• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wydech Alfa GTA 3.2

arquadiusy

Nowy
Auto
Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4
mam pytanie do was czy ktoś ogarnia ten temat :
przymierzam się do wydechu od początku do końca z nierdzewki . Myślałem o zrównaniu portek , później środkowy tłumik przelotowy a następnie rura 63mm do końca i y-pipe na dwa tłumiki końcowe. Wszystko bez katow oczywiście , Myślałem o zrobieniu portek z 51mm lub 54mm . Wszystkie rury ścianka 1.5mm. Pytanie czy to jest dobre rozwiązanie?czy średnicę są dobrze dobrane ? I czy są może jakieś lepsze rozwiaznania , może jakiś x-pipe na środku ?

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/nas...ruga_bella_moich_rekach-23.html#ixzz3X99PIVPQ

Wg mnie wszystko ok. Ale nie jestem przekonany do równych portek, i x-pipe nie wiadomo jak wpłynie na dzwięk bo nikt tego nie policzy i nie wymierzy, loteria. Ja bym odpuścił.
No i licz się z niewielkim spadkiem mocy-momentu bez remapu, będzie trochę za luźno jak na wolnossaka.

Ostatnia edycja:
I pewnie policzysz czy podciśnienie pojawi się w momencie otwarcia zaworu wydechowego? A może trafisz z nadciśnieniem? I biedna porcja paliwa z powietrzem wpadnie sobie do cylindra pełnego spalin? Na jakiej podstawie twierdzisz że będzie lepiej. Nikt z nas nie ma zaplecza fabrycznego, nie za bardzo mamy możliwości wykonania kilku kolektorów i badania mocy na każdym z nich.
Ja przy kolektorach bym nie grzebał, co najwyżej owinąć dla zmniejszenia temperatury.

Wszystkie dededykowane układy do 3.2 mają zrownane portki , pytanie tylko z jakiej są średnicy , kolektory wpadają bez katow z 2.5 . Co do spadku mocy nie powinno być bo chcę go ztłumic zaraz za portkami , wolnossacego nie można za bardzo rozluźnić , remap i tak będzie bo trzeba sondy usunąć.

I jak z tymi sondami ? emulatory wystarczą czy trzeba wiecej kombinowac ?

Pytaj Tommiego (gtv 3.2) on miał wydech w elteku robiony i chyba emulatory mu wstawiali.

Witam

Witam, Wiem,że to może wygląda nieładnie, bo to pierwszy post. Mam taki wydech na zbyciu. Kompletny od plecionki po końcowy AR156 76DTM .

akurat od plecionki do koncowego to juz najmniejszy problem , najwazniejsze portki :D ale wrzuć moze jakieś zdjecia

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

arquadiusy wedle życzenia zamieszczam foty.

Załączniki

• 20150416_135849.jpg
    20150416_135849.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 449
  • 20150416_135855.jpg
    20150416_135855.jpg
    52.1 KB · Wyświetleń: 447
  • 20150416_135900.jpg
    20150416_135900.jpg
    50 KB · Wyświetleń: 424
  • 20150416_135915.jpg
    20150416_135915.jpg
    55.7 KB · Wyświetleń: 425
Z jakiej średnicy jest ten wydech ? Wszystko jest z nierdzewki ? I najważniejsze pytanie ile za to :D ??

A znacie jakiś sposób na sondy tylne ? :) emulatory zdają zadanie czy nie wystarczja ?

A więc tak , skończyłęm wydech u siebie , brzmienie miazga :D skończylo sie na zrównanych portkach . złącza elastyczne środkowy tłumik z kanałami w środku w kształcie X , nastepnie dwie rury 54mm przez całe auto aż do dwóch końcowych tłumików supersprinta i na koniec wpadają końcówki własnej roboty 4x76mm :)
https://www.youtube.com/watch?v=m16NLTpVTtk
https://www.youtube.com/watch?v=eIwMxac_fVc
Auto zyskało znacznie lepszą góre :) dół jest jak w serii , wszystko sie okaże jak wypadnie to na hamowni :D

- - - Updated - - -

dodam że nie ma żadnych katów , sondy wszystkie siedzą na miejscach a najlepsze jest to że nie ma checka z tylnych sond , był przez chwile po czym znikł :D i juz sie nie powtarza xD

Dźwięk piękny! Przydałby się też jakiś onboard :)
Portki gdzie robiłeś i ile Cię wyniosły? Masz porównanie z portkami i bez?

Ja po ostatnich modach mam finalnie kolektory od CF2, czyli bez katów, ale nierówne. Przypuszczam, że równe portki "wyrównują" dźwięk, ale pewności nie mam - możesz potwierdzić?

No i ciekawe z tymi sondami. Ja mam w tej chwili na małych dystansach wkręcone, ale nie testowałem bez.

Amortyzatory
Powrót