• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

PAdło Sprzęgło lub dwumas.

norbi318

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT
Witam ponownie.
jako ,że moja alfa zaczęła o sobie coraz częściej przypominać proszę po raz kolejny o razjaśnienie sprawy.
A więc do rzeczy:
jechałem sobie dziś po mieście wbijam jedynke sprzęgło i ciężko wchodzi 2. zatrzymałem się i już nie moglem wbić żądnego biegu. efekt taki jak by się chciało wbić bieg bez wciskania sprzęgła. żeby dojechać do domu na siłę wbiłem 1 i jakoś dojechałem.

Jeśli to sprzęło to wymienić je same czy od razu dwumase? a wogole to można sprawdzić czy dwumas jest do wymiany ?
Z góy dzięki za pomoc.

1. Nie widzę związku z kołem dwumasowym.
2. Na zgaszonym silniku biegi wchodzą czy nie ?

3. Pedał sprzęgła działa ? nie zapada się ? Zapada się?

Więej informacji kolego bo tu nie ma wróżbity Macieja

Ad2.Na zgaszonym biegi wchodzą
Ad3. Działa. bez oporów wciskam i odbija do normalnej pozycji.

Skoro działa wszystko na zgaszonym silniku wygląda na defekt wysprzęglika lub łożyska oporowego.
Stawiam raczej na wysprzęglik.

ok. A jakoś można sprawdzić ten wysprzęglik bez wizyty w warsztacie?

ok. A jakoś można sprawdzić ten wysprzęglik bez wizyty w warsztacie?

No można sprawdzić, ale nie wszystko można zrobić samemu . Po pierwsze zobacz czy nie masz wycieku płynu. w okolicy wysprzęglika (okolice sprzegła) Po drugie można próbować odpowietrzyć wysprzęglik ale sam tego nie zrobisz. Jeden pompuje pedełem sprzęgła i zatrzymując się po kilku pompowaniach na wciśniętym , drugi popuszcza śrubę wychodzi troche płynu i zakręca. ( tak kilka razy.)

Amortyzatory
Powrót