• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Alfa Romeo 156c - Camey

Błotniki z tyłu zroboine, na przód nie miałem jeszcze czasu i pewnie zrobie je dopiero jak już koła będe miał. Oponki będą 225/40/18, no chyba, że chodzi Ci o producenta to albo Pirelli, Conti bądz Michelin.

Pytałem oczywiście o szerokość opon. Przy tej szerokości i ET felg z oponami 225 można by chyba nawet trochę poszerzyć błotniki.

No i tu nie wiem właśnie. Do 147 felgi 8 calowe z ET 32 wchodzą na styk a w 156 jest niby trochę więcej miejsca i z tego co wiem to rozmiarówka przy ET 30 ma się zmieścić (mowa o gumie 225/40). Ale licze się z tym, że może będzie trzeba poszerzać blotniki choć nie chce by koła zbytnio chowały sie w nadkolu. Zobaczymy jak to będzie wyglądało.

Z racji tego, że już bardzo długo nie pisałem u siebie w temacie pora uaktualnić trochę wątek i wstawić nieco świeżych zdjęć. Od ostatniego wpisu pozmieniało się co nieco:

- przesiadka o oliwy 10w40 Valvo Max Life na 5w50 Valvo VR1
- wymiana wszystkich poduch pod silnikiem
- wymiana baranów wraz z podstawami na te z 3.0 Busso
- malowanie pokryw i listew wtryskowych
- wymiana węży wspomagania przy chłodniczce
- wymiana kierownicy na multifunkcyjną
- felgi 18" Binno B3 8jx18 ET30 + opony Michelin Pilot Sport 3 225/40/18
- sprężyny sportpack

Co do awarii to jedynie co miałem problem z pocącym się wężem wspomagania biegnącym do chłodnicy płynu wspomagania ale to już historia. W planach dalekich lub bliższych to posadzenie jeszcze niżej Belli bo pomimo tego, że sportpack obniża o te 20mm to mimo wszystko dalej jest wysoko i tu pomogą sprężynki Eibach ProKit od Proxima. Customowy stabilizator albo przynajmniej ten z GTA na tylnią oś. Na wiosnę będę musiał zająć się też wydechem bo portki już parę razy przytarły o drogę no i z końcowego tłumika to została już tylko pusta puszka. Przy wymianie hamulców która nastąpi najprawdopodobniej już w przyszłym sezonie w zamyśle mam montaż zacisków Brembo z tarczami 330mm i nowymi przewodami w stalowym oplocie. No i pewnie będę musiał wymienić chłodnicę na nową bo obecnia ma już trochę za sobą no i przy niskich temperaturach zaczął mnie wkurzać swoim cykaniem filtr oparów paliwa i elektrozawór i on też będzie wymieniony. W najbliższych dniach mam zamiar wymienić dolot na rurę z nierdzewki i kolanka by pozbyć się harmonijki na rurze dolotowej.
Wszystko wyżej wymienione to raczej standard a z rzeczy mniej standardowych do racji tego, że w czerwcu miałem przygodę i pewien pan cofając trochę zmolestował przedni zderzak Alfy. Wymieniłem więc kompletny przód na wersję po liftingu. Odszkodowanie oczywiście nie pokryło całości prac no ale na coś trza pieniąse wydawać.:jester:

Załączniki

• c1.jpg
    c1.jpg
    146.3 KB · Wyświetleń: 126
  • c2.jpg
    c2.jpg
    183.8 KB · Wyświetleń: 127
  • c3.jpg
    c3.jpg
    117.5 KB · Wyświetleń: 146
  • c4.jpg
    c4.jpg
    129.6 KB · Wyświetleń: 129
  • c5.jpg
    c5.jpg
    137.7 KB · Wyświetleń: 155
  • c6.jpg
    c6.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 136
  • c7.jpg
    c7.jpg
    117.6 KB · Wyświetleń: 132
  • c8.jpg
    c8.jpg
    135.4 KB · Wyświetleń: 156
  • c9.jpg
    c9.jpg
    118 KB · Wyświetleń: 136
  • c10.jpg
    c10.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 126
  • c11.jpg
    c11.jpg
    158.5 KB · Wyświetleń: 128
  • c12.jpg
    c12.jpg
    144.1 KB · Wyświetleń: 111
  • c13.jpg
    c13.jpg
    94.7 KB · Wyświetleń: 129
  • c14.jpg
    c14.jpg
    165.9 KB · Wyświetleń: 114
  • c15.jpg
    c15.jpg
    141.2 KB · Wyświetleń: 107
  • c16.jpg
    c16.jpg
    240.7 KB · Wyświetleń: 124
  • c17.jpg
    c17.jpg
    212.5 KB · Wyświetleń: 128
  • c18.jpg
    c18.jpg
    188.1 KB · Wyświetleń: 98
Fajna dopieszczona Bella :)

Opisz wrażenia bo wymianie kolektorów, jakie koszta, czy były jakieś problemy przy montażu, hamowałeś przed i po ?
Sam myślę nad takim modem u siebie:D

Bardzo ładna :) Jedyne co mnie w niej gniecie, no ja wiem, że gustach się nie dyskutuje ale... przód po FL!

Jakoś tak dziwnie, przód po FL a tył ??? ... też powinien, w tym przypadku należałoby być konsekwentnym.
Bardzo ciekawe felgi.

Jestem ciekaw, jak działają Ci "guziki" na kierownicy w połączeniu ze zwykłym radiem? Było dużo rzeźby?? Z tego co wiem działają tylko z fabrycznym?

