[159] Światło cofania

Kat

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.9 Jtdm 150
Witam Szanownych Forumowiczów.
Mam przyciemniane szyby w mojej AR (okazało się, że to wersja Business Progression) i jak cofam w nocy to przy tej jednej "świeczce" do cofania, za przeproszeniem, g... widzę. Zastanawiam się nad wymianą żarówki cofania na mocniejszą LED.
Proszę o podpowiedzi i z góry dziękuję.
Pozdrawiam i Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

ja nie mam przyciemnianych, a i tak g...widzę w nocy...

U mnie też słabo świeci. Właśnie po przesiadce do 159 zacząłem się zastanawiać co jest grane. W samochodach którymi jeździłem wcześniej lampka cofania dawała dużo światła, a w alfie myślałem z początku, że w ogóle jej nie ma. Również mnie ciekawi czy ktoś eksperymentował z tymi światłami.

u mnie to samo mam wrażenie jak cofam w nocy ze nie działa :confused: szyby oryginalne

W takim razie, jeżeli ktoś zapoda u siebie jakąś mocną Ledę niech wrzuci fotki porównawcze.

Jakoś nic u siebie nie wymieniałem, ale oświetlenie wg mnie mam dobre (gorzej kiedy pada deszcz itd, ale to chyba normalne). Zresztą mam czujniki więc się zbytnio tym nie przejmuję.

EDYTA - No specjalnie wczoraj wieczorem zwróciłem na to uwagę, mam wszystko pięknie oświetlone. (nie macie może brudnych lamp?)

Ostatnia edycja:
Hej.
Też mam czujniki, ale lubię widzieć gdzie jadę (po tylu latach w nauce jazdy odruchy zostały:), więc lampy mam zawsze czyste)
Kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/zarowka-led-cree-can-bus-ba15s-p21w-20mm-drl-5w-i2847113135.html
Różnica jest taka: Jak wcześniej nie widziałem nic (przypomnę: ciemne szyby!), to teraz widzę, że coś mi do tyłu świeci.
Teoretycznie: około 5x więcej lumenów niż w standardowej żarówce.
Jak będę miał chwilę czasu to wrzucę foty.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Według aukcji wychodzi 65zł za jedną żaróweczkę, nieźle jak na takie maleństwo.

Według aukcji wychodzi 65zł za jedną żaróweczkę, nieźle jak na takie maleństwo.
No tanio nie jest, ale jak kol. Kat wrzuci zdjęcia - najlepiej porównawcze i efekt będzie korzystny, to jestem w stanie zainwestować :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Faktycznie. tanio nie było,ale zwykłe ledowe postojówki na szynie Can-bus kosztują po dwie dychy. Postaram się zrobić jakieś foty jeszcze dziś.

Ostatnia edycja:
A jak się ma to w praktyce? Więcej widać?
Robiłeś zdjęcia w trybie manualnym z tymi samymi ustawieniami?

Tu widzimy klosz.
A jak wygląda oświetlana droga?
Mógłbyś taką fotkę zarzucić, ewentualnie jakie są Twoje odczucia?

Amortyzatory
Powrót