[159] rozmiar opon vs polskie drogi

Między 215 a 225 wbrew pozorom jest różnica odczuwalna. Na 205 koleiny są już realnie znośne ;)

ja bym tu dorzucił, że to zależy w jakim aucie ...
w focusie1 mam 205/50/16 i w koleinach rzuca nim bardziej jak brerę na 235/45/18 - zawieszenia i geometrie w obu autach OK.

U mnie aktualnie sa Michelin 205/60R16 i w koleinach tez musze uwazac bo przy zmianie pasa auto nie jedzie do konca tam gdzie bym chcial.

ja mam Barum Bravuris 2 w rozmiarze 205/55/16 i nie zauwazylem zadnych problemow w koleinach.Zimowe mam o takim samym rozmiarze Sava Eskimo s3+

Ostatnia edycja:
225/50/17 Jazda po drogach - trzeba uważać na nasze studzienki, ale generalnie jest znośnie.
W koleinach - jak już pisano, masakra. Czyli kierownica musi być trzymana pewnie. Na jakimś cudownym rondzie chyba w Łodzi, samochód dawał takie sygnały, że myślałem już, że mi koło odpadło.
A opon się kupuje, a nie dorywa - lepszy jakiś koreański wynalazek, niż "prawie nówka" renomowanej firmy, która cholera wie ile leżała i gdzie, ile krawężników zaliczyła itd.

225 50 17 i jest ok:)jesli sa koleiny to niema dobrego rozmiaru:)

Heh, no to szału nie ma z tymi rozmiarami...
Ja obecnie mam 225/45/18, ale z racji tego, że mam dość szerokie felgi zastanawiam się nad 235/45/18 - jeździ ktoś z Was na takim rozmiarze, by móc coś powiedzieć na ten temat?
Pozdrawiam.
- Rafał

Na 18 calowych auto prezentuje się świetnie z oponami 225/18.Ja jak kupiłem auto założone były opony 235/45/17 i na nich bardzo żle się jeżdziło,szczególnie po koleinach.Opony sprzedałem i kupiłem na te same felgi opony 225/50/17 i okazało się że na nich jeżdzi się bardzo dobrze a różnica w szerokości jest niewielka.

U mnie 225/50/17 nie narzekam, koleiny to inna sprawa są lepsze i gorsze... ma ktoś doświadczenie z 235/40/19 bo nad takimi myślę...

Ja mam 235/35/19, oczywiście im większe koleiny tym gorzej. Poza tym jeździ się dostatecznie komfortowo, czasem serce zaboli jak wpadnę w jakąś dziurę, generalnie jednak imho wcale nie jest tak źle jak by to mogło się wydawać. Regularnie pokonuję trasę DK1/S1 przez pół Polski i jest ok.

ja na takich jeżdżę i jest OK.

też mam takie jak u przedmówcy i na równej i krętej drodze jest ok (zawieszenie 159 + opony w tym rozmiarze = zaje...sta frajda z jazdy :)) ale jak są koleiny lub inne nierówności to trzeba uważać, być czujnym i mocno trzymać kierownicę.
Kolejną sprawą jest wygląd samochodu w takich laczkach, który jest dopełnieniem agresywnej linii nadwozia

ja miałem w 159 225/50/17 teraz w GTV mam 225/45/17 w jednym iw drugim przypadku na gładkim asfalcie auta prowadzą się jak marzenie, oczywiście im gorsza naiwerzchnia tym bardziej trzeba uważać...coś za coś. Myślę, że 225/50/17 do 159 jest optymalnym rozmiarem felgi i opony.

A ja użytkuję: 205/50R16 na zimę.
na lato wcześniej miałem standard czyli 225/50R17
W tym roku założyłem letnie 225/55R17 i w mojej ocenie to jest optymalna opona na polskie drogi. Oczywiście na szybkich i gładkich zakrętach z dobrą nawierzchnią, nie ma tej precyzji i przyczepności co na niższym profilu, opona jest bardziej "gąbczasta".
Ale na 95% dróg jedzie się po prostu lepiej, bardziej komfortowo i zdrowiej dla zawieszenia.

To jeszcze moja propozycja (może nie ten dział, ale ten temat) m-c temu kupiłem159-kę na oryg.alufelg. szprychach 5x110, 17" z oponami z 2011r continental conti contact 3 235/45 bieżnik 2 szt 6mm, 2szt 7mm, koła tydzień temu wyważane są w super stanie, zdjęcia prześlę na PW, koła kpl. chętnie zamienię na takie same "szprychy" 16" z dobrymi oponami 205, 225/50,55.

Zima się kończy i świadomość przełożenia kół na letnie o rozmiarze 225/50/17 nie napawa mnie radością. Wiadomo ograniczony komfort jazdy. Dlatego zastanawiam się nad rozmiarem 215/55/17. Wiem że licznik będzie troszkę przekłamywał ale czy sądzicie że tym dużo zyskam na przyjemności jazdy na polskich dziurawych drogach i czy może ktoś ma taki rozmiar opon?

Mam 215/50/R17 i żałuję, że nie kupiłem 225 (Poprzedni komplet miałem właśnie 225). Różnica w prowadzeniu jest prawie niezauważalna, a z szerszymi oponami auto bardziej kozacko wygląda :)

U mnie czekaja 235 45 18
przykladalem do 205 55 16,oj malenstwa:)

Ja też zanabyłem 18" na lato. Wprawdzie homologowany rozmiar opony przy tej średnicy to by było tak jak misiu kupił - 235, ale ja jednak wezmę 225/45 ze względu chociażby na moc auta. Sam jestem ciekaw, jak się na tym będzie jeździć, bo po zmianie z 16" odczucia mogą być różne :)

Misiu, po co Ci śruby pływające - vide post w dziale bazar na alfaclubie ? :D

Ostatnia edycja:
Maja,mialy dobra cene
:)
I obawiam sie czy moje nie beda za krotkie,jedna felge przykrecilem na zwyklych (a mam 5x112)zadnego problemu,sruby wystaja z felgi 17mm,czy to napewno wystarczy?
A oponki 235 45 to naprawde spore kolko:)

Amortyzatory
Powrót