• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Brera 3.2 Q4

• Autor wątku Autor wątku qnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    q4
Q

qnik

Guest
Witam,

Postanowiłem pozbyć się swojego dzieciowozu (BMW 320d E91) i kupić coś ciekawszego. Zacząłem się rozglądać za Brerą i wpadł mi taki egzemplarz:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-3-2-jts-q4-sky-view-navi-C30581023.html

Tylko ten przebieg wydaje się dość podejrzany, ale to już zweryfikuje mój mechanik, tak samo jak historię wypadkową. Mam w związku z nią kilka pytań:

1. Czy może ktoś z forum zna ten egzemplarz?

2. Automat w Alfie: szczerze mówiąc, szukałem tym razem czegoś szybkiego w manualu, ale jak trafia mi się w moim mieście automat z silnikiem jaki chciałem, napędem na 4 koła i kolorze jaki chciałem to nie będę wybrzydzał. Czy ma ktoś może porównanie do automatu BMW, ewentualnie do DSG? Chodzi mi o szybkość przełożenia na niskich/wysokich obrotach i szybkość redukcji.

3. Na co zwrócić uwagę przy zakupie/oględzinach tego modelu? Wiem mniej więcej na co patrzeć przy kupnie BMW, natomiast to ļedzie moja pierwsza alfa więc proszę o poradę co i jak.

4: Silnik: ile to to pali? To w sumie sprawa drugorzędna, bo dużo samochodem nie jeżdżę, więc liczy się zabawa a nie koszty :) Pytam z ciekawości i dlatego, że przy tej mocy 7s do setki szczerze mówiąc du*y nie urywa.

5: napęd Q4 - czy jest to napęd stały czy dołączany, czy nie hałasuje, cieknie itd?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Ad1. Ja nie widziałem by ktoś coś o niej na forum pisał.
Ad2. Z automatami nie ma problemów. Nie jest to DSG ale to są generalnie automaty bezproblemowe.
Ad3. To co zwykle w zakupie nowych aut ;) Nie ma jakiś szczególnych rzeczy na które warto zajrzeć.
Ad4. Realnie to szykuj się na 20l w mieście. Te silniki palą abstrakcyjnie dużo jak na posiadane osiągi.
Ad5. Dołączany, (Haldex lub coś w tym stylu). Nie jest to stały napęd jak np w subaru. Generalnie bez problemowy.

Kolorystyka w środku dość kontrowersyjna. Pewnie przez to taka cena.
3.2 to wersja trudno sprzedawalna i to też może być przyczyną tak niskiej ceny ;)

Akurat co do przebiegu to ostatnio na forum użytkownik kupił Brere 3.2 z 2006 z realnym przebiegiem, bodajże 15.000. W B-stoku masz dwa ASO, może warto również tam prześwietlić Brere. No i tak jak napisał jarząbek, nie ma co ukrywać Brera to nie jest samochód dla typowego Kowalskiego dlatego trudno sprzedać aczkolwiek czujność podczas oględzin wskazana.

Witam,
5: napęd Q4 - czy jest to napęd stały czy dołączany, czy nie hałasuje, cieknie itd?

To stały Torsen C, już się przyzwyczaiłem do jego "odgłosów" typu stuki-puki, coś mi tam z tyłu zaczyna szumieć (jeszcze nie zidentyfikowałem dokładnie: dyfer, łożysko, opony ?) , na szczęście nie cieknie.

Będę niedługo w Białym to z ciekawości miałem tą Brere oglądnąć, może już ją oglądałeś?

ostatnio na forum użytkownik kupił Brere 3.2 z 2006 z realnym przebiegiem, bodajże 15.000.

Potwierdzam :) nabyłem 3.2 Q4 z udokumentowanym przebiegiem 14000 km, także przebiegiem w tym przypadku bym sie nie przejmował. Sugerowałbym klasyczne oglądanie auta (środek bez przetarć, szyby z tej samej serii, ogólnie mechanika i blachy). Podobno w Brerach odsuwanie podsufitki sie psuje.. u mnie działa ale i tak mam zawsze odsunięte :) Jak wstępne oględziny ok, brał bym do mechanika lub ASO sprawdzić historie itp. Mam od kilku tygodni 3.2 i w trybie mieszanym (65% miasto 35% trasa) pali mi jakies 15L/100. Frajda pierwsza klasa i auto świetnie się prezentuje :) Powodzenia!!

Amortyzatory
Powrót