• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

"żywotność" skrzyni

• Autor wątku Autor wątku maniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniak

Guest
Mam już kolejna Alfę, ale chyba będzie ona ostatnią w kolekcji. Samochód ma 3 lata i przejechał zaledwie16 tys. km. Przebieg jest niewielki, bo samochód używany jest głównie do jazdy po mieście, a ja jestem pierwszym właścicielem. Jest też serwisowany w ASO - co roku z uwagi na małe przebiegi. Ostanio spotkała mnie niemiła niespodzianka. Zepsuło się sprzęgło - po prostu "wpadło" ale , na szczęście" jeszcze brało trochę na dole i udało mi się "pompując" dojechać do warsztatu (ASO). A tam okazało się, że oprócz sprzęgła trzeba jeszcze wymienić skrzynię biegów bo, jak to okreslił mechanik, rozsypała się, spalila się "5" itd. Powiedzcie mi czy możliwe jest, żeby w aucie z tak małym przbiegiem rozsypała się skrzynia biegów?!!! Z pewnością nie wynika to z mojego stylu jazdy - jestem kierowcą z ponaddwudziestoletnim stażem i coś takiego mi się jeszcze nie przytrafiło. Może ktoś ma jakiś pomysł na powalczenie o darmową naprawę. Oczywiście gwarancja się już skończyła, ale to chyba niemożliwe, by skrzynia wytrzymała tylko 16 tys.

jak każde auto afka mogla miec jakąś wade wrodzoną. tego nikt nie przewidzi

Czyli z tego wniosek, że płacić i płakać?

zawsze mozna kupić używana skrzynie i zalozyc ja samemu bez gwarancji itd. a mozna zaplacic aso i miec gwarancje. tak to widze
a czy plakac? hm powiem tak alfe kupuje sie z milosci a nie z rozsadku. jest to auto nieprzewidywalne :D

A może warto podjechać do innego "serwisu" - Nie bardzo mogę uwierzyć że skrzynia do remontu :)

Pompa sprzęgła do wymiany ale żeby coś nie tak było ze skrzynią to raczej wątpliwe

A tam okazało się, że oprócz sprzęgła trzeba jeszcze wymienić skrzynię biegów bo, jak to okreslił mechanik, rozsypała się, spalila się "5"

takie coś mogło by nastąpić gdyby wyciekł olej ze skrzyni biegów.a to raczej mało prawdopodobne żeby powstała jakaś nieszczelność w trzy letnim aucie.

proponuję tak jak radzą koledzy podjechać z alfą do innego warsztatu,bo ta diagnoza jest trochę dziwna...

moja alfa jak ją kupiłem miała przejechane 170 tyś.km i po jakimś czasie zauważyłem że przy zmianie zgrzytają biegi.jak się okazało w skrzyni nie było oleju.wykryłem nieszczelność na łączeniu obudowy (częsta przypadłość).
usunąłem usterkę,zalałem świeży olej i do dziś dnia śmigam.
obecnie alfa ma prawie 250 tyś. przelotu a biegi same przestały zgrzytać po pewnym czasie.

pozdrawiam!!!

Dziękuję Wam za cenne uwagi. Właśnie dowiedziałam się, że faktycznie olej wyciekł. Nie bardzo mogę się z tym pogodzić, bo ostatni przegląd był w marcu, a jakoś nie przypominam sobie, żebym w coś uderzyła - jak sugerował mechanik. Poza tym nic nie zgrzytało przy zmianie biegów i - jak pisałam - cała awaria wystąpiła nagle. Trudno. Muszę to jakoś przełknąć. Warsztat zmienię na pewno (możecie jakiś polecić w Warszawie, a może regulamin na to nie zezwala?). Moja miłość do NIEJ trochę osłabła, bo za tyle okazywanej JEJ troski mogłaby się odwdzięczyć! Jeszcze raz dziękuję.

Amortyzatory
Powrót