• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Pulsacyjne hamowanie przy niskich prędkościach

Alabaster

Nowy
Auto
może GT
witam,
problem najbardziej widoczny przy dojeżdżaniu do świateł, czuć jakby koła były w kształcie jaja :D
ostatnio pojechałem do mechanika , zawyrokował że tarcze i klocki z przodu do wymiany , jakieś 1 tyś km było dobrze ale teraz problem powrócił
co to może być?
pozdrawiam

Skoro wymiana tarcz pomogła a to wróciło to pewnie znowu zwichrował. Zdejmij je i sprawdź czy nie biją.

tarcze można szybko" załatwić " nawet wjeżdzając w kałuże po ostrym hamowaniu....albo na myjni po ostrzejszej jeździe. No i jescze kwestia jakości tarcz......

Bardzo łatwo je też można zjechać po złym montażu, zwłaszcza jak założy się tarczę na niewyczyszczoną piastę, kwestia kilku hamowań i też będzie zwichrowana.

Słyszałem też dużo opinii na temat spadku jakości Brembo, słyszałem już od kilku mechaników że trafiają się takie, że tylko do zwrotu się nadają. U mnie jest ten problem, po założeniu zaczęły bić, ani ostro nie heblowałem ani nie były moczone. Na razie jeżdżę, jak będzie chwila to dam do przetoczenia...

U siebie założyłem zestaw ATE gładkie + Ferodo Premier - wystarczy właściwy montaż - dokładne wyczyszczenie powierzchni styku tarczy z piastą + wyczyszczenie i przesmarowanie zacisku + posmarowanie klocków pastą miedziową od strony zacisku i zero piszczenia, bicia, tak więc polecam taki zestaw jakby ktoś wymieniał :)

tarcze bosch miały być , tak mi przynajmniej mechanik mówił :D
a czy klocki też musiałbym wymienić na nowe i czy tarcze wystarczy przetoczyć ?

dwie rzeczy do wykonania:
1. sprawdzić koła - wyważenie i stan samych opon
2. pojechać do mechanika który, przetacza tarcze na samochodzie- mają specjalny przyrząd do sprawdzania bicia tarczy. no i stan powierzchni piasty- jak została źle oczyszczona to tarcza nie przylega i bicie gotowe.

tarcze są teraz słabo postarzane i często po założeniu nowych i przejechaniu trochę dystansu trzeba je przetoczyć i wtedy jest ok

tarcze są teraz słabo postarzane i często po założeniu nowych i przejechaniu trochę dystansu trzeba je przetoczyć i wtedy jest ok

No właśnie tak też słyszałem już od kilku osób, muszę się w końcu za to wziąć. Ale oczywiście formalnie przetaczanie jest niezalecane i podpada pod druciarstwo ;) - tak też słyszałem.

Co innego planowanie powierzchni tarczy żeby nowy klocek pasował idealnie a co innego tokarka i usunięcie 2mm materiału żeby rant znikł.

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com

tak w ogóle to nie powinno sie toczyć wentylowanych tarczy. Taką opinię słyszałem od specjalisty.

A zaciski w jakim stanie są? Nic tam nie jest zapieczone, koła się nie grzeją?

Amortyzatory
Powrót