• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Awaria silnika 2.0 170KM

Skąd ta pewność że pęknięcie tłoka jest spowodowane wadliwym smarowaniem?

Nie jestem szpecem ale czytam od początku temat :-) Wadliwa uszczelka,wadliwe smarowanie,podwyższona temperatura, wytarta tuleja tłoka ,luzy na tuleja/korba i w końcu tłok ała :-P

Przyczyną pęknięcia tłoka jest przytarta główka korbowodu i - dalej - duży luz na sworzniu.

Czyli to jest spowodowane złym smarowaniem bądź wadą materiały (wada materiału w kilku silnikach akurat tu na forum jest mało prawdopodobna). Nie dopuszczacie innej przyczyny która spowodowała pęknięcie tłoka?

- - - Updated - - -

Nie jestem szpecem ale czytam od początku temat :-) Wadliwa uszczelka,wadliwe smarowanie,podwyższona temperatura, wytarta tuleja tłoka ,luzy na tuleja/korba i w końcu tłok ała :-P

O właśnie może za bardzo podwyższona i tłok nie wytrzymał temperatury.

Czyli to jest spowodowane złym smarowaniem bądź wadą materiały (wada materiału w kilku silnikach akurat tu na forum jest mało prawdopodobna). Nie dopuszczacie innej przyczyny która spowodowała pęknięcie tłoka?

Dyskutujemy.
Twarde dowody (w postaci elementów z rozkręconych silników) wskazują, że luz na sworzniu tłoka wielokrotnie przekracza normę. To wystarczy, żeby uznać to za jedyną przyczynę pęknięcia tłoka (jako bezpośrednie następstwo).
Dalej można dyskutować jaka jest przyczyna powstania luzu. Czy to materiał, czy słabe smarowanie (rzadkie przeglądy, słaby olej), czy upalanie (w sensie jazdy ze zbyt dużą temperaturą oleju) itd.

- - - Updated - - -

O właśnie może za bardzo podwyższona i tłok nie wytrzymał temperatury.
Nie. Ja to wykluczam wobec powyższego. Co najwyżej długotrwale przekroczona temp. oleju (w sensie upalania na autostradzie na słabym/starym oleju).

Może ustalmy po prostu że ten silnik to ch**nia z grzybnią i nie ma co drążyć tematu :)

Dyskutujemy.
Twarde dowody (w postaci elementów z rozkręconych silników) wskazują, że luz na sworzniu tłoka wielokrotnie przekracza normę. To wystarczy, żeby uznać to za jedyną przyczynę pęknięcia tłoka (jako bezpośrednie następstwo).
Dalej można dyskutować jaka jest przyczyna powstania luzu. Czy to materiał, czy słabe smarowanie (rzadkie przeglądy, słaby olej), czy upalanie (w sensie jazdy ze zbyt dużą temperaturą oleju) itd.

- - - Updated - - -
.
Tylko dlaczego się to dzieje chyba tylko w modowanych silnikach?

To że są luzy na sworzniu to wiadome tylko dlaczego one powstały?

Druga sprawa czy na pewno te luzy spowodowały pęknięcie tłoka?

Tylko dlaczego się to dzieje chyba tylko w modowanych silnikach?

Nie dzieje się tylko w takich silnikach. Podany został przykład seryjnej Insigni z tym samym silnikiem (słupkiem) w którym po rozkręceniu luzy na sworzniu również przekraczały normę (ale nie były aż tak duże). Faktem jest, że tłok jeszcze nie pękł, ale panewki były przytarte, główki korbowodów również. W znacznym stopniu.

- - - Updated - - -

To że są luzy na sworzniu to wiadome tylko dlaczego one powstały?

Druga sprawa czy na pewno te luzy spowodowały pęknięcie tłoka?

1. Olej/smarowanie lub materiał główki korbowodu.

2. Na pewno. Bez dwóch zdań.

Wiesz co widziałem kilka przypadków luzu na sworzniu i w żadnym z nich tłok nie był pęknięty.

Może nie był tak duży, albo tłoki były z lepszych materiałów. W omawianym 2.0 zamiast fabrycznych 0,015 mm było od 0,05 do 0,09mm.

Mierzyć ich nie mierzyłem, ale były bardzo mocno wyczuwalne.

Dodam, że w tym silniku pękł tłok tylko tam gdzie luz na sworzniu był taki duży. Korelacja jest oczywista. Można domniemywać czy temparatura nie pomogła (przyspieszyła pęknięcie), czy słaby materiał nie pomógł, czy konstrukcja tłoka nie pomogła (w sensie "odelżenie" elementu spowodowało szybsze pęknięcie).

Dla mnie oczywiste co było bezpośrednią przyczyną, a cała reszta mogła tylko przyspieszyć wyrok.

Ostatnia edycja:
Dodam, że w tym silniku pękł tłok tylko tam gdzie luz na sworzniu był taki duży. Korelacja jest oczywista. Można domniemywać czy temparatura nie pomogła, czy materiał nie pomógł, czy konstrukcja tłoka nie pomogła (w sensie "odelżenie" elementu).

Najlepiej to byłoby oddać te wszystkie pęknięte tłoki na badania.

Natomiast softy z samochodów z pękniętymi tłokami wysłać do tunerów nie związanych z naszym forum aby ocenili czy te softy są poprawne.

Można rozważać, czy silnik bez chipa przejechał by o 10 kkm więcej, a wcześniej zatarłyby się panewki niż pękłby tłok. Pamiętać należy, że panewki w tym rozebranym silniku też dobrze nie wyglądały (wide problemy z Insigniami – TTTM).

Można rozważać, czy silnik bez chipa przejechał by o 10 kkm więcej, a wcześniej zatarłyby się panewki niż pękłby tłok. Pamiętać należy, że panewki w tym rozebranym silniku też dobrze nie wyglądały (wide problemy z Insigniami – TTTM).

Jednak ta sprawa wydaje mi się powinna zostać dobrze zbadana aby określić co rzeczywiście jest przyczyną tych pękających tłoków bo jak dotąd to jest takie gdybanie.

Wydaje mi się że najbardziej na obiektywnym rozwiązaniu tej sprawy powinno zależeć osobie która jest związana chyba ze wszystkimi przypadkami. Jak dotąd to chyba jej wizerunek najbardziej ucierpiał.

Amortyzatory
Powrót