Witam, jestem nową osobą na tym forum i tym samym jest to mój pierwszy post, więc na wstępie chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich Alfaholików. Mój samochód to Alfa Romeo 147 1.9jtd 115km. Posiadam go od października, w tym czasie wymieniłem standardowo przy zakupie rozrząd i płyny, a w trakcie eksploatacji skończyło się sprzęgło, jak się okazało było to pierwsze sprzęgło od nowości, prawie 200kkm więc przebieg wydaje się być realny. Do rzeczy, samochód stoi już miesiąc u mechanika, złożył mi fmic, wymienia jakieś pierdoły ale to nie jest istotne. Seryjną turbosprężarkę dałem do regeneracji i została zrobiona hybryda na taką jak w 150km w AB turbo na Modlińskiej w Warszawie. Dalej został zrobiony przelot i zaślepiony egr. Generalnie moc jaką chcę uzyskać z tym co mam to w granicach 180km. Czytałem, że wydaje się to realne ale mam jedno ważne, kluczowe pytanie tj. jaki mapsensor do tego kupić? Wiem, że ten seryjny daje radę do 1,5 bara, a czytałem, że nie wydaje przy większym turbo. Proszę o pomoc, przyznam szczerze, że zależy mi na czasie.
![]()