• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Jak wykasować inspekcję 'Service Expired' i 'Change engine oil'?

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plancior

Guest
Hello,

Czy ktoś wie może jak wykasować z komputera komunikat Service Expired i Change engine oil?
Byłem dzisiaj wymieniać kilka rzeczy, ale niestety serwis sobie nie potrafił poradzić z usunięciem komunikatów. Powiedzieli żebym podjechał w poniedziałek to może się czegoś dowiedzą.
Pozdrawiam,

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ASO nie potrafilo wykasować inspekcji????
Chyba "serwisujesz" samochód w tzw. "garażu"

Żadnym garażu, podjechałem tam gdzie zawsze serwisuję auta. Stacja fachowa, jednak mieli problem z tą inspekcją.

Musisz podjechać do ASO na examiner i skasować instekcję.

Informacja o okresowym przeglądzie (30.000) przestała się pojawiać samoistnie po ok 500 kolejnych km - nie wiem czy tak być powinno ale u mnie jest. Natomiast ostrzeżenie o konieczności wymiany oleju pojawiło się jeszcze wcześniej (~25 kkm). Tutaj pomógł przypadek, gdyż miałem umówioną następnego dnia wizytę w ASO z innego powodu i przy okazji zleciłem skasowanie tego ostrzeżenia. Ale kto wie - może też samo gaśnie po jakimś czasie?

Odświeże temat. Czy istnieje możliwość samodzielnego wykasowania change engine oil, czy pozostaje tylko wizyta w aso, mam interfejs VAG Com i program Fiat Ecu Scan w wersji free i niestety ta wersja nie pozwala na skasowanie inspekcji. Proszę o radę...

Twoje pytanie zawiera odpowiedź: komercyjna/zarejestrowana wersja FECUScan załatwi sprawę do końca.

Tylko Fiat Ecu Scan - koszt 49 EUR + kabelek za 120 PLN

Inspekcji olejowej żadnym tanim programikiem nie wykasujesz, tym bardziej wersja FREE. Pozostaje wizyta w ASO. Wykasowanie kosztuje stefkę i... po sprawie.

Inspekcji olejowej żadnym tanim programikiem nie wykasujesz, tym bardziej wersja FREE. Pozostaje wizyta w ASO. Wykasowanie kosztuje stefkę i... po sprawie.
Wymieniam olej w moim zaprzyjaźnionym ASO Fiata na prowincji :-)
Mogę kupić Selenię ze zniżką, koszt wymiany to jakaś 1 roboczogodzina a podłączenie do kompa i kasowanie inspekcji gratis w ramach usługi wymiany oleju.

inspekcje mozna kasować FESem przez kabel ELM. co do pełnej wersji FESa warto skontaktować się z użytkownikiem danus77 ;)

Tylko wersja z ELM'em czy stara wersja KKL'a tez sie da?

"Change engine oil" można wykasaować VAG KKL-em w FES w pełnej wersji - szukaj parametru "Poziom degradacji oleju", potem jedna z ostatnich zakładek po połączeniu z ECU.

"Service expired" będzie związany z tzw. "Service interval" - zakładka SERVICE w lewym dolnym rogu - śmiga tylko na ELM 327, przy pełnej wersji FES-a.

Ostatnia edycja:
Panowie jak można zresetować inspekcje serwisową ? Mam fes'a i niebieski kabelek ale nie moge tego zrobic nie chce sie lączyć z serwisem;/

Panowie jak można zresetować inspekcje serwisową ? Mam fes'a i niebieski kabelek ale nie moge tego zrobic nie chce sie lączyć z serwisem;/

a czego nie zrozumiałeś z postu powyżej ?

"Change engine oil" można wykasaować VAG KKL-em w FES w pełnej wersji - szukaj parametru "Poziom degradacji oleju", potem jedna z ostatnich zakładek po połączeniu z ECU.

"Service expired" będzie związany z tzw. "Service interval" - zakładka SERVICE w lewym dolnym rogu - śmiga tylko na ELM 327, przy pełnej wersji FES-a.

Potwierdzam co powyżej napisali koledzy... FES/MES kabelek VAG KKL-em (ja mam ten http://viaken.pl/pl/pakiet-interfej...scan-multiecuscan-fiat-alfa-romeo-lancia.html z racji tego że miałem starego ELM327 wersji V1 i do BodyCompa trzeba by było kombinować z rezystorami), działa bez zarzuta. Inspekcja skasowana - baaa nawet można stan licznika zmienić - tylko w przód .... A do kasowania inspekcji serwis mógł użyć nawet diagnozer LAUNCH'a (wiem bo testowałem).
Dlatego nie wiem czemu serwis miał problem - podejrzewam że do tej pory inspekcji kasowali za pomocą sekwencji przełączników ale w tym aucie tak się nie da :)

Witam , również w moim przypadku aso miało problem i nie udało się wykasować service expired . Jedynie serwis olejowy wykasowali.

Amortyzatory
Powrót