[MiTo] SZYBA pęka W-wa

Lutraki

Nowy
Auto
Mito Distinctive 1.4 MPI MultiAir 16v 105 KM
Witam
w trasie kamień uderzył w szybę, która powoli zaczyna pękać.
Znacie dobry warsztat gdzie mogą wymienić szybę? W jednym miejscu oceniono, że trzeba ją wymienić.

Mam AC ale ono nie obejmuje szyb, mogę dodatkowo wykupić taką ofertę za 130 zł miesięcznie.
Dzwoniłam w kilka miejsc gdzie montują szyby i cena od 760-900 zł, dużo tym bardziej, że co dopiero odebrałam auto z warsztatu.

poszukaj w necie czegoś takiego jak klejenie szyb...

Klejenie odpada....zbyt duże pęknięcie :( i z każdym km pęka...
Dostałam namiary na firmę, która od 20 lat zajmuje się wymianą,ale jest już za późno i nikt nie odbiera.

No raczej taniej nie wymienisz,jak sie orientowałem u siebie(Śląsk) to podobne ceny były(900 w Nordglass)Wymieniłem z AC tylko uważaj bo Miciak nie ma ramek i trzeba fachowo wkleić.Mi pękła po wymianie i to w ASO.

No raczej taniej nie wymienisz,jak sie orientowałem u siebie(Śląsk) to podobne ceny były(900 w Nordglass)Wymieniłem z AC tylko uważaj bo Miciak nie ma ramek i trzeba fachowo wkleić.Mi pękła po wymianie i to w ASO.

Moje AC nie obejmuje szyb...mogę dokupić za 130 zł.
No jak ASO zrypało to szkoda gadać.
No nic, chyba pojadę tam gdzie serwis AR poleca.

co ma gwarancja do kamieni uderzających w szybę??? ehh...

Twoje AC obejmuje szybę, jedynie bez pakietu za 130 zł uszkodzenie jest traktowane jako zwykła szkoda, czyli tracisz tam jakąś zniźkę, z pakietem tej zniżki nie tracisz.

W ASO wymiana kosztuje 1700 zł brutto, przekalkuluj co najbardziej warto, czy zrobić z AC w ASO i stracić ileś % zniżki, czy zapłacić za jakiś zamiennik

Pomyłka z mojej strony, chodziło o roczną opłatę.
Cóż...będzie z AC. Rzeczoznawca oglądała dzisiaj szybę.

Pomyłka z mojej strony, chodziło o roczną opłatę.
Cóż...będzie z AC. Rzeczoznawca oglądała dzisiaj szybę.

Nie rób z AC. To tylko pozorna oszczędność. Zniżki stracisz nie tylko w następnym roku, ale i w kolejnych.
Za pierwszym razem zrobiłem z AC i koszt podwyższenia AC oceniam na 3000zł. Za drugim razem znalazłem w Gdańsku warsztat, który wymienił mi szybę za 500 zł.

na szybki to można za ok 80-100zł rocznie do zwykłego OC dobrać i wtedy zniżki z AC zostają :-)

Za pierwszym razem zrobiłem z AC i koszt podwyższenia AC oceniam na 3000zł. Za drugim razem znalazłem w Gdańsku warsztat, który wymienił mi szybę za 500 zł.

To jaką Ty składkę płacisz ? Tracisz 10% na 1 lub 2 lata w zależności od towarzystwa ubezpieczeniowego. Czyli około 150-300 zł wg moich wyliczeń.
Chyba ze nie masz zniżek i dostajesz zwyżkę, ale to wtedy też nie jest 3000 zł

To jaką Ty składkę płacisz ? Tracisz 10% na 1 lub 2 lata w zależności od towarzystwa ubezpieczeniowego. Czyli około 150-300 zł wg moich wyliczeń.
Chyba ze nie masz zniżek i dostajesz zwyżkę, ale to wtedy też nie jest 3000 zł

To co piszesz jest aktualne dla posiadacza maksymalnych zniżek.
Po drugie nie warto takiego drobiazgu robić z AC, bo jak niestety zdarzy się kolejna szkoda w ciągu okresu ubezpieczenia to zwyżek będzie więcej. Ubezpieczyciela nie interesuje wartość szkody, ale ilość zdarzeń.

To co piszesz jest aktualne dla posiadacza maksymalnych zniżek.

Utrata zniżek zależy od konkretnego towarzystwa, ale dla każdego kto kilka lat jeździ i ma jakieś zniżki jest to mała utrata.
To o czym piszesz (3000 zł) to kwota całego AC w większości przypadków dla kierowcy bez zniżek i zwyżek. Więc musieli by Ci rąbnąć + 50% żeby taką wartość utracić.

Amortyzatory
Powrót