkach i tulejkach główek korby).

- - - Updated - - -

Jednak ta sprawa wydaje mi się powinna zostać dobrze zbadana aby określić co rzeczywiście jest przyczyną tych pękających tłoków bo jak dotąd to jest takie gdybanie.

Wydaje mi się że najbardziej na obiektywnym rozwiązaniu tej sprawy powinno zależeć osobie która jest związana chyba ze wszystkimi przypadkami. Jak dotąd to chyba jej wizerunek najbardziej ucierpiał.

I stosowne kroki w tym celu zostały poczynione ale w 5 minut tego nie załatwimy, cierpliwości.

Ogarniemy temat, na razie mam kumulacje rozbitków, będzie więcej czasu pomiędzy to zrzuce z niej głowice. Cierpliwości

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze jedno warte zauważenia - porównując np z bravo 2.0, doblo itp - alfa 159 nie ma przecież klasycznej lampki ciśnienia oleju i nie jest wiadome kiedy ona faktycznie gaśnie, czy problem dłuższego świecenia już występuje czy nie. Alert o niskim ciśnieniu jest dopiero wtedy, gdy sterownik dostanie takie info z czujnika po kilku sekundach (to co w oplu przedłużali zmiana softu). Tak z obserwacji bravo i 159 które posiadam.

I w sumie dlaczego nikt nie pozywa producentów za wpadające klapy które niszczą silnik? A nigdzie nie pisze, że trzeba je wymieniać?
Ciekawe ile osób po sofcie stosuje się do zalecenia o wymianie oleju co 10 tys. Z kilkaset sztuk które pewnie cinek zrobił padły 4. O 2 wiemy, że miały mega luz na sworzniach. W reszcie nawet nie wiadomo co było z wtryskami i sworzniami. Ten tłok z 8V wygląda na lejący wtrysk, albo coś wpadło. Czemu taka dziura jest w komorze?

Ostatnia edycja:
rozmawiałem niedawno ze znajomym mechanikiem. Nie wiem czy to co powiedział może mieć jakikolwiek związek z naszymi silnikami. Powiedział, że ostatnio przyjechały 3 auta, w których zamarzł... olej!! Myślałem, że jaja sobie robi albo olej słonecznikowy był wlany. Twierdził, że w jednym był olej 0W30(lub40) drugi półsyntetyk 10W40 (VW Polo) i trzeci to już nie pamiętał jaki. Informacje jaki był wlany olej podawali właściciele aut. Ponoć auta po niedawnej wymianie, olej kupiony w sklepie, zaplombowany. Może zebrało się dużo wilgoci i przy -10 zamarzło. Nie wiem.

Z drugiej strony. Chyba nie jest tak źle z naszymi JTDm skoro problem pojawia się tylko na forum (w przeciwieństwie do jeszcze bardziej pancernych silników VW).

Może kupili olej z naklejkami towaru z Europy zachodniej, a przywieziony ze wschodniej ;)

Tak przy okazji, jakie oleje (marka, typ) zalewali użytkownicy którzy mieli awarie ? Mowa oczywiście o Alfie. Ten filmik Cinka z EGT (post nr. 800) gdzie można zobaczyć ?

ostatnio przyjechały 3 auta, w których zamarzł... olej!!
Podawali niedawno ,że o sowietów rozbili grupę podrabiającą olej znanych marek a nawet firmówki w ilościach mega hurtowych i szło to też na EU

Witam,

Jestem "świeżakiem" - Alfę z najgorsiejszym motorem mam 2 tygodnie. Cały wątek śledzę z wypiekami na twarzy. :)

Do rzeczy - dobrze zrobiony wirus zawsze (/nigdy) podnosi temp.? Chodzi o sytuację jazdy autostradowej circa 180 kim\h. Czy wzrost temp. jest generowany wyłącznie przy WOT?

Podawali niedawno ,że o sowietów rozbili grupę podrabiającą olej znanych marek a nawet firmówki w ilościach mega hurtowych i szło to też na EU

Tu można zobaczyć o olejach https://www.facebook.com/ProChoiceMoto/posts/828888877220215

- - - Updated - - -

Tak przy okazji, jakie oleje (marka, typ) zalewali użytkownicy którzy mieli awarie ? Mowa oczywiście o Alfie. Ten filmik Cinka z EGT (post nr. 800) gdzie można zobaczyć ?

