Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Franek..... Ja Ci radzę poczytać dział 166 i "porady przy zakupie". Będziesz miał lektury na parę godzin ale nie sposób powtórzyć w tym temacie setek postów na te pytania które już wielokrotnie padały.....
Założyłeś konto i nie myśląc w ogóle palnąłeś nowy temat.......
W skrócie.
1. Często siadają - wymiana
2. Nie zamienniki tylko regeneracja.
3. Oprócz foteli i kanapy 166 miała ekoskórę i to normalne że się wyciera. Elementów na rynku wtórnym jest od groma za psie pieniądze.
4. Dobrze.
5. Temat rzeka. Generalnie TS to zakała marki. Klękają panewki. Ale jeżeli gość faktycznie dbał przez te 7 lat to myślę że sprawa do rozważenia. Może jeszcze polata.
6. To już zależy co się stanie. Od drobniaków po wartość auta :sarcastic: a tak poważnie to nie zadawaj niepoważnych pytań. Poczytaj, popatrz na ceny na allegro.

A tu lektura dla Ciebie. I nie krzyw się na ilość bo widzę że nic nie wiesz o aucie a przed kupnem powinieneś wiedzieć wszystko.
http://www.forum.alfaholicy.org/166/33249-zakup_alfy_166_a.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/101298-czy_warto_kupic_alfa_romeo_166_2_0_twin_spark_155km.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166...o_wkladac_gaz_tak_jaka_instalacje_szukac.html

Franek Kup na początek 147 furka mniejsza i na początek lepsza polecam Ci kupić w dieslu 1.9 JTD te silniki są super i dość fajnie śmigają a i mocy Ci nie braknie
a zawsze jak juz Ci będzie mało to mozesz chipa zrobić i coś tam jeszcze wykrzesać :)

A 166 to temat rzeka... Powiem Ci tak jest się co zepsuć a i koszta tez nie są małe... Chyba ze Cie stać na nieprzewidziane naprawy to bierz tą 166 i się nie zastanawiaj
Tylko nie pałuj tego silnika na zimnym i lej dobry olej bo ta panewka lubi się obrócić a koszta juz nie małe...

Bardzo ciekawa
wyglądna na zadbaną i czyściutką

Daroo widzę ze mój zioek jesteś :P :P

Pasuje taką do nas do miasta bo poza moją była tylko 1 a teraz juz nic nie ma hehe

marek230482

Dziękuje za linki i studiuje aktualnie te tematy. Dziękuje za Odp.
Prawda za dużo o tym aucie nie wiem, ale tylko się przymierzam do tego auta. Chłonę informacje szybko więc może niedługo się zdecyduje. Szukałem aby dobrej porady.

Ale z jakiegoś powodu wisi regularnie na allegro grubo ponad rok. Warto dokładnie sprawdzić, może wszystko jest OK a odstrasza duży silnik i cena (przecież "igły" od mirka handlarza stoją po 15 i są w full opcji ;)).

najprawdopodobniej wisi, bo z tego co ja sie dowiedzialem, podczas ogledzin w aucie wisialo ze 20 choinek zapasowych, doslownie w kazdym miejscu, w ktorym dalo sie zawiesic

Alfa to ma male spalanie. Moje pala ok 19-21w miescie w zaleznosci od ilosci korkow ale moj Jeep 5.9 pali w tych samych warunkach 28-30 :-)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

To tak przy normalnej jezdzie jak zaczyna sie zabawa czyli wykorzystanie mocy to i 40 potrafi wsysnac :-) a na trasie przy spokojnej jezdzie czyli max 120 15litrow ale juz przy 140 17litrow :-) areodynamika kiosku ruchu robi swoje

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Przed majowym weekendem zrobiłem trase w góry ( Zakopane ) razem 1150 km i Alfa spaliła 141 litrów gazu , trasa zróżnicowana, czasem 90 km/h czasem 200 wiec wynik mysle ze ok :)

Bardzo przyzwoity. Mi się rzadko takie wyniki zdarzają. Niestety kupując 166 trzeba się liczyć że to optymistyczny wynik :)
Ale jak tak porównuję do 159 w jtd to i tak taniej jazda wychodzi :P nie wiele ale jednak.

ale po miescie nie jesy juz tal wesoło, 18 L norma, powiem szczerze ze duzo daje dobrze dobrana instalacja miedz Fi 8 i koniecznie wielozawór Extra , zaden mniejszy , wymieniałem go ostatnio bo byl Normal i auto nie mialo takiej mocy jak na benzynie a teraz jest "prawie" tak samo jak na benzynce :P no i mniej pali :P

Sporo zależy od regulacji - można wyregulować tak, że do 5tys idzie ładnie jak na Pb, a potem paliwa brakuje, a spalanie wtedy ładne jest. Poza tym darrager Ty masz manuala, tak? Automat, szczególnie w mieście więcej sobie popija. Ja z trasy do Zakopanego + bujanie po górach miałem średnią coś między 13-13.5, ale sobie nogi nie żałowałem :)

Może mi ktoś powiedzieć czy ma to jakieś znaczenie przy przerejestrowaniu auta , rozmawiałem długo ze sprzedawcą AR 166 3,0 z Warszawy za 8250zl i po pierwsze to jakiś Turek/Grek lub Arab , po Polsku nie gada. Auto ma wbite w dowodzie silnik 2,0 zamiast 3,0 , będa z tego jakieś problemy ?

Według gościa wszystko jest OK z autem , wysłał mi sporo zdjęć z zewnątrz i wewnątrz i na tyle ile mogłem się przyjrzeć , to wygląda naprawdę w porządku. Miesiąc temu wymieniał pompę paliwa i tyle.

Alfa 166 to kawał solidnego auta, ale potrafi być też wymagająca. Pomimo tego, że koszty utrzymania wypadają nieźle na tle klasy, to pamiętaj, że to wyższa klasa. Tu 1000 zł to nie jest dużo. Małego hatchbacka wyremontujesz za 1.5tys, a tutaj wyremontujesz zawieszenie z przodu i to niekoniecznie całe ;)

O spalaniu nie piszę, bo to już pewnie wiesz. Czytaj tematy i przemyśl.

Podjedź do najbliższej stacji diagnostycznej i zapytaj jak wygląda przegląd takiego auta - w papierach silnik 2.0, a pod maską 3.0 :)
I co to w ogóle było? Swap? Wierzysz w to?
Bo jak dla mnie to są papiery od innego egzemplarza...

Uważaj. Jeśli chodzi o sprzedawców nie gadających po polsku czy łamiących jest cała mafia, która się zajmuje tak naciaganiem ludzi. Ja też kiedys prawie tak kupiłem auto baaardzo okazyjnie ale doczytałem sie w necie, że to oszuści. Może to nie ten przypadek ale uważaj.

Nie był swap , tylko ponoć poprzedni właściciel tak wpisał w papierach żeby zaoszczędzić na opłatach.

Napisałem do niego żeby mi podał VIN i czy VIN się zgadza w dowodzie i na aucie. Jeszcze mi nie odpisał.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót