Zaślepienie EGR

A co to jest to CF2. Pytam tak przez ciekawość. Podobno kto pyta ten nie błądzi :)
To oznaczenie jednostki
Cf2 to np. 105 KM turbina bez kierownicy, wtryskiwacz 5 punktowy. Ty masz CF3 czyli kierownica inny sterownik i wtryskiwacz 6 punktowy pewnie jeszcze pare innych ale ja jestem nowy i się ucze.

Bo zasadniczo w 1.9JTD 105, 110, 115KM oraz 2.4JTD 136, 140 i 150KM błąd spowodowany przez EGR na desce się nie pojawia, a jedynie w ECU.

Może lepiej to określić, że w EDC15 nie pojawia się na desce, a w EDC16 pojawia się na desce.

Potrzebuje 2 gumowe uszczelki 55191883 i zaslepke 71751468 do 1.9 JTDm 16V 150KM
Albo nie potrafie znalesc, albo juz wyszly z obiegu. Czekam na maila od ASO.

Na allegro znalazlem takie cos http://allegro.pl/197-zaslepka-egr-fiat-1-9-16v-2-4-20v-ope-1-9-cdti-i4187651526.html
Wyglada podobnie, ale uszczelki sa inne...

Czy ktos wie gdzie otrzymam uszczelki 55191883 i zaslepke z dziurkami 71751468 ?

Pytasz poważnie czy nie chce Ci się szukać? W Bydgoszczy na Łęczyckiej masz ASO Fiata, pojedz i kup czy zamów zaślepkę (w komplecie uszczelki). Cena taka jak na Allegro.

Czekam na maila od nich, ale w gdzies temacie czytalem ze ASO wola za zaslepke ~80zl

Ja robiłem zaślepkę sam blaszka nierdzewka 1,2mm
attachment.php

No to ze oryginalna uszczelka wygladala calkiem inaczej.
Info od ASO:
"Wymienione detale, są dwie identyczne zaślepki z 4-ma otworami , z tym ze detal o nr 55225287 (za nr 55191883) ma naniesioną dodatkowo ścieżkę silikonową. Dysponujemy zarówno detale o nr 71751468 – cena 48,- oraz 55225287 – cena 21,38"

Ale jesli te z allegro sa w porzadku, to wlasnie je zamowie, bo rozumiem, ze tutaj nie warto dolacac

EDIT:
Ale w sumie jesli zaslepke z czterema dziurkami 71751468 i uszczelki 55191883, zastapiono jedna czescia 55225287 http://allegro.pl/100-oryginalna-zaslepka-egr-fiat-1-9-2-4-opel-cdti-i4148508150.html to zamowie ta zaslepke 2w1 55225287

EDIT 2: Oryginalna zaslepka z dziurkami i uszczelkami 2w1 (55225287), grubosc blachy ma 0.5mm.
Natomiast zaslepka od Aditech/bram-pol ma 1.5mm. Maja gotowy zestaw zaslepka + 2 uszczelki 25zl. Ostatecznie to zamowilem.

Ostatnia edycja:
Witam, ma silnik 1.9 JTD 8V CF4 (komputer EDC16C39). Ostatnio wstawiłem zaślepkę z dziurkami. Doszedł pewien bardzo mnie denerwujący efekt. Jadę spokojnie lekko dotykając gaz, następnie wciskam pedał chcąc przyśpieszyć to silnik dostaje dziwnego zmulenia. Tak jakby zastanawiał się przez sekunde i dopiero później przyśpiesza. Przed przydławieniem EGR takiego efektu nie miałem.
Dla testu odłączyłem wtyczkę EGR'a i wtedy silnik działa REWELACYJNIE (pomijając pojawiający się błąd). Przyśpiesza super. Na logach ciśnienia doładowania (tylko przy odpiętym EGR) mam ciśnienie zmierzone około 100mBar większe od żądanego. Czy to jest wynik wejścia sterownika w tryb awaryjny? zamkniętego EGR'a?
Miał ktoś takie odczucia po przydławieniu?

piotras256 - po wyłączeniu wtyczki masz zamknięty fizycznie EGR. Stąd ta różnica. Tryb awaryjny daje taki efekt, że w okolicach 3000 obrotów następuje gwałtowne ograniczenie momentu obrotowego.

Panowie. Na początku roku zaslepiłem gnojka. Wszystko było ok. Dzisiaj podczas spokojnej emeryckiej jazdy wywaliło czeka. Alfa jechała tak jak zwykle. Zero podejżanych manewrów. Podłączyłem pod kompa i pokazało bład P0404. Co mogło być przyczyną?
Oczywiście bład wykasowałem. Zrobiłem 5km po mieście. Błąd nie powrócił, alfa jeździ normalnie.

Ale będziesz musiał też go wyciąć programowo. Inaczej wywali błąd.
A z jakich okolic pochodzisz. Nie ma tego w Twoim opisie

Jestem z okolic Lublina.

Jak zaślepiłem go pełną zaślepką na tej rurce która idzie od EGR do kolektora to zaczęła strasznie dymić i nie miała wgl siły jechać...

Zrobiłeś gdzieś nieszczelność - stąd dymienie. Generalnie w twoim silniku to zaślepić trzeba EGR przy kolektorze wydechowym

Amortyzatory
Powrót