[159] Oklejanie wnętrza

• Autor wątku Autor wątku kocurr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Płacę 200 zł. za folię + oklejenie
Tzn 200zł materiał, a koszt robocizny osobno? (można dwojako zrozumieć to co napisałeś).
Powiedz jeszcze jak to wygląda od strony technicznej, demontujesz elementy i oddajesz do oklejania, czy może jakiś inny sposób?
Pytam, bo czarny carbon coraz bardziej mi się podoba :)
Pozdrawiam.
- Rafał

200zł to już raczej z robocizną. Ja materiał kupiłem za 40zł, i wystarczy go spokojnie na 2 159tki. Folia 3M z pewnością będzie droższa.

Ja chyba puki co wracam do serii, wczoraj nagrzało mi się wnętrze i folia przy zegarkach wywinęła się z pod spodu ;/

Ja chyba puki co wracam do serii, wczoraj nagrzało mi się wnętrze i folia przy zegarkach wywinęła się z pod spodu ;/
a kto Ci oklejał i folii jakiej firmy używał, bo to też jest istotne...
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie wiem jak Wy to oklejacie ale ja mimo upalow nie zaobserwowalem takich dziwnych przypadkow zeby mi sie folia wywijala czy robily sie na niej bable. Ja oklejalem oryginalna folia 3M. Z tego co sie dowiadywalem na rynku nie ma lepszej jakosciowo. Wszystkie pozadne zaklady ktore oklejaja karoserie robia to wlasnie na foli 3M.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Nie wiem jak Wy to oklejacie ale ja mimo upalow nie zaobserwowalem takich dziwnych przypadkow zeby mi sie folia wywijala czy robily sie na niej bable. Ja oklejalem oryginalna folia 3M. Z tego co sie dowiadywalem na rynku nie ma lepszej jakosciowo. Wszystkie pozadne zaklady ktore oklejaja karoserie robia to wlasnie na foli 3M.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

3M też się odklei przy upałach - jeżeli ktoś przegrzał ją przy naklejaniu. A o to akurat nie jest trudno - jak się sam przekonałem ;/

tak mi przyszło na myśl, jakby wyszło proszkowe polakierowanie aluminiowej konsoli, nakładki na kierownicę itp, np na kolor hm... grafitowy mat, albo czarny mat. Mam konsolę aluminiową z tzw prążkami.
Jak myślicie, wyglądałoby to estetycznie?
Pozdrawiam.
- Rafał

Najlepiej to zrób kilka zdjęć i poproś jakiegoś grafika o małą korektę koloru. Jako pierwsze przymiarki nie znam lepszej metody.

Problem nie polega na wyborze koloru tylko na tym jak po lakierowaniu będzie wyglądała faktura tej konsoli. Aluminium ma tą wadę, że jest miękkie i podatne na uszkodzenia, tak więc konsola nosi ślady jakiś zadrapań, zarysowań itp, póki jest to naturalne aluminium wygląda to całkiem dobrze, ale jak będzie wyglądać po lakierowaniu???
Pozdrawiam.
- Rafał

Myślę, że osoba specjalizująca się w tej metodzie miałaby jakąś specjalną szpachle czy metodę maskowania takich wgnieceń. Nie ma takiej rzeczy, której polak nie zrobi :]

tak mi przyszło na myśl, jakby wyszło proszkowe polakierowanie aluminiowej konsoli, nakładki na kierownicę itp, np na kolor hm... grafitowy mat, albo czarny mat. Mam konsolę aluminiową z tzw prążkami.
Jak myślicie, wyglądałoby to estetycznie?
Pozdrawiam.
- Rafał

proszkowo czyli trzeba to rozgrzać (160-220'C) żeby farba się rozpuściła a co z plastikami?

Ostatnia edycja:
kurcze ja chyba nie mam aluminiowej konsoli tylko plastik. Schodzi z niego jakaś taka dziwna farba jakby guma bo w jednym miejscu była zadarta. Były plastikowe ?? bo nie wiem nawet :) a temat śledze bo sam myśle o obklejeniu:)

Chyba tak, takie mam wrażenie po swoim "amelinium"

proszkowo czyli trzeba to rozgrzać (160-220'C) żeby farba się rozpuściła a co z plastikami?
to jest drugi problem... Oddzielenie powłoki aluminiowej od tego plastikowego "stelaża" raczej proste nie będzie, o ile w ogóle będzie to wykonalne :/
Tak więc jeśli chodzi o lakierowanie to chyba pozostaje tylko chydrografika, albo po prostu lakierowanie...

