C
criss
Guest
kolega pisał że pod kompem pokazało mu - 130 to takie wskazanie związane jest z czujnikiem w termostacie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czytaj ze zrozumieniem, dobrze?czyli bańka pary wodnej miała - 130 st. dziwne. Wskazania temp. to pół bidy gorzej z tym że silnik się nie dogrzewa ale to jak juz pisałem wina bedzie termostatu
soft wywali błąd czujnika temperatury i ecu załączy ci wentylator
właśnie tu sie mylisz w TSach i nie tylko wentylator załącza się poprzez ECU z czujnika temperatury silnikaWentylator jest włączany niezależnie od ecu. Steruje nim czujnik w chłodnicy. A przynajmniej nigdy nie spotkałem się z tym aby było inaczej.
Ecu nie mierzy temperatury robi to czujnikECU to on mierzy temp. i w przypadku przegrzewania włącza I lub II bieg wentylatora
Człowiek uczy się całe życie.to teraz sie spotkałeś. Za uruchomienie wentylatora odpowiedzialny jest ECU to on mierzy temp. i w przypadku przegrzewania włącza I lub II bieg wentylatora. Takie rozwiązanie jest stosowane bodajże od 96 r wcześniej czujnik w chłodnicy był za to odpowiedzialny
Zdecydowanie tak, można też trochę przysłonić nawiew powietrza na chłodnicę(bardzo pomaga jeśli ktos śmiga po trasie) ale z tym trzeba uważaćNo i teraz ja mam problem z temperaturą. Przy takich mrozach jadąc po trasie silnik osiąga temperaturę nie około połowy tego co powininen. Pewno termostat się nie domyka i dlatego nie może złapać temperatury, a nawet powietrze w kabinie nie leci ciepłe jak np w zeszłym roku. Tylko tak się zastanawiam czy mój tok myślenia jest prawidłowy.
Zdecydowanie tak, można też trochę przysłonić nawiew powietrza na chłodnicę(bardzo pomaga jeśli ktos śmiga po trasie) ale z tym trzeba uważać