Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Różnica wynikow z hamowni rolkowej a z tej na koło

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Bartol
    Mieszka w
    pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie Różnica wynikow z hamowni rolkowej a z tej na koło

Witam hamował ktoś z was auto na rolkowej hamowni i takiej na koło w warunkach drogowych? Interesuje mnie jaka jest różnica ? wg naszych wyliczeń wychodzi ze ok 10 - 15 koni ale wolałbym żeby ktoś to potwierdził

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Wg mnie na drodze będzie różnicę powodować opór powietrza. Tylko tak domyślam się
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

Bartol, podaj wszystkie dane, na podstawie których wyliczyłeś sobie te 10-15KM.

jaboleq, zanim takie pierdoły zaczniesz pisać, najpierw się dowiedz jak to w ogóle działa, potem dopiero komentuj.

W praktyce różnica mieści się w błędzie pomiarowym, do 2KM w obie strony. Pod warunkiem, że Dynomet jest poprawnie skonfigurowany. Co ciekawe, przy spełnieniu tego warunku Dynomet pokaże bardziej realny wynik niż np MAHA.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał siewcu Zobacz post
    jaboleq, zanim takie pierdoły zaczniesz pisać, najpierw się dowiedz jak to w ogóle działa, potem dopiero komentuj.
    Widzisz kolego jednak co napisałem pierdołą nie jest a Ty nie potrafisz inaczej odpisać niż próbować mnie obrazić.
    A wystarczyło napisać, że akurat nie ma wpływu wiatr, powietrze itp gdyż:
    - korekcja pomiarów wg normy DIN70020 zapewnia, iż ani temperatura ani ciśnienie powietrza nie wpłynie na wahania pomiarów mocy
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

temperatura może i nie wpłynie na wynik o ile oba pomiary będą przy tej samej temp robione ...

bo jak jeden pomiar będzie przy +30
    a drugi przy +8
    to wg mnie te drugie warunki będą lepsze dla osiągnięcia lepszego wyniku

zgredek
    Gość

Domyślnie

a mi się ciągle wydawało że pomiarami to se można podetrzeć a ważne są czasy przyspieszenia i elastyczności - głupi byłem

a tak na serio - jesli wszystko jest prawidłowo skonfigurowane i pomiar drogowy jest na "równym" bez uskoków podjazdów zjazdów itp to różnice są w granicach błędu pomiarowego czyli jak piszą koledzy do 2% (w dupohamowni nie odczuwalne)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Bartol
    Mieszka w
    pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

liczylismy na pdstawie dwoch seatow (ibiza 130 km po programach), jedna była hamowana na rolkach druga na drodze , ta na drodze miala wynik mniejszy wlasnie o jakies 15 % , a na 1/4 mili obie chodza tak samo

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Dobra dobra ale wg mnie moc silnika to jedno a osiągi to drugie, auta o różnej mocy mogą mieć podobne osiągi ponieważ różnią się np. masą.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Pomiar pomiarowi nigdy nie będzie równy,czy to na drodze ,czy na tej samej hamownii zaraz po pierwszym hamowaniu.Zbyt wiele czynników się zmienia ,chocby atmosferycznych,stąd nie mozna załozyć ,że pomiar na hamownii obciążeniowej będzie o 10km większy ,czy mniejszy niż na dynomecie,aczkolwiek hamownia obciązeniowa "pomyli" się nieznacznie,a dynomet,cóz,tak naprawdę może nam pokazywać co zechcemy,wystarczy podać błędną wagę auta,lub pojedziemy na nierówną drogę,lub raz zmierzymy auto pod wiatr,a raz z wiatrem.

zgredek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Bartol Zobacz post
    liczylismy na pdstawie dwoch seatow (ibiza 130 km po programach), jedna była hamowana na rolkach druga na drodze , ta na drodze miala wynik mniejszy wlasnie o jakies 15 % , a na 1/4 mili obie chodza tak samo
    a skrzynie biegów maja te same? a masy te same? za dużo zmiennych. Jeśli chcesz sprawdzić jak mierzy hamownia to musisz mieć to samo auto, warunki pogodowe takie same, nie mówiąc już o drodze jeśli używamy drogowej. Poza tym drogowa bardziej niż cokolwiek innego nadaje się do strojenia - bo nigdy nie jesteś w 100% idealnie zasymulować w warsztacie warunków drogowych