Woda83 Alfy nie hamowałem bo nie robiłem softu, co do wrażeń to najbardziej odczuwalna jest różnica w zakresie 3000>4500 gdzie przy standardowej 2.5 jest czuć wyraźnie to "kopnięcie" a po wymianie kolektorów krzywa momentu w tym miejscu się bardziej wypłaszczyła i podczas jazdy to "kopnięcie" jest mniej czuć. B0rn20wn, który po mnie robił tego moda dodatkowo zauważył, że Jego Bella trochę mniej pali ale ja u siebie tego nie zaobserwowałem.
Co do kosztów to zakup baranów wraz z podstawami, uszczelki jeżeli stare się nie nadadzą i zaciski na barany 3.0 jeżeli sprzedający nie dołączył, ewentualnie oringi wtrysków. - tyle a jeżeli chodzi o montaż to nic trudnego jeżeli masz narzędzia a właściwie długi klucz imbusowy. Trzeba tyko uważać przy wyciąganiu listwy by nie uszkodzić wtrysków.

Tył po lifcie może przyjdzie choć chyba jedyną motywacją ku temu było by ktoś (odpukać) zaparkował w bagażniku. Tył FL w przeciwieństwie do przodu ani trochę mi się nie podoba no ale czas pokaże...

Zieloo007 sterowanie z kierownicy nie działa bo mojego radia nie da się pod nie podłączyć. Jedyne co zrobiłem to kable pociągnąłem pod jednostkę aby kiedyś nie trza było się gimnastykować:P

Springi wejdą na wiosnę a na progi SP to już poluje od samego początku i nic wartego uwagi nie znalazłem :(

Tył po lifcie może przyjdzie choć chyba jedyną motywacją ku temu było by ktoś (odpukać) zaparkował w bagażniku. Tył FL w przeciwieństwie do przodu ani trochę mi się nie podoba no ale czas pokaże...

Też bardziej podoba mi się przed fl, ale zwyczajnie teraz przedni zderzak nie pasuje do tylnego (inny kształt i przede wszystkim obecność "listwy").
Ja bym zderzak założył, a klapę zostawił ;)

tez bym tak zrobil, tylko zderzak z tylu wymienil a klape zostawil. mi tez klapa po fl srednio sie podoba

Też bardziej podoba mi się przed fl, ale zwyczajnie teraz przedni zderzak nie pasuje do tylnego (inny kształt i przede wszystkim obecność "listwy").
Ja bym zderzak założył, a klapę zostawił ;)

No nie wiem, czy to będzie db wyglądało... Albo całość albo nic...

Pożyjemy zobaczymy. Na razie napewno nic z tyłem robić nie będę bo trochę inne mi się wydatki szykują.:girl_wacko:
Rozpocząłem walkę z harmonijką dolotu czyli chleb powszedni u posiadaczy fałek. Sama harmonijka już dwa razy była reanimowana i jak to mówi analfabeta 'do trzech razy sztuka'. Początkowo myślałem o wymianie tej gumy na nową ale jej cena w ASO mogła by stać się tematem kolejnego odcinka "Trudnych spraf". Zakup używki to też raczej poroniony pomysł bo dostać można ją albo w stanie beznadziejnym albo jeszce gorszym. Plan jest więc taki aby pozbyć się harmonijki i rury dolotowej z rezonatorem a w ich miejsce wstawić kolanko przy przepustnicy, dalej rurę z amelineum i łącznik z przepływką. Elementy układanki są już zamówione, na razie dotarła tylko rura.
Problemem może być materiał czyli aluminium. Z racji tego, że bardzo dobrze przewodzi ciepło nie wiem czy rura nie będzie się za bardzo nagrzewać od rozgrzanego silnika a tym samym temperatura powietrza nie będzie zbyt duża ale to wyjdzie w praniu i będę poszukiwał innego rozwiązania.:o

Załączniki

• c77.jpg
    c77.jpg
    173 KB · Wyświetleń: 52
Dzięki Proxim za linka. Widziałem to rozwiązanie LukaszaB ale długość dolotu w jego dziele nie wiem czy właśnie nie będzie powodować szybszego nagrzewania strumienia powietrza również z racji tego, że biegnie blisko silnika. Ja chcę to zrobić na prostym odcinku co skróci nieco dolot ale przynajmniej oddalę go od silnika i uniknę spawów. Ja rurę kupiłem od FIMCa

No i słowo ciałem się stało:D. Dotarły pozostałe elementy układanki i dziś pomimo nie za wysokiej temperatury założyłem nowy dolot do Busso. Z powodu braku dostępności sylikonowych kolanek i łącznikow w czarnym kolorze zakupiłem takowe wykonane z gumy. Elementy nowego dolotu to od strony przepustnicy kolanko 90st, rura aluminiowa zgięta pod kątem 90st z czymś a'la nypel do podpięcia odmy i łącznik elastyczny łączący całość z przepływką. Czyli wszystko proste jak budowa cepa i montaż wraz z docinaniem i wierceniem rury zajął mniej niż 2 godziny. Co do efektów to trudno napisać czego można się spodziewać. Na pewno będzie lepiej gdyż nareszcie dolot jest szczelny ale z racji, że jest krótszy od standardowego o około 5~6 cm nie wiem czy w dole nie będzie gorzej zyskiem dla góry ale póki co to tylko teoretyzuje bo jeszcze nie byłem na objeździe. Jedyne co mogę na razie na pisać to, że zmienił się dźwięk, jest głośniej, bardziej metalicznie ale bez przesady. Oto efekt pracy.:o

Załączniki

• d1.jpg
    d1.jpg
    248.2 KB · Wyświetleń: 75
  • d2.jpg
    d2.jpg
    223.9 KB · Wyświetleń: 89
  • d3.jpg
    d3.jpg
    229.2 KB · Wyświetleń: 80
  • d4.jpg
    d4.jpg