Witam hamował ktoś z was auto na rolkowej hamowni i takiej na koło w warunkach drogowych? Interesuje mnie jaka jest różnica ? wg naszych wyliczeń wychodzi ze ok 10 - 15 koni ale wolałbym żeby ktoś to potwierdził
Witam hamował ktoś z was auto na rolkowej hamowni i takiej na koło w warunkach drogowych? Interesuje mnie jaka jest różnica ? wg naszych wyliczeń wychodzi ze ok 10 - 15 koni ale wolałbym żeby ktoś to potwierdził
Wg mnie na drodze będzie różnicę powodować opór powietrza. Tylko tak domyślam się![]()
Bartol, podaj wszystkie dane, na podstawie których wyliczyłeś sobie te 10-15KM.
jaboleq, zanim takie pierdoły zaczniesz pisać, najpierw się dowiedz jak to w ogóle działa, potem dopiero komentuj.
W praktyce różnica mieści się w błędzie pomiarowym, do 2KM w obie strony. Pod warunkiem, że Dynomet jest poprawnie skonfigurowany. Co ciekawe, przy spełnieniu tego warunku Dynomet pokaże bardziej realny wynik niż np MAHA.
Widzisz kolego jednak co napisałem pierdołą nie jest a Ty nie potrafisz inaczej odpisać niż próbować mnie obrazić.
A wystarczyło napisać, że akurat nie ma wpływu wiatr, powietrze itp gdyż:
- korekcja pomiarów wg normy DIN70020 zapewnia, iż ani temperatura ani ciśnienie powietrza nie wpłynie na wahania pomiarów mocy
a mi się ciągle wydawało że pomiarami to se można podetrzeć a ważne są czasy przyspieszenia i elastyczności - głupi byłem
a tak na serio - jesli wszystko jest prawidłowo skonfigurowane i pomiar drogowy jest na "równym" bez uskoków podjazdów zjazdów itp to różnice są w granicach błędu pomiarowego czyli jak piszą koledzy do 2% (w dupohamowni nie odczuwalne)
liczylismy na pdstawie dwoch seatow (ibiza 130 km po programach), jedna była hamowana na rolkach druga na drodze , ta na drodze miala wynik mniejszy wlasnie o jakies 15 % , a na 1/4 mili obie chodza tak samo
Dobra dobra ale wg mnie moc silnika to jedno a osiągi to drugie, auta o różnej mocy mogą mieć podobne osiągi ponieważ różnią się np. masą.
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
Pomiar pomiarowi nigdy nie będzie równy,czy to na drodze ,czy na tej samej hamownii zaraz po pierwszym hamowaniu.Zbyt wiele czynników się zmienia ,chocby atmosferycznych,stąd nie mozna załozyć ,że pomiar na hamownii obciążeniowej będzie o 10km większy ,czy mniejszy niż na dynomecie,aczkolwiek hamownia obciązeniowa "pomyli" się nieznacznie,a dynomet,cóz,tak naprawdę może nam pokazywać co zechcemy,wystarczy podać błędną wagę auta,lub pojedziemy na nierówną drogę,lub raz zmierzymy auto pod wiatr,a raz z wiatrem.
a skrzynie biegów maja te same? a masy te same? za dużo zmiennych. Jeśli chcesz sprawdzić jak mierzy hamownia to musisz mieć to samo auto, warunki pogodowe takie same, nie mówiąc już o drodze jeśli używamy drogowej. Poza tym drogowa bardziej niż cokolwiek innego nadaje się do strojenia - bo nigdy nie jesteś w 100% idealnie zasymulować w warsztacie warunków drogowych