• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

Ja miałem (krótko) rotinger nacinany, nawiercany 305mm i jedna się pokrzywiła :/ ale może to jednostkowy przypadek, co o nich powiem to hamowanie bardzo fajne ale głośne.

A ktoś może używał tarcz na przód brembo max nacinane? Zastanawiam się między brembo a mikoda nacinane i nawiercane.

BREMBO MAX - super tarcza, przy cywilnej eksploatacji nie do zabicia, ale to moja opinia. Miałem i zdecydowanie mogę polecić. Wszelkiej maści nacinane i nawiercane budżetówki nadają się do lekkich silników i lekkiej eksploatacji. Przy ostrym traktowaniu w 156 2.4 tarcze się starły, a klocki Ferodo Premier zostały. Po wymianie następne się pogięły i popękały.
Możecie mnie jednak nie brać jako statystycznego forumowicza, ponieważ w jednym aucie popękały mi EBC TG ;)

P.S. Z tanich i dobrych tarcz mogę polecić SPEEDMAXy, nie pękają, nie gną się, wytrzymują całkiem sporo.

- - - Updated - - -

Ja miałem (krótko) rotinger nacinany, nawiercany 305mm i jedna się pokrzywiła :/ ale może to jednostkowy przypadek, co o nich powiem to hamowanie bardzo fajne ale głośne.

Tak bywa

Dzięki za info. Zdecyduje się na brembo max. Pozdrawiam

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze jedno, jeśli chodzi o duże BREMBO do 159 to kilku naszych klientów, którzy "robią" kilometry (60-80 kkm rocznie), uznało za wzorcowy zestaw - gładkie tarcze BREMBO + FERODO DS Performance.
Zestaw ten doskonale sprawdza się w Audi S4 B6 (4.2 V8) Quattro i w wielu innych mocnych autach.
Takie Nowo Roczne podpowiedzi.
Pozdrawiam. ;)

Miałem kiedyś w innym aucie ten zestaw i tez
sie pogniotły :):)
Ale trzymały sie dzielnie -
dużo lepiej od febi.
Po ile można brembo max 310/28 dostać - ktoś sie orientuje?

Jeździł ktoś na zestawie TEXTARa? Na różnych forach czytam ,że polecane bardziej niż ATE ( które ostatnio niby bardzo reklamowane są ) . Ponoć Renault i Merc je na pierwszy montaż stosowały. Zastanawiam się nad nimi bo do Brembo się zraziłem już w drugim aucie , nawiercanych raczej nie chcę a cena w stosunku do głoszonej jakość jest wręcz rewelacyjna .

W poprzedniej na obu osiach zamontowałem TEXTAR PRO (tarcze + klocki) i jakość hamowania była bardzo dobra. Do obecnej zamierzam niedługo taki sam zestaw kupić. W obu przypadkach są małe zaciski.

W 147 założyłem klocki textara i hamowało to bardzo przyzwoicie, nie wiem czyje były tarcze. Jedynie podczas parkowania i delikatnego hamowania leciutko popiskiwały.
Obecnie w Fiacie Bravo 2.0 jtdm założyłem tarcze textara pro i klocki na tył i nie mam żadnych uwag.
Stosunek jakości do ceny - bardzo dobry! Polecam.

Ja polecam tarcze rotinger.
Zrobiłem juz na zestawie ponad 10tys km i wszystko w najlepszym porządku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja natomiast stanowczo odradzam tarcze Rotinger.
Kupiłem na tył i:
- za piewszym razem zły wymiar(grubość tarczy między piastą i kołem)
- za drugim razem źle nawiercony otwór centrujący
- za 3 razem wadliwy odlew
Czwartego razu nie było, wk... sie i kupiłem Boscha

Jak Izane ( Lizany ) opisywał co przeżył z firmą Mikoda i ich tarczami "sportowymi" (nacinane ,nawiercane ) to szło by z tych przygód napisac kolejną część Gwiezdnych Wojen . Kpina tarcze, kpina obsługa reklamacyjna klienta.

Ja natomiast stanowczo odradzam tarcze Rotinger.
Kupiłem na tył i:
- za piewszym razem zły wymiar(grubość tarczy między piastą i kołem)
- za drugim razem źle nawiercony otwór centrujący
- za 3 razem wadliwy odlew
Czwartego razu nie było, wk... sie i kupiłem Boscha

Wielokrotnie już pisałem, że to qfno z CRL , ale całe stado forumowiczów usiłowało mi wytłumaczyć, że się mylę.
Jak widać nie jestem sam.

- - - Updated - - -

Jak Izane ( Lizany ) opisywał co przeżył z firmą Mikoda i ich tarczami "sportowymi" (nacinane ,nawiercane ) to szło by z tych przygód napisac kolejną część Gwiezdnych Wojen . Kpina tarcze, kpina obsługa reklamacyjna klienta.

Podobnie jak wyżej, do CC 700 niezły produkt, i do jazdy "emeryckiej".
Ale to moje zdanie, jak widać nie tylko.

- - - Updated - - -

Jeździł ktoś na zestawie TEXTARa? Na różnych forach czytam ,że polecane bardziej niż ATE ( które ostatnio niby bardzo reklamowane są ) . Ponoć Renault i Merc je na pierwszy montaż stosowały. Zastanawiam się nad nimi bo do Brembo się zraziłem już w drugim aucie , nawiercanych raczej nie chcę a cena w stosunku do głoszonej jakość jest wręcz rewelacyjna .

Bardzo dobry produkt w rozsądnej cenie.
Zero reklamacji, brak pisków przy odpowiednim ułożeniu nowego zestawu.

Dzięki . Na twojej opinii nie obrażając nikogo najbardziej mi zależało bo masz stycznosc z różnymi produktami a nie chwalisz w ciemno co masz :-)

Wielokrotnie już pisałem, że to qfno z CRL , ale całe stado forumowiczów usiłowało mi wytłumaczyć, że się mylę.
Jak widać nie jestem sam.

- - - Updated - - -

Podobnie jak wyżej, do CC 700 niezły produkt, i do jazdy "emeryckiej".
Ale to moje zdanie, jak widać nie tylko.

- - - Updated - - -

Witam
Mam pytanie, ja mam właśnie ten zestaw textara od ciebie hamuje bardzo dobrze. Zrobione już chyba coś około 15 tyś. km zrobiłem tak jak piszesz z tym ułożeniem zestawu i wszystko było o.k ale od jakiegoś czasu zaczęły właśnie piszczeć przy lekkim hamowaniu:mad: czym to może być spowodowane?

Nazar , co było z Brembo nie tak? Ja założyłem jakieś 2000km temu tarcze + klocki z Brembo i na razie nie na powodu do narzekania ( małe Brembo ) . Hamuje dobrze , nic nie piszczy
Pozdr

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Miedziany, między tłoczek a klocek.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Jest specjalny smar do zacisków. Pisząc o smarowaniu miałem na myśli prowadnice.

Materiał z jakiego wykonano klocki, żadne smarowanie zacisku nie pomoże. Na szybko i dorażnie pomóc może przetarcie tarcz i klocków drobnym papierem ściernym.
Jakie gradacji ma być ten papier ścierny? To wszystko doraźnie a na dłuższą metę ?

Amortyzatory
Powrót