• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Mosiężny korek spustowy oleju

rpw2005

Nowy
Auto
166 2.5 V6 24V
witam, mam mosiężne korki spustowe oleju silnikowego i skrzyni biegow, slyszalem ze niektore oleje moga reagowac z mosiądzem, mozna zostawic te korki czy trzeba wymienic na stalowe?

ciezko z dostepnoscia oryginalnych korkow

z tego co mi wiadomo to na końcu korka jest magnes, więc to chyba eliminuje problem?

Nie słyszałem nigdy o zagadnieniu reagowania mosiądzu z olejami silnikowymi. Choć jeżeli ktoś ma coś mądrego w tym temacie do napisania to chętnie poczytam.
Wujek google nie wypluwa żadnych wyników w tej materii poza pytaniem rpw2005 w kilku miejscach w sieci :sarcastic:

z tego co mi wiadomo to na końcu korka jest magnes, więc to chyba eliminuje problem?
A co ma do tego magnes??? :sarcastic: on jest od wyłapywania ewentualnych opiłków a nie od powstrzymywania reakcji chemicznych :lol: o ile takie w ogóle zachodzą :)

Ostatnia edycja:
no pytalem w kilku miejscach bo nieodpisywali, olej przekladniowy gl5 podobno reaguje na mosiądz , mechanicy mowia ze nic niepowinno sie stac bo to tylko korek, ale warto zapytac.

Nie spotkałem się nigdy z taką informacją. Może jakiś chemik się wypowie bo na znawcach z warsztatu to ja bym nie polegał. Ci fachowcy to różne niesamowite historie opowiadają :)

Korek w skrzyni nie jest mosiężny... skrzynie w innych np także wloskich autach mają mosiężne widełki do przekladania zębatek, nigdy nie słyszałem o takim zjawisku.

na innch forach znalazłem taki cytat, majacy pochodzić ze strony Mobil1, przestrzegajacy przed stosowaniem oleju GL5 w skrzyniach które posiadaja czesci z mosiądzu : "API GL-5 olej przekładniowy może być akceptowany przez dyferencjały ale nie jest rekomendowany dla przekładni ponieważ GL-5 ma dwa razy więcej dodatków zmniejszających ekstremalne tarcie zabezpieczając przekładnie. W GL-5 pomimo tego, że dodatki są bardzo korzystne dla samych przekładni mogą być przyczyną korozji i są agresywne dla miękkich części jak panewki i synchronizatory z miedzi, brązu, mosiądzu, które występują w skrzyniach ręcznych.

Mnie natomiast chodzi o sam korek, wiem ze oryginalny niejest z mosiadzu, ja mam wlozony jakis inny, mosięzny.

Amortyzatory
Powrót