Wrzuciłem na YT

Pozdrawiam

Witam,

Jestem "świeżakiem" - Alfę z najgorsiejszym motorem mam 2 tygodnie. Cały wątek śledzę z wypiekami na twarzy. :)

Do rzeczy - dobrze zrobiony wirus zawsze (/nigdy) podnosi temp.? Chodzi o sytuację jazdy autostradowej circa 180 kim\h. Czy wzrost temp. jest generowany wyłącznie przy WOT?

180??????

Powtarzam . Największym wrogiem diesla jest jego właściciel.

Może ustalmy po prostu że ten silnik to ch**nia z grzybnią i nie ma co drążyć tematu :)

To co tu się dzieje to jak dla mnie pomijalny margines, jak dotąd we wszystkich artykułach dotyczących tej jednostki (produkowany i montowany od 2008 w Fiatach, Alfach, Lanciach, Oplach, Saabach i pewnie jeszcze w czymś) jednostka ta jest oceniana pozytywnie, zbiera dobre opinie i jak tam twierdzą nie ma zbyt wielu słabych punktów, poza typowymi przypadłościami współczesnych diesli...
Popatrzcie w stronę takich jednostek jak 2.0D N47 w BMW, czy 2.0PD w VW, gdzie skala wadliwych jednostek była/jest tak duża, że typowe wady tych aut uznano za nieuniknione w pojawieniu się podczas eksploatacji.
2.0 JTDm montowane jest od 2008 czyli 8lat i do tej pory nie zyskało łatki jakiejś szczególnie typowej poważnej awarii...

Jak dla mnie głównym problemem w tych silnikach był i zawsze będzie właściciel w myśl powiedzenia "jak dbasz tak masz..."
Zauważcie że jakoś dziwnym trafem pękające tłoki to problem tylko w ciężkim 159, gdzie właściciele szukają dodatkowej mocy... i nie dziwie się bo uważam że moje 159 2.4JTDm to totalny muł w porównaniu do mojej Julki 170KM czy nawet wersji 140KM którą miałem przyjemność też jeździć..., a ile gorzej jest w 2.0 170KM to już sobie wyobrażam...
Coś tam się też dzieje z zacieraniem silnika w tak samo "przyciężkawych" Insygniach w bodajże topowych wersjach mocowych >180KM jak zdążyłem przeczytać kilka stron wcześniej w tym wątku
ale jakoś o Julkach, Bravo i Deltach z tym problemem się nie słyszy, gdzie Bravo i Delta z 2.0 montowane są od początku... no ale w tych autach o podniesieniu mocy nie myśli zbyt wielu, bo w zasadzie nie ma takiej potrzeby...

ja tego silnika nie mam zamiaru skreślać, świetnie mi się z nim żyję i jestem zadowolony...
jakbym miał szukać jeszcze raz Julki, brałbym dalej 2.0... ;) bo raz lubię diesle i ich spalanie, a dwa od czasu do czasu lubię po zapie***ć, a 1.6 jest za słaby ;D choć też dobry, z tego co miałem okazję sprawdzić przy kilku jazdach próbnych ;)

170-konnym seryjnym silnikiem nie wypada latać 180 km/h?

- - - Updated - - -

Tyle nie moSZna? ;)

180 to jest dużo.
Myślę, że gdybyście mieli wskaźniki temperatury oleju to dyskusji by nie było. Temperatura i degradacja oleju nią spowodowana jest przyczyną wszystkich kłopotów.

Nie wiem quba, olej wymieniam dwa razy do roku (na wiosnę i na jesień), jakbym chciał jeździć 110 autostradą to bym kupił fabię SDi. Wpisując się w retorykę "gdyby producent to czy tamto", to gdyby producent nie chciał żebyśmy jeździli 180, to by zablokował na 160...

Tak poza tym ten silnik dał by radę więcej, tylko skrzynia jest tak zestopniowana bez sensu. A ja też nie będę cisnął na czerwone pole.

180 to jest dużo.
Myślę, że gdybyście mieli wskaźniki temperatury oleju to dyskusji by nie było. Temperatura i degradacja oleju nią spowodowana jest przyczyną wszystkich kłopotów.

Prędkość max Alfa 159 1.9 16v w instrukcji ma podaną ok 210km/h więc producent chyba wie co tam piszę.

Ja na autostradach mam bardzo często prędkość 200-210km/h i utrzymuję ją na dosyć długich dystansach i nic się nie dzieje. ;)

Amortyzatory
Powrót