kurcze ja chyba nie mam aluminiowej konsoli tylko plastik. Schodzi z niego jakaś taka dziwna farba jakby guma bo w jednym miejscu była zadarta. Były plastikowe ?? bo nie wiem nawet a temat śledze bo sam myśle o obklejeniu
W zależności od wersji wyposażenia były z tworzywa sztucznego i prawdziwego "amelinium".
Pozdrawiam.
- Rafał

W zależności od wersji wyposażenia były z tworzywa sztucznego i prawdziwego "amelinium".
Pozdrawiam.
- Rafał
dokładnie u mnie jest plastik malowany na srebrny kolor, i jest gładka powierzchnia a te konsole z powłoką aluminiową maja prążkowaną powierzchnie. (moim zdaniem o wiele ładniejsza pod warunkiem ze nie zniszczona)

Ja właśnie chciałbym okleić środek auta :) ale nie ze względu że mi się nie podoba tylko że jest to troche zniszczone:/ szczególnie ten plastik na kierownicy dlatego że w swojej 145 miałem też srebrne dodatki (limited org) i miałem to naprawde zadbane szczególnie konsole środkową a tu kurcze troche porysowane to jest ;/ na załączonych zdjęciach widać jak wygląda kierownica ale też nie wyraźnie a na konsoli środkowej mam takie 2 rysy i troche to zabrudzone i aż mnie czepie że tego się nie da wyczyścić:/ na pierwszym i drugim zdjęciu moja konsola i kierownica i chciałbym zrobić z tego tak jak w tych najnowszych 159 na ciemno :) kurcze świetnie to wygląda. Chciałbym chociaż uzyskać podobny efekt :) na 2 zdjęciach widze że jest to tak jakby czarne szczotkowane "amelinium" :D a na tym jednym z Brery że to carbon :) nie wiem co bardziej mi się podoba ale raczej stawiam na szczotkowane ciemne chociaż nie wiem bo kurcze mam czarną skóre w aucie i ogólnie ciemno w środku i te srebrne wstawki pasują :) jak myślicie bedzie pasować ciemne?? czy lepiej szukać aluminium szczotkowane srebrne?? chodzi mi oczywiście o folie bo konsoli w dobrym stanie i takiej jak chce to ciężka sprawa żebym znalazł. i tak np znalazłem przykładowo takie folie:
http://moto.allegro.pl/folia-okleina-aluminium-szczotkowane-150x50-i2895153173.html
http://moto.allegro.pl/3m-folia-aluminium-szczotkowane-czarne-di-noc-i2904153062.html
ale znalazłem również takie coś:
http://moto.allegro.pl/okleina-czarny-zamsz-alkantara-flok-135x50-i2944195450.html
ale nie jestem przekonany że mogłoby to wyglądać dobrze

podpowiedzcie coś :)

p.s. zdj z google ale byłby też na forum:) więc jak coś komuś zwinąłem to się nie gniewajcie proszę :) i przepraszam :)

Załączniki

• CAM00297.jpg
    CAM00297.jpg
    82.3 KB · Wyświetleń: 433
  • CAM00294.jpg
    CAM00294.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 403
  • Ar159a.jpg
    Ar159a.jpg
    149.2 KB · Wyświetleń: 8,169
  • ar159c.jpeg
    ar159c.jpeg
    60.6 KB · Wyświetleń: 2,268
  • ar159b.jpg
    ar159b.jpg
    83.3 KB · Wyświetleń: 2,039
Ostatnia edycja:
A nie zastanawiałeś się może, czy nie lepiej zdemontować te elementy plastikowe i oddać je do malowania ? Ja też się zastanawiałem początkowo nad oklejeniem, ale ostatecznie wybrałem malowanie. Z tym, że ja pomalowałem na srebrno - chciałem kolor jak najbardziej zbliżony do oryginału, bo nie chciało mi się ściągać tych wąskich listewek - tym bardziej że nie było potrzeby ich malować.

podpowiedzcie coś

dla mnie najlepiej pasuje do wnętrza 159 czarny mat/czarny carbon tyle ze ja mam jasną skórę więc mam kontrast do konsoli, więc lepiej może faktycznie w Twoim przypadku skoro masz czarną skórę coś z 1 linku typu aluminium szczotkowane. Tobie ma się podobać:)

Amortyzatory
Powrót