• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Panowie,
czy któryś z was byłby tak uprzejmy i w dziale Kupię auto umieścił w moim imieniu takie ogłoszenie?

[...]
[166] Zdecudowanie kupie 166 FL 2,4 JTD w manualu.

Kupię AR 166 FL 2,4 JTD, manual, w bardzo dobrym stanie blacharskim (bezwypadkowym) i silnikowym. Preferowany silnik 20V.
[...]

Sam tego nie zrobię, gdyż cyfra blokuje :)
Z góry dzięki.

podaj tel. lub email do siebie, żeby ludziska do ogłaszającego nie uderzali ;)

Nie wiem, czy ktoś wystawił, więc ja to zrobiłem. Musi chyba tylko zatwierdzić administrator.

Ja się powoli przymierzam do zakupu 166 tylko myśle nad FL juz...
no i tylko z v6 pod maską
Z tym że nie wiem czy szukać 3.0 czy moze "cukiereczka" 3.2 TI??
Jakieś propozycje?
I Co myślicie o tych automatach alfy? Jest sens czy lepiej w manualu??

Z tym że nie wiem czy szukać 3.0 czy moze "cukiereczka" 3.2 TI?
3,0 tylko w automacie. W manualu masz albo 3,2 albo 2,5 (jeszcze rzadziej spotykany).

I Co myślicie o tych automatach alfy? Jest sens czy lepiej w manualu??
Nie zadawaj takich pytań. TO jest w stylu: czy Pb czy ON. Nie dostaniesz jasnej odpowiedzi. Sam się przejedź i zdecyduj co dla Ciebie jest ważne. Ogólnie ZF`y to solidne i trwałe skrzynie (w benzynie tylko z tymi będziesz miał do czynienia). Tak więc o trwałość to się nie martw bo prawdopodobieństwo że skrzynia Ci padnie jest takie samo jak w manualu.

ZF w 166 przede wszystkim to wygoda, komfort. Nie nastawiaj się na osiągi bo nawet w porównaniu do przed liftowego manuala 3,0 to automat traci dużo z przyspieszenia. A co dopiero do 3,2 (po lifcie). ALe oczywiście mocy nie brakuje i jest czym kota pogonić :P

Jednak przejedź się bo jeździć automatem trzeba umieć. Niektórzy twierdzą że auto zamula - nie umieją jeździć.

Z tym że nie wiem czy szukać 3.0 czy moze "cukiereczka" 3.2 TI??

Masz okazję się przejechać takim "cukiereczkiem" bo akurat widziałem, że jest wystawiona jedna 3.2 TI na otomoto a to naprawdę rzadkość.
Jedź potestuj i sam zdecyduj. Ja miałem przyjemnośc jechać liftową 3.2 i wrażenia zacne poza tym, że te cztery je...ne katalizatory zabieraja trochę pięknego brzmienia.

Marek właśnie o odpowiedź o solidności mi chodziło bo tu każdy różnie gada a Ty akurat styczność z tym miałeś także właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :)
Czy się tą przejadę co jest na otomoto nie wiem bo aktualnie jestem w irlandii.
A co do jazdy automatem to o to sie nie boję bo juz trochę takimi jeździłem wiadomo zmieniać biegi może różnie ale generalnie mi chodziło o jego awaryjność,
ale skoro mówisz ze takie samo prawdopodobieństwo co uszkodzenie manuala to nie ma o czym rozmawiać tylko szukać :)

Mówicie ze aż 4 katalizatory?? :O :O :O
Myśle ze się mozna tego pozbyć bez większych problemów zeby wydobyć jeszcze piękniejszy dźwiek? :D

Myśle ze się mozna tego pozbyć bez większych problemów zeby wydobyć jeszcze piękniejszy dźwiek?

to nie jest takie proste jak sie może wydawać. Problem pojawia sie z sondami których tez jest 3 albo 4. Dobry elektryk powinien sobie poradzić ale wiem, że trzeba mieć do tego "łeb na karku"

Witajcie :)
Moja Alfa jest oficjalnie do sprzedania ,większość informacji pod linkiem poniżej.
Auta obecnie nie wystawiam na allegro itp , może ktoś z forum zechce łyknąć zadbane autko.
Zachęcam do pytań , Łukasz 691953986
[h=5]http://pokazywarka.pl/f8bais/ (wiem DSD zamiast DSP :( )[/h]

A taki podjarany na zlocie byłeś :P czyli się za rok nie zobaczymy....

Czy jest tutaj ktoś z okolic Pszczyny? (Tychy, Żory, Bielsko Biała)? Chodzi mi o oblukanie tego auta: (chętnie zrewanżuję się zasponsorowaniem napitku lub według uznania).

http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-pierwszy-wlasciciel-C29954639.html

Krajowe, pierwszy i jedyny właściciel. Rozmawiałe dzisiaj z człowiekiem, wyslał mi trochę wiecej zdjęć i moją uwagę zwróciły niemiłosiernie powycierane "małe schowki " w drzwiach. Wiem, że na beżu bardziej widać wytarcia, alee czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. Serwisowany cały czas w ASO, ale podczas rozmowy wyniknęło, że właściciel żyje z włodażami ASO za pan brat, także mogli powipisywać w bazę co im się tylko widziało. Za to dość otwarce mówił, o tym co było robione: wyamienione drzwi po szlifie parkingowym (ASO), "załatana" wstawką rura doprowadzająca powietrze do głowicy, zaślepiony EGR.

Jeżeli jest lub znacie kogoś w pobliżu, będę wdzięczny za namiary / kontakt.

DSC_1220.jpg

Nie obiecuje Ci ale jak będę miał troche luzu w pracy to ewentualnie moge luknąć na nią w piątek....

Dzięki za chęci. Byłbym niezmiernie zobowiązany, bo moja ostatnia wyprawa skończyła się fiaskiem.

- - - Updated - - -

Dostałem chwilowego skoku ciśnienia po tym poście. Auto z forum i tak blisko. Niestety na zdjęciach dopiero wyszło że to przedlift, a jak dla mnie przód przedlifta za bardzo przypomina Sylwestra Stallone ;) No ale o gustach....

Witajcie :)
Moja Alfa jest oficjalnie do sprzedania ,większość informacji pod linkiem poniżej.
Auta obecnie nie wystawiam na allegro itp , może ktoś z forum zechce łyknąć zadbane autko.
Zachęcam do pytań , Łukasz 691953986
http://pokazywarka.pl/f8bais/ (wiem DSD zamiast DSP :( )

wyslał mi trochę wiecej zdjęć i moją uwagę zwróciły niemiłosiernie powycierane "małe schowki " w drzwiach

O jasny gwint! Ja też czegoś takiego w życiu w 166 nie widziałem. Moja starsza ma 215tys przebiegu i w tym miejscu wygląda jak nowa! Ale jest czarna...

O jasny gwint! Ja też czegoś takiego w życiu w 166 nie widziałem. Moja starsza ma 215tys przebiegu i w tym miejscu wygląda jak nowa! Ale jest czarna...

Problem polega na tym że poliftowe tapicerki aby miały kolor (plastiki) to powlekane były czymś w stylu gumy (jak przed liftem np pokrętło świateł). I to po latach mięknie od macania, potu i słońca. W efekcie łatwo złazi. Przed liftem tego nie było. Był goły czarny plastik. I tak samo na pokrętle świateł jak i tu po tych schowkach nie bardzo można rokować przebieg. Po prostu ktoś nie dbał o to.
Na przykładzie przedliftu miałem dwie. Pierwsza o takim samym albo większym przebiegiem (cholera go wie ile miała) miały właśnie zniszczoną tą powłokę. Najbardziej na pokrętle, klapce schowka (to co się naciska) i światłach (pokrętło). Druga ma to w idealnym stanie. Różnica tylko roku ale przebieg ta obecna ma pewnie większy. Kwestia dbania